Het reinigen dweilen van een houten vloer

houten vloer reinigen

Een houten vloer is prachtig en kan een leven lang meegaan, maar een houten vloer heeft aandacht en verzorging nodig.
Er zijn een hoop dingen waarbij je op moet letten bij een houten vloer.
Zand en/of andere verontreinigen zijn de veroorzakers van slijtage van je mooie houten vloer. Essentieel is om dagelijks je houten vloer stofvrij te houden. Hiervoor kan je de keuze maken voor een stofwisser in combinatie met de microvezeldoekjes of gebruik een stofzuiger voorzien van een zuigmond speciaal voor parket. Hierdoor verleng je de levensduur van je houten vloer, Als je houten vloer net is geolied, mag je pas na 14 dagen de vloer vochtig afnemen en/of een waslaag aanbrengen.

We geven je tips over welke producten, en hoe je t beste je houten vloer kan dweilen.

Met welk product dweil je een houten vloer.

De meeste houten vloeren hebben als afwerking een olielaag/waslaag, dus zorg ervoor dat deze laag in topvorm blijft.
Daarvoor heb je een reiniger nodig die mild is en de olie/was op je vloer intact laat,
Sommige denken dat groene zeep een goede reiniger is, maar ook met groene zeep moet je echt oppassen want groene zeep is een sterke ontvetter dus beter om geen groene zeep te gebruiken.
Ook hoor ik vaak dat er azijn word gebruikt voor een houten vloer, ook azijn niet gebruiken op hout, het is een zuur wat t hout aan kan tasten en zelfs beschadigen.
Dweil je houten vloer nooit met bleekwater, ammoniak, allesreiniger, schoonmaakazijn/azijn of groene zeep.

MAAR wat gebruik je dan??

Gelukkig zijn er veel goede reinigers speciaal voor geoliede houten vloeren zoals de Rubio Mono coat, of de Bona reiniger voor houten geoliede vloeren, deze zijn mild en tasten het hout en de olie/was van de vloer niet aan. Je hebt allerlei merken, en vaak krijg je advies van je leverancier in combinatie waar jouw vloer mee behandelt is. Maar de Rubio en Woca zijn 2 merken die veilig zijn voor houten vloeren.

Wat voor dweil?

Het beste is je vloer te dweilen met een vlakmop die soepel over de vloer glijd let hier goed op want sommige moppen of dweilen gaan stroef, deze halen je olie en waslaag van je vloer, dus kies altijd voor een superglide voor houten vloeren.
Gebruik NOOIT een stoomreiniger voor je houten vloer,Veel verkopers van stoomreinigers beweren dat stoomreinigers geschikt zijn voor houten vloeren. maar beter om niet te doen omdat hier relatief veel warmte en vocht aan te pas komt. ben spaarzaam met vocht, altijd licht klammig dweilen.
Droog je vloer niet na, maar laat t natuurlijk opdrogen en loop niet over je vochtige vloer.

Een houten vloer die gelakt is

Een houten vloer die gelakt is hoeft niet gevoed te worden en is beschermt voor indringen van vuil, een gelakte houten vloer kan je schoonmaken met een microvezel vlakmop of dweil met enkel lauw water, en af en toe met een vloerreiniger zonder zepen. Zie je vloer als een gelakte deur gebruik milde schoonmaakmiddelen, gebruik geen schuursponsjes of krassende borstels.

Hoe vaak dweilen?

Niet ieder huishouden is tzelfde natuurlijk en bij de een word meer geleefd als bij de ander. Zorg ervoor dat je een goede droogloop mat hebt en stofzuig goed, Een houten vloer mag 1 maal per week licht klammig gedweild worden, maar 1 maal per 14 dagen of zelfs per maand kan ook, dit ligt eraan hoe vuil word jou vloer?

Sterk vervuilde houten vloeren

Ook voor sterk vervuilde houten vloeren heb je intensieve reinigers die alle vervuiling uit je vloer halen, maar t haalt ook je olie/.waslaag weg, dus na t reinigen met een intensieve reiniger moet je de vloer weer opnieuw voeden met olie/was

Vlekken in je houten vloer

Om vlekken in je vloer te voorkomen moet je gemorste vlekken direct verwijderen. je kan dit t beste doen door gebruik te maken van een stuk keukenrol en vervolgens na te deppen met een licht vochtige doek (eventueel een heel klein scheutje reiniger voor houten vloer). Zorg ervoor dat je dweil of doek nooit te vochtig is. Wring de doek goed uit alvorens je de vlek verwijderd, deze moet licht vochtig zijn. heb je echt hardnekkige vlekken kan je de Woca intensieve reiniger gebruiken.

Donkere kringen in je hout?

Lees hier het artikel voor donkere kringen in hout.

Plaats een reactie

Geef een reactie