Vlekken in marmer verwijderen

Vlekken in marmer verwijderen

Hardnekkige vlekken in Marmer

Een hardnekkige vlek in marmer kun je verwijderen door er een kompres op te leggen. Neem een in water gedrenkte doek en doop die in witkalk of gips. Voeg voor kleurvlekken een paar druppels bleekwater of waterstofperoxide toe, voor vetvlekken een paar druppels ammoniak. Laat dit kompres liggen totdat de vlek is opgezogen. Je kunt het marmer nabehandelen met verdunde ammoniak en opwrijven met boenwas. Hardnekkige vlekken op wit marmer kun je ook verwijderen met een mengsel van 1 deel waterstofperoxide, 3 delen gedistilleerd water en een paar druppels ammoniak. Je brengt dit dan aan met een kwast. Niet laten inwerken maar verwijderen zodra je ziet dat de vlek oplost en tenslotte grondig naspoelen.

Uitgebeten vlekken in marmer

Voor lichte vlekken in marmer of natuursteen van frisdrank of zuren kun je de HG toplaag hersteller gebruiken. Zijn t zeer lichte vlekken dan kan je het met wat zuivere boenwas inmasseren en uitboenen. Neem eerst wat fijne staalwol 00, en polijst eerst t oppervlak.

Roestvlekken in Marmer

Lelijke bruine vlekken in marmer kan roest zijn. Natuurlijk mag je nooit azijn of zuren gebruiken voor marmer.
Lithofin heeft hier een geweldige reiniger voor de Lithofin Rost-Ex. Het haalt moeiteloos de roestvlekken uit marmer en natuursteen. Maar ook uit metalen en kunststof.

Marmer is dof

Heeft t marmer geen glans meer dan zal het marmer opnieuw gepolijst moeten worden. Ook marmer en natuursteen hebben onderhout nodig, en bij marmer is dat opnieuw polijsten. Maar laat t wel over aan een professional.

Hoe marmer schoonmaken?

Marmer schoonmaken doe je best met een edelzeep, gebruik geen groene zeep deze ontvet teveel, en haalt de beschermlaag van het marmer. Marmer kan ook worden geboend met een witte zuivere bijenwas. Om je marmeren vloer wekelijks of zelfs maandelijks  te reinigen gebruik je een edelzeep of marmermelk. Maar gebruik zeker niet teveel zepen, ook dan kan je een waas krijgen van zepen, dus reinig de vloer ook tussendoor met gewoon zuiver water, en nog t beste is de vloer reinigen met gedemineraliseerd water.

Plaats een reactie

Geef een reactie