Oven schoonmaken die vet en aangekoekt is

Vuile oven schoonmaken

De beste manier om een oven schoon te maken (het is ZO eenvoudig!)

Je hoeft ons niet te vertellen dat de oven schoonmaken een van de moeilijkste en meest tijdrovende klussen is. Een vuile oven ziet er niet alleen vreselijk uit, maar er zijn ook veel praktische redenen om hem schoon te houden. Oud voedsel dat aan de binnenkant van de oven vastzit, kan brandgevaar opleveren en kan je oven inefficiënt maken. Het duurt langer om je eten te koken en je vers gebakken taarten kunnen ook een beetje anders gaan smaken.

Of je nu een vreselijk recept ongeval hebt meegemaakt dat heeft geresulteerd in een serieuze puinhoop of het is gewoon een schandelijk lange tijd geleden dat je hem voor het laatst hebt schoongemaakt, het is tijd om aan de slag te gaan en die oven voor eens en altijd schoon te maken.

Gelukkig voor jou hebben we een aantal makkelijke manieren om jou oven in een oogwenk verbazingwekkend schoon te krijgen.

Laten we de klus klaren

Zorg ervoor dat de oven koel is en verwijder overtollig vuil.

Begin met het verwijderen van alle ovenrekken. Gebruik keukenpapier of een oude doek om al die vervelende kleine stukjes verbrand voedsel van de bodem van je oven te verwijderen .Hoe meer je nu verwijdert, hoe minder je later zult moeten verwijderen.

Zorg ervoor dat je oven helemaal koel is voordat je verder gaat met stap 2.

TIP 1 Groene zeep met ammoniak

Andere manier om je oven aan de binnenkant schoon te maken! Smeer de vuile wanden in met een kwastje van een papje van groene zeep en ammoniak. Bedek de wanden en bodem met huishoudfolie, en doe je oven dicht. Laat het enkele uren tot een hele nacht inwerken. Pas wel op voor de ammoniadampen het ruikt heel sterk, zet desnoods een mondkapje op, en ventileer heel goed, ramen open. De andere dag haal je alle vuil zo met een doekje weg. Alles goed naspoelen met water. Deze methode werkt ook super voor je pannen, gaspitten of barbecue!  Je kan ook alleen een bakje ammoniak in de oven zetten, oven aanzetten op hoogste stand, als er condens komt uitzetten, en zeker een nacht laten inwerken, andere dag is je oven schoon. Na gebruik vul een lege sprayflacon met water, en spuit daarmee alles schoon tot in de kleinste hoekjes. Of zet een bakje ammoniak of een doordrenkte spons met ammoniak in je oven en laat t een nacht inwerken. Je oven op een laag standje 40 graden even verwarmen helpt nog beter. of de oven op schoonmaakstand zetten met ammoniak.

OF

Zet een glazen bakje met ammoniak in de oven. Zet de oven op schoonmaakprogramma, of als je dat niet hebt 1 uur op ongeveer 100 graden. Er gaat dan condens vormen. Laat het bakje ’n nacht in de oven staan, en maak daarna de oven moeiteloos schoon.

De bakplaten en rekken schoonmaken

Dit is een extra speciale geheime tip die echt zal werken. Smeer je rekken en ovenplaten in met groene zeep, doe ze in een vuilniszak, giet er een kopje ammoniak bij, sluit de zak en zet deze buiten. Open de andere morgen voorzichtig de zak ook buiten openen ivm met dampen. Je ovenplaat en rekken zijn als nieuw. Pas op dat je het niet in de keuken doet wat de ammoniak kan plekken geven op je aanrecht. Neem later een spuitflacon met water, en spray je oven hiermee in, zodat alle resten verdwijnen.

Een schone oven met baking soda

TIP 2 Kruidvat Ovenreiniger

De ovenreiniger van Kruidvat 1,99. Is en schuimformule. Dek eerst de gaatjes af in de oven met plastic cellofaan. Spuit je oven in, dek het weer af met huishoudfolie en laat t 2 uurtjes rusten. Neem daarna moeiteloos al t vuil weg. Vul een sprayflacon met water, en spuit de oven in zodat alle resten tot in de kleinste hoekjes verdwijnen. En je oven is weer als nieuw.

Evergrill

deze ovenreiniger werkt fantastisch en is te vergelijken met de Prowin ovenreiniger, geen nare geur en alle hardnekkige aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon.

TIP 3 Meng Baking soda (zuiveringszout) met water

Meng in een kom 1/2 kopje baking soda met water om een pasta te maken, Verdeel de pasta over de hele bodem van je oven (vermijd de verwarmingselementen). Ik zou adviseren om rubberen handschoenen aan te trekken en je vingers te gebruiken om ervoor te zorgen dat het mengsel overal komt.

Laat het rusten

Laat het mengsel van baking soda (zuiveringszout) en water ’s nachts het werk doen terwijl je rust en droom over hoe mooi en schoon je oven zal zijn.

De volgende ochtend

Tijd om op te ruimen!
Het is tijd! Ga naar je oven en veeg de gedroogde pasta weg met een vochtige doek. Pak een rubberen spatel als je een extra hand nodig hebt om de pasta te verwijderen. Het overtollige aangekoekte vuil wat er nog op zit met je handen wegschuren met de baking soda.

Gebruik azijn en een vochtige doek

Giet ten slotte wat azijn in een spuitfles en sproei de gebieden in die nog bakpoeder bevatten. Pak je vochtige doek opnieuw en veeg de overtollige stukjes weg.

Hoe je jouw oven schoon kunt houden (6 tips om te helpen)

Ovenreiniging is veel schoner als je je best doet om het in de eerste plaats schoner te houden. Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om rommel te voorkomen.

1. Vraag iedereen om te helpen

Als je een grote familie of huishouden hebt die de oven gebruikt, vraag dan iedereen om mee te doen en na zichzelf op te ruimen. Op deze manier krijg je niet laag op laag vet die je zelf moet opruimen.

2. Neem een oven aanbak plaat

Maak de bodem van de oven nooit meer schoon met een antiaanbaklaag een pakket van drie kost iets van €11,95! Bekleed de bodem van de oven met deze stevige ovenvoeringen. Ze kunnen op maat worden gesneden en vangen al het voedsel op dat is gevallen tijdens het gebruik van de grill of oven. De voeringen zijn gemakkelijk schoon te maken en ze zijn vaatwasmachinebestendig.

3. Gebruik een tweede braadslede

Als je een extra braadslede hebt, plaats deze dan in de bodem van de oven. Als je moet koken met het deksel eraf op de plank erboven, bekleed dan je reservebak met folie om eventueel rondvliegend vet op te vangen.

4. Doe je pannen niet te vol

Als je je braadpan helemaal vult, vraag je om problemen. Doe het niet! Zoek een geschikte pan met voldoende hoogte.

5. Stoom de binnenkant van de oven schoon

Stoom kan 99,9% van de schadelijke bacteriën in huis verwijderen, dus als je de oven serieus schoon wilt houden, koop dan een Karcher stoomreiniger.

Word ook facebook lid van Ultieme Schoonmaaktip

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Geef een reactie