Vloer dweilen met welk schoonmaakmiddel?

hoe dweil je een vloer?
Het is de laatste klus op je lange schoonmaaklijst: je hebt gestoft , opgeruimd, gestofzuigd en gezeemd, en het enige dat overblijft is om de vloer te dweilen. Was het maar zo simpel! Niet alle vloeren hebben dezelfde behandeling nodig, en als je het verkeerd doet, kun je meer kwaad dan goed doen. Van laminaat, tegels, hout, natuursteen tot terra cotta,  hier is alles wat je moet weten om je vloeren schoon te houden. We weten allemaal hoe snel vuil en stof zich ophopen.. Voorkomen is beter dan genezen. Gebruik deurmatten bij ingangen, doe je schoenen uit en vraag gasten hetzelfde te doen, en verzorg huisdieren regelmatig en altijd buitenshuis. Veeg gemorste vloeistoffen onmiddellijk op , vooral op poreuze oppervlakken zoals marmer en hout. Behalve dat? Helaas moet je gewoon blijven schoonmaken!

Wat is de beste manier om vloeren te reinigen?

Denk goed na over het oppervlak dat je schoonmaakt, voordat je schade aanricht. Als je eenmaal weet met welk materiaal je te maken hebt, kun je onze handige gids hieronder volgen: Basis altijd eerst stofzuigen, dan dweilen. Dweilen kan met een dweil en trekker, of gebruik je liever een Mop. Of heb je een te gek dweilsysteem van Vileda of Leifheit. Het maakt allemaal niet zo veel uit, als je maar het juiste schoonmaakmiddel kiest, en nooit met te heet water dweilt, gebruik standaard gewoon altijd voor iedere vloer lauw water.

Laminaat

Stofzuig, gebruik nooit reinigingsmiddelen op basis van zeep, aangezien deze een film op de vloer kunnen achterlaten. Gebruik ook geen allesreiniger. Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee. Kom nooit in de verleiding om schurende reinigingsmiddelen te gebruiken, zoals nylon schuursponsjes of staalwol, omdat deze het laminaat kunnen krassen. Gebruik nooit een stoomreiniger, deze kunnen de filmlaag van het laminaat oplossen, en de hete stoom komt in de voegen, waardoor je laminaat krom kan trekken. Dweil een laminaatvloer zeker niet te nat, altijd met een goed uitgewrongen dweil. Hardnekkige vlekken, zoals schoenpoets kun je met een oliehoudend babydoekje makkelijk verwijderen. En zelfs met een oude panty, haal je strepen van je laminaat. Er zijn geen speciale vloerreinigingssystemen nodig, gewoon een goed vocht-opnemende dweil met een trekker is voldoende. Of de Easy swingmop van Leifheit is ideaal voor laminaat, omdat hij ook super droog kan dweilen. Spoel de dweil na 4 m2 goed uit. De vloerreiniger van Zchoon, is uitermate geschikt voor laminaat Heb je toch een filmlaag van verkeerde schoonmaakmiddelen of teveel schoonmaakmiddelen op je laminaatvloer? Gebruik dan een intensieve reiniger. Deze haalt oude zeepresten zelfs waslagen weg, het is ook zeer geschikt om je laminaatvloer 1 a 2 keer per jaar schoon te maken met een intensieve reiniger voor laminaat. De James basis reiniger is een stripper en haalt alle vervuiling moeiteloos van de vloer, zodat je laminaat weer terug gaat naar de dag dat hij gelegd is.

PVC Vloer

Een PVC vloer is makkelijk om bij te houden, en dient enkel gedweild te worden met lauw water, nooit met heet water.  Gebruik nooit groene zeep of een allesreiniger voor PVC, en geen schoonmaakmiddelen waar zeep inzit. Wil je toch een schoonmaakmiddel gebruiken, kies dan voor een paar druppeltjes Dreft, of een speciale PVC reiniger van James. Deze vloer kan met een gewone of microvezeldweil gedweild worden, maar ook met een dweilsysteem. Ook een PVC vloer word op den duur vuil zoals iedere vloer, ik adviseer ook een PVC vloer 1 a 2 keer per jaar een grondige reinigingsbeurt te geven met de James basis reiniger

Tegels van keramiek dweilen

Hoera, deze hebben minimaal onderhoud nodig! Dweil met een goede vloerreiniger zonder zepen. Ook het water weer lauw.. Ikzelf gebruik soms ammoniak, of gewoon weer Dreft. Ja ik ben een fan van Dreft. Het is een echte ontvetter en laat geen strepen achter. Wil je toch een echt schoonmaakmiddel, gebruik dan geen allesreiniger, maar een product voor keramische vloertegels, zoals Leifheit vloerreiniger, of een ander merk vloerreiniger. Gebruik zeker nooit teveel zeep, beter te weinig, hierdoor krijg je strepen en als je het te lang gebruikt een vetwaas. Een tegelvloer kan ook regelmatig eens lekker geschrobt worden met wat bleek, zo hou je de voegen ook mooi schoon. Beter is de vloer lekker nat dweilen, en daarna het vuile water opdweilen, zeker als je matte tegels hebt, die een beetje stroef aanvoelen. Het handigste is als je hier een dweilsysteem voor hebt, zoals bijvoorbeeld de easy twist van Leifheit. Met dit systeem droog je weer probleemloos na. Je kunt ook een stoomreiniger proberen . Stoomreinigers zijn een snelle en effectieve optie voor het reinigen van verzegelde vloeren en tegels, en ze hebben alleen water nodig om de klus te klaren. Heb je een keramische zwarte tegel, en je ondervind dat je veel vlekken in je vloer hebt. lees dit artikel. 

Extreem vuile tegels

Ook keramische geglazuurde of ongeglazuurde tegels kunnen in de loop der jaren echt vuil worden. Vaak is het een opeenhoping van zepen en schoonmaakmiddelen, maar natuurlijk ook door intens gebruik. Wil je je keramische vloer echt eens opfrissen gebruik dan zeker 1 keer per jaar een intensieve reiniger. De extra krachtreiniger van HG haal echt al het vuil uit je tegels en voegen, je zult verbluft zijn van het resultaat, het is alsof je weer een nieuwe vloer hebt.

Vuile voegen?

Dit is meestal de oorzaak van overgebleven zeepresten, en je vloer te droog dweilen. Hierdoor dweil je het vuil namelijk in de poreuze voegen. Het beste is om te dweilen met ruim water, en nadrogen met schoon water. Met een dweil en trekker is dit vaak een intensief klusje, maar met een dweilsysteem zoals de Leifheit easy swing, is het een fluitje van een cent! Hij wringt automatisch uit, en ze droog en nat als je zelf wil. Vuile voegen kun je schoonmaken met een schrobborstel, met blue wonder vloerreiniger of Bleek. Doe de blue wonder of bleek in een spuitflacon, spuit je voegen in en schrob de voegen. Je zult versteld zijn hoeveel vuil er uit de voegen kan komen.  Voor extreem vieze voegen adviseer ik weer de HG extreem krachtreiniger.

Terracotta tegels schoonmaken

Het eerste jaar na installatie rijpen terracotta tegels. Vaak worden ze gekocht in een grijs witachtige kleur, na impregneren krijgen de tegels een mooie kleur, en worden ze vuilafstotend. Of je hebt de terrakleur tegels. Deze vloer is nog wel iets poreus, en vraagt erom om om de zoveel tijd,  één maal per maand geschrobd te worden, dit kan met een speciale reiniger voor terra cotta, of met ouderwetse groene zeep. Ook kan de vloer wekelijks gedweild worden met Terra, of groene zeep.Het beste is wel om direct deze vloeren te laten impregneren waardoor vet en vuil niet in de tegels dringt

Natuursteen reinigen

Natuursteen zoals marmer, blauwsteen travertin, moet je altijd voorzichtig zijn, gebruik nooit bijtende middelen zoals azijn. Natuursteen moet gevoed worden, dus koop een  zeep houdend schoonmaakmiddel. Er zijn nogal wat schoonmaakmiddelen op de markt voor natuursteen van heel duur tot goedkoop, het maakt weinig uit wat je gebruikt, als het maar specifiek voor natuursteen is. Dweil de vloer niet te nat, je kunt een mop of dweil gebruiken, en natuurlijk kan het altijd met groene zeep schoongemaakt worden, maar een edelzeep is net iets beter. Voor sterk vervuilde vloeren neem één keer per jaar de Lithofin vuiloplosser, deze maakt de vloer grondig schoon. Voor wekelijks reinigen is de Caroline met lijnolie een zeer geschikte reiniger.

Vinyl schoonmaken

Vinyl is zeer makkelijk om schoon te maken, ook weer na het stofzuigen dweilen met koud tot lauw water met een paar druppeltjes Dreft. Gebruik geen allesreiniger, beter is dan om een speciale PVC vloer reiniger te kopen, zchoon heeft hier een zeer goede vloer reiniger voor.

Houten vloer schoonmaken

Verzegelde vloeren hoeven alleen te worden gestofzuigd en vochtig gedweild. Gebruik niet te veel water, anders kan het hout opzwellen en splijten. Niet-verzegelde en in de was gezette vloeren moeten regelmatig worden gestofzuigd en af en toe opnieuw worden gepolijst. Gebruik spaarzaam was, want overtollige was zal een plakkerige vloer achterlaten en vuil aantrekken. Als er versleten plekken op het oppervlak verschijnen, breng dan een antislip vloerpoetsmiddel aan. Op een met was behandelde vloer hoopt zich na verloop van tijd poetsmiddel en vuil op. De enige manier om het schoon te maken, is door de was te verwijderen en opnieuw te beginnen. Gebruik een doek die is bevochtigd met terpentine. Laat het intrekken en als de was en het vuil beginnen op te lossen, veeg je het weg met oude kranten of vocht opnemend papier. Schrob hardnekkige delen met de hand of met een vloerpoetsmachine. Nadat alle was is verwijderd, dweil je met schoon water. Laat het volledig drogen voordat je nieuwe was aanbrengt, een klein deel per keer. Voor het Dweilen en beschermen van je houten of parketvloer adviseren wij een speciaal product voor houten vloeren wat bij jouw vloer past. Voor een geoliede vloer adviseer ik de Rubio Mono coat, Of de Woca zeep.

Kurk vloer reinigen

Stofzuig de vloer en dweil met een vochtige dweil en gebruik een scheutje Dreft. Maak kurkvloeren nooit te nat en pas op dat u de afdichting of beschermende coatings niet beschadigt door apparaten of meubels erover te slepen.

Linoleum dweilen

Reinig met lauw water met een scheutje Dreft. Gebruik spaarzaam water. Spoel na het dweilen. Hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd door licht te wrijven met een  versleten schuursponsje.

Dweilen met koud of warm water?

Het beste is om iedere vloer gewoon met lauw water te dweilen, ook als je een reiniger gebruikt met zepen, lauw water. Koud water is echt niet nodig, wel belangrijk is gebruik nooit teveel schoonmaakmiddel, water maakt al schoon!!!

Dit doet je schoonmaakmiddel

 • Soda-ontvet
 • Dreft-ontvet
 • Ammoniak-Ontvet
 • Azijn-ontkalkt-ontgeurt
 • Chloor ontsmet en bleekt
 • Dikke bleek ontsmet, bleekt en ontkalkt
Word ook facebook lid van Ultieme schoonmaaktips

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. beelaert luc

  ik heb autoshampoo op mijn tegels hoe kan ik dat verwijderen met welk product

  1. Martha

   Hoi Luc, het ligt eraan wat voor vloer je hebt, als het een keramische vloer is kun je het met ammoniak proberen. Is het natuursteen? Normaal zal autoschampoo gewoon met water te verwijderen zijn lijkt mij, zal geen bijtend product zijn. Of bedoel je autopoetsmiddel?

Geef een antwoord