Groene aanslag terras tegels verwijderen

Groene aanslag terras verwijderen

Hoe je terras schoonmaken ?Groene aanslag komt vaak voor op vochtige plekken die niet veel zon krijgen. Terras of tuintegels in de schaduw worden er vaker door aangetast, evenals hekwerken in schaduwrijke gebieden. De afzettingen vormen zich op alle soorten terrassen en oppervlakken, op hout, steen en beton. Onregelmatige oppervlakken en zachte materialen worden echter meer aangetast dan harde en rechte oppervlakken.

Tips om groene aanslag te voorkomen

Door ons regenachtige klimaat en de wisselende seizoenen zal je de groene aanslag helaas nooit helemaal kunnen voorkomen. Wil je bij het bestraten of plaatsen van een terras een aantal keuzes maken die de kans op algen en mosvorming op je terras verkleinen. Zo kun je het terras licht afhellend maken en zorgen voor een goede afwatering zodat er niet of nauwelijks water op het terras blijft staan. Zo hebben de mossen en algen minder kans om zich aan het terras te hechten. Er zullen zich zo weinig groene afzettingen vormen of het duurt langer voordat ze zich vormen. De materialen die je kiest, spelen ook een rol. Sommige materialen zijn vatbaarder voor groene aanslag dan andere. Dus misschien wil je hardhout kopen bij het plaatsen van hekwerken of goed gecoate tegels. Raadpleeg een deskundige voor advies.

Als je mooie tuintegels zijn bedekt met een lelijke laag groenafzetting? Hoe verwijder je deze groene aanslag op tegels? Er zijn eigenlijk een aantal oplossingen, dus lees hieronder verder voor vijf tips om deze groene aanslag te bestrijden en te verwijderen, en enkele dingen die je moet vermijden.

1 . Een hogedrukreiniger

Vooral in het voorjaar en de zomer kiezen veel mensen voor een hogedrukreiniger voor het reinigen van straatstenen. Helaas zijn er twee grote nadelen. Allereerst blaas je het voegmiddel uit de terrastegels waardoor de tegels kunnen verschuiven. Ten tweede kan de hogedrukreiniger de tegels beschadigen waardoor de structuur van de tegel poreuzer wordt waardoor de algen en mos dieper in de tegel kunnen doordringen. En dat kost je de volgende keer dat je het terras moet schoonmaken nog meer tijd en energie.

2. chloor of witte azijn

Een vaak gebruikte oplossing voor het reinigen van terras is chloor of witte azijn. Chloor is echter schadelijk voor planten etc. waardoor het ongeschikt is al er veel planten in de buurt staan. Wel word je terras goed schoon met chloor met minimale inspanning. Witte azijn is natuurlijker dan chloor, maar kan ook schadelijk zijn voor sommige planten, vooral voor gras en kruiden. Wees voorzichtig met het gebruik van witte azijn op natuursteen, want het zuur kan natuursteen met een hoog kalkgehalte aantasten. Deze is niet voor elk terras geschikt, daarom adviseren wij  deze eerst uit te proberen op een onopvallende plek.

3. Mengsel van groene zeep, soda en heet water

Een mengsel van groene zeep, soda en heet water is bijzonder efficiënt voor het verwijderen van groene aanslag van houten oppervlakken. Het schrobben van je terrastafel met een zachte borstel is echter tijdrovend en bovendien zie je het resultaat pas na het afspoelen van de meubelen, waardoor je misschien wat plekjes hebt gemist en helemaal opnieuw moet beginnen. Wel is het een biologisch middel wat goed is voor alle houten oppervlakken, en zeer goed en efficient schoonmaakt.

4. Groene zeep en Biotex

Groene zeep; verdeel dit milieuvriendelijke middel uit de goede oude tijd over de groene afzettingen en laat het een nacht inwerken. De volgende dag met de tuinslang afspoelen.Neem 10 eetlepels groene zeep op 10 liter heet water.

Als je wat Biotex over hebt van de vakantie, verslinden de natuurlijke enzymen in Biotex graag de algen die groene aanslag veroorzaken. Maak gewoon een sopje in een emmer met flink wat Biotex erin, schrob het met een zachte borstel in, laat het een nacht inwerken. Daarna wegspoelen met de tuinslang, en je terras is als nieuw.

5. Wit zand

Strooi het fijne zand over de tegels en borstel stevig over de groene plekken. Het fijne zand werkt als schuurmiddel op de groene aanslag en de voegen tussen de tegels worden direct weer gevuld. Veeg overtollig zand op en bewaar het voor de volgende keer.

Wil je snel en effectief je groene aanslag of vuile terras schoonmaken? Kies dan voor een industriële reiniger voor je terras. Deze van  Cuard maakt in een handomdraai je terras als nieuw, het is wel duurder dan bovenstaande producten, maar erg vervuilde oppervlakken en terrassen worden in een handomdraai echt schoon.

De Berdy new terras

Deze reiniger maakt je terras als nieuw, zelfs witte korstmossen verdwijnen en is niet schadelijk voor je planten. Echt een aanrader je terras is als nieuw.

 

Wil je nog meer schoonmaaktips? Word lid van Ultieme schoonmaaktips

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Geef een reactie