Kalkaanslag matte tegels badkamer

kalkaanslag-matte-tegels

Kalkaanslag of witte strepen op je matte keramische tegels in de douche is erg vervelend. We zien tegenwoordig heel veel matte tegels en deze zijn moeilijker schoon te maken als een hoogglans tegel, zeker de donker grijze en zwarte. Ze nemen ook meer water, zouten, mineralen en kalk op waardoor je vaak druppels, strepen, en zelfs hardnekkige kalkaanslag ziet. Gelukkig is ook hier iets aan te doen.

Hoe onderhoud je deze matte keramische tegels

Eigenlijk heel eenvoudig, steeds na gebruik van de douche nadrogen. Maar soms als je erg hard water hebt is dat nog niet genoeg. Heb je nog geen kalk in de badkamer en wil je het graag kalkvrij houden? Neem dan een spuitflacon en vul deze voor de helft met gedemineraliseerd water, de andere helft glansspoelmiddel van de vaatwasser. Na het douchen de tegels met koud water naspoelen en spuit het in met dit mengsel, een microdoekje erover en de volgende keer zul je zien dat het water minder hecht aan de tegels. Nog een andere oplossing is weer gedemineraliseerd water in een spuitflacon en doe hier 2 dopjes wasverzachter bij. Doe hetzelfde als met de glansspoelmiddel, de wasverzachter zorgt ervoor dat kalk minder hecht. Voor een normale reiniging van een badkamer is een sanitair reiniger de beste optie.

Lichte kalkaanslag

Alvorens de kalk te verwijderen ga je eerst ontvetten, er zitten altijd zeepresten. Dit kan heel goed met groene zeep dit is een geweldige ontvetter. Daarna ga je ontkalken. Hiervoor mag je azijn gebruiken, maar test eerst op een klein stukje van je tegel, als de azijn lichtjes gaat bruisen op de tegel, mag je GEEN azijn gebruiken. Doe daarna nog even een test op een tegel en kijk of de azijn als hij gaat inwerken geen witte strepen achterlaat op de tegels want ook natuurazijn kan druipers en strepen geven op matte tegels. Iedereen denkt dat azijn veilig is, maar voor matte tegels is en blijft het een zuur wat vlekken kan geven en de kalk uit de tegel naar boven kan halen.. 

Soms zorgt azijn ervoor dat de kalk uit de tegel onttrokken word, en krijg je een witte waas. Neem dan een ontkalker zoals HG voor natuursteen.
Ook een veilige manier en makkelijker manier is de Moeller HMK 159.

Extreme kalkaanslag

Als je extreme kalk hebt, zal je naar effectieve oplossingen moeten zoeken. Alvorens je gaat ontkalken eerst weer ontvetten, neem daarna . Wees voorzichtig met Antikal of Viakal en gebruik zeker geen WC eend of andere producten die bedoelt zijn voor de toilet. Als je Antikal of Vialkal gebruikt wees voorzichtig met eventuele aluminium randen. Maak altijd de tegels goed nat voor je het gebruikt, en laat het niet te lang inwerken. De hoge concentratie loogzuren kunnen blijvende schade aan je tegels geven.

Heb je extreme kalk op je Keramische vloer of wandtegels gebruik dan Moeller HMK R 159  voor vloeren, douchewanden, baden, urinoirs en toiletten. Verwijdert onmiddellijk kalkaanslag, urinesteen en zelfs zeer lichte roest op de meest doelmatige wijze. Voor wekelijks onderhoud wekelijks een beetje in het sopwater gebruiken en je hebt nooit last meer van kalkaanslag of vuil in de badkamer.

Kalkaanslag matte tegels

De HMK R159. Met dit product verwijder je kalkaanslag, vuil, urinesteen en lichte vervuiling van zeepresten. Vuile tegelvoegen worden ook weer schoon. Het is een heel krachtig schoonmaakmiddel en ontkalker. Als het eenmaal weg is dan de HMK 315 porcenalato gaan gebruiken, dan blijven je tegels mooi. De onderhoudsreiniger HMK 315 zorgt voor streepvrije reiniging en bouwt geen lagen op. Bovendien
loogt de reiniger de tegels niet uit, zodat de tegels mooi
in vorm blijven. Door regelmatig gebruik krijgen de tegels
een mooier en voller uiterlijk in kleur en structuur. En na het douchen altijd nadrogen heel belangrijk.

Tegels blijven wit uitslaan

Vooral bij matte zwarte tegels kan het zijn dat de tegel wit blijft uitslaan, dit ligt meestal aan de tegel zelf doordat hij poreus is en de kalk uit de tegel steeds naar boven komt. Je kunt deze tegels laten sealen, dan blijft je vloer altijd schoon, doordat er geen vuil meer indringt, en ook geen kalk meer uit de tegel komt. Wil je het zelf doen op een vrij goedkope manier kan je het doen met HG tegelbeschermer, Je tegels worden weer mooi donker, de witte waas is weg, en ze zijn makkelijk schoon te maken Om het tijdelijk op te lossen kan je regelmatig wat water met glansspoelmiddel van de vaatwasser gebruiken, dit haalt de witte waas tijdelijk weg.

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Geef een reactie