Doucheraam met hardnekkige kalk schoonmaken?

Kalk-verwijderen-doucheraam

Een heel bekend probleem wat betreft kalk is het doucheraam.
Terwijl het eigenlijk vrij simpel is om het doucheraam kalkvrij te houden, komen er nogal eens vragen voorbij van extreme kalkaanslag op doucheramen.
Om je glazen douchewand kalkvrij te houden is vrij simpel, na iedere douchebeurt afspoelen met koud water, en een droge doek erover, of een trekkertje, zo houd je je douchraam mooi zonder kalkresten.

Lichte kalkaanslag

Het is normaal dat je wekelijks wat lichte kalkaanslag op je doucheraam hebt, maar door je douche wekelijks even grondig schoon te maken met een goede sanitairreiniger haal je deze lichte kalkaanslag zonder problemen weg.
Dat kan een Badkamerreiniger zijn van welk merk dan ook, sop hier je raam mee in, ook je tegels, zo blijft je badkamer kalkvrij. Ook dikke bleek mag gebruikt worden om kalk van je raam te verwijderen, neem een spons doe er een flinke scheut dikke bleek op, en smeer dit uit op je douchedeur, even met een sanitairsponsje erover en goed schoonspoelen met warm water. Spray na t douchen het glas of gehele cabine in met een mengsel van water en een scheutje glansspoelmiddel van de vaatwasser. De kalk hecht dan minder snel.

Zware kalkaanslag

Sommige hebben het te ver laten komen, waardoor de kalkaanslag op blijft hopen, en met normale sainitair-producten niet weg te krijgen is.
Toch is er nog hoop en een oplossing!
Wat je vooral niet moet doen is wc reinigers gebruiken, in wc reinigers zoals WC eend zit ook zoutzuur, en kan de tegels op de ondergrond aantasten, maar ook de aluminium strips die aan de douchedeur zitten. Je hebt onherstelbare schade met WC Eend.
Je kunt wel proberen om natte doordrenkte doeken met azijn, desnoods een oud laken aan je douchedeur te hangen, en dit inspuiten met azijn.
Laat dit gerust enkele uren zitten, ook doe het in de avond zodat t een hele nacht kan inwerken, neem dan een sanitairspons en scrub zachtjes met ronde bewegingen de kalk van je raam af. Wat zonder problemen de kalk weg bruist is de decal-S echt een wondermiddel

Wat als azijn niet werkt.

Als je geen aluminium aan je deur hebt zitten, en ook je keramische tegels kunnen ertegen, mag je een antikal proberen je hebt deze van heel veel merken, maar de HG kalkweg is een krachtige ontkalker.
Helpt ook een Antikalk product niet, dan is er nog een veilige oplossing, die zeer goed helpt namelijk citroenzuur.
Vul een spuitflacon met 500 ml water en 3 eetlepels citroenzuur en een paar druppeltjes Dreft. Spray dit op de doucheraam en neem staalwol 00, en wrijf hiermee de kalk van je doucheraam. Deze manier werkt zelfs bij extreme kalkaanslag, en kalk die er al jaren opzit. Het is een veilig natuurlijk middel, maar op deze manier samen met de staalwol00 een krachtige ontkalker. Bij extreme kalkaanslag mag je meer citroenzuur gebruiken.

Wat als citroenzuur niet meer helpt

Soms is er een opbouw van kalk laagje op laagje en zeer moeilijk te verwijderen. Heb je echt alles geprobeerd dan kun je enkel nog hardnekkige middelen gaan gebruiken. Doe het wel voorzichtig. De  Roveq Superontkalker GEL 750ml Verwijdert kalk effectief en is veilig te gebruiken op onder meer keramiek, RVS, (plexi)glas, de meeste kunststoffen en kwaliteitsverf. NIET gebruiken op aluminium deurstrips. Ook als niets helpt kan je  de schrubdaddy Paste nemen, samen met de schrub Mommy, en schrub de kalk van het doucheraam. Het is even een intensief karweitje, maar het gaat zeker lukken. Ook Pinkstuff samen met de zachte kant van een schrubmommy helpt, en gaat t hier zelfs niet mee weg, neem dan de Harde kant, maar zorg wel dat je hem eerst warm maakt, dan krast hij niet. Ook zeer doeltreffe3nd is de Decal ontkalker enkel via BOL te koop.

Schrub daddy paSTE

Met de schrubdaddy paste schrub je met behulp van de schrubmommy of daddy de kalk weg op je doucheraam, en t kracht niet. Wel even doorboenen maar je hebt zeker goed resultaat.

Pinkstuf pasta

ook met pinkstuff pasta in combinatie met de schrubdaddy en heet water schrub je de kalk van je doucheraam, zorg wel dat de schrubdaddy warm is, dan krast hij niet.

Kalkvrij houden

Nu je doucheraam weer vrij van kalk is wil je hem natuurlijk kalkvrij houden. Ook hiervoor zijn een paar goede middeltjes voor.
Allereerst zorg dat je altijd na droogt na het douchen. Spoel je raam ook altijd goed af met koud water. Je kunt ook een autowax aanbrengen op je raam, hierdoor loopt het water mooi van het raam, en heb je minder snel kalksporen. Ook na het douchen in spuiten met water waar wat glansspoelmiddel aan toegevoegd is houd je doucheraam langer kalkvrij.
Ook een goed middel is HG Douchecabine beschermer, dit beschermd het raam tegen kalk en zeepresten waardoor je raam langer schoon blijft.

Wil je meer ultieme schoonmaaktips? word lid van deze facebookgroep

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Geef een reactie