Vlekken verwijderen handige schoonmaaktips

Vlekken en handige schoonmaaktips
Iedereen heeft wel eens een vlek in zijn kleding, bank, tapijt, of waar dan ook! Voor iedere vlek is wel een oplossing, maar begin niet zomaar op iedere vlek van allerlei schoonmaakmiddelen te gooien. Het is belangrijk te weten wat voor vlek het is, en welk product je nodig hebt. Verder nog heel veel leuke schoonmaaktips, waar je misschien nooit bij stil hebt gestaan.

Afzuigkap roosters

Leg ze in een teiltje, Baking soda erop strooien, heet water erop, even laten inwerken, afspoelen en ze zijn weer schoon. Aluminium roosters mogen niet met soda schoongemaakt worden, en mogen ook niet in de vaatwasser, gebruik hiervoor Dreft.

Airfryer schoonmaken

Een airfryer heeft ook een anti aanbaklaag, dus zou er zeker niet met gele Dasty aankomen. Zit ook veel verschil in qua kwaliteit, net als met pannen. De ene aanbaklaag krijg je zonder problemen schoon, de andere aanbaklaag niet. Een goede airfryer moet gewoon met wat Dreft schoon te maken zijn. Zou het niet in de vaatwasser doen, een goede pan met teflon mag ook niet in de vaatwasser. Pinkstuff pasta schijnt ook de airfryer goed schoon te maken.

Bakplaat

Aluminiumfolie erop leggen, kokend water erover gieten, dan een vaatwastablet erop. Of doe hem in een vuilzak, kopje ammoniak erbij en een nacht buiten zetten, de andere morgen is hij schoon.

Balpen en inkt verwijderen

De inkt van balpen kan lelijke vlekken in je kleding geven. Wrijf de vlek direct in met (koffie)melk en laat dit even intrekken. Doe je kledingstuk hierna in de wasmachine. Heb je geen melk in huis? Dan kun je het ook proberen met alcohol, of haarlak. Balpen in velvet bank of andere stof met HG vlekweg nr 6

Beslagen spiegel

Smeer de spiegel in met scheerschuim, wrijf droog met een zachte doek.

Bloedvlekken

Bloedvlekken zijn meestal het beste te verwijderen met koud water. en zout. Krijg je de vlek er niet uit, probeer het dan met andere middelen. Onder andere (lauwe) ammoniak, ook melk en shampoo kunnen de bloedvlek uit textiel verwijderen, of wrijf de vlek in met biotex en laat deze een uurtje inwerken.

Braaksel

Laat braaksel een vlek achter op je kleding, tapijt, of bank, dan kun je deze met water en azijn verwijderen. Laat even intrekken en spoel vervolgens goed uit.

Chocolade

Chocoladevlekken zijn gemakkelijk te verwijderen met (volle) melk. Gooi je kledingstuk hierna in de wasmachine.

Ei van vloer verwijderen

Strooi veel keukenzout over het ei. Laat het een paar minuten liggen. Neem een stoffer en een blik en ruim het op.

Foundation

Foundation zonder olie: inspuiten met scheerschuim. Daarna gooi je het kledingstuk in de wasmachine. Oliehoudende foundation: behandel de vlek eerst met afwasmiddel en was het kledingstuk daarna in de wasmachine.

Fruitvlekken

Vrijwel alle fruitvlekken kun je verwijderen door het kledingstuk in melk te laten weken en vervolgens in de wasmachine te doen Je kunt de vlek ook behandelen met vlekkenzout, azijn, citroensap of verwarmde alcohol.

Grasvlekken

Een ideale vlekkenverwijderaar voor grasvlekken is groene zeep. Smeer de vlek goed in met groene zeep en gooi het kledingstuk vervolgens in de wasmachine. Je kunt ook proberen de groene zeep te vervangen door afwasmiddel.

Haarverf

Haarverf op handdoeken of op kleding, kun je nspuiten met haarlak. De verf gaat er vervolgens gemakkelijk uit.

Katten en hondenharen makkelijk verwijderen van tapijt

Neem een raamtrekker/vloertrekker of een rubber handschoen. Wrijf hiermee over het tapijt, en de haren zullen snel verdwijnen.

Huismijt Matras

Strooi wat baking soda over je matras en laat het ongeveer 4 uurtjes intrekken. Stofzuig daarna de baking soda op. Vul een plantenspuit met een mengeling van azijn, water en enkele druppels tea tree oil. Verstuif dit op je matras en laat de matras drogen. Deze mengeling zorgt ervoor dat de huisstofmijt wordt verjaagd.

Inductieplaat aangebrand

Spuit het in met ovenreiniger, leg er plastic cellofaan op, 30 minuten laten inwerken, en je haalt t zo weer los. Bij aangekoekte resten gebruik een speciaal glaskrabbertje. Je kunt een aangekoekte inductieplaat ook reinigen met kruidvat ovenreiniger, inspuiten cellofaan erover en even laten inwerken.

Kalkaanslag op tegels in de badkamer

Sanetpools is een krachtige reiniger tegen zeepresten, kalk, urninezuur, het maakt je badkamertegels in een handomdraai schoon en kalkvrij.

Koffievlekken

Ossengalzeep om koffievlekken schoon te maken Met ossengalzeep kan je tal van vlekken verwijderen: bloed, ei, melk, fruit, wijn, vet en natuurlijk ook koffievlekken! Probeer het eerst uit op een onzichtbaar stukje textiel. Wrijf de vlek in met ossengalzeep. Spoel met water. Was het textiel in de wasmachine. Wrijf in een cirkelvormige beweging naar het midden van de vlek toe, zo vermijd je dat de vlek groter wordt. Laat de zeep niet opdrogen en spoel het meteen grondig na met warm water.

Kaarsvet

leg een stuk keukenrol of ander absorberend papier op het kaarsvet. Wrijf hier met een warm strijkijzer overheen tot de vlek geheel door het papier is opgenomen. Blijft er toch nog een vlek achter, wrijf dan met een stukje keukenrol en wat terpentine de rest van de vlek weg. Spoel daarna het kledingstuk goed af met water.

Kachelruitjes

Kachelruitjes die zwart zijn geworden, maakt je weer schoon met koperpoets. of met een gebruikt theezakje of met een vochtig doekje dat je even in het as van de kachel dept.

Kalk kraan chrome

Snij een komkommer in lange delen, leg het om je kraan, laat het een nacht zitten. Of drenk een doekje in natuurazijn, en wikkel dit om de kraan. Verwarm de azijn eerst tot 60 graden, dan werkt het intensiever.

Kauwgom

Kauwgom is op verschillende manieren uit kleding te verwijderen. Een bekende manier is het kledingstuk een paar uur in de vriezer te leggen. Vervolgens krab je de kauwgom er gemakkelijk af. Je kunt ook proberen de kauwgomvlek een paar minuutjes in de melk te laten weken. Houdt hem daarna onder warm water en haal de kauwgom er uit. Met pindakaas is de kauwgomvlek ook gemakkelijk te verwijderen. Door pindakaas lost de kauwgom op.

Kerrie en kruiden

Kerrie kurkema en andere kruiden kun je verwijderen met natuurlijke plantaardige Glycerine. of maak de vlek nat en strooi er baking soda op en laat t inwerken, daarna wassen. Of een vlekverwijderaar nr 4 van HG. Of Natrium Percarbonaat verwijdert hardnekkige vlekken.

Kersen houten meubels

Heb je door door warmte witte vlekken in je kersen of houten meubels/vloer gekregen? Je kunt deze verwijderen door over het oppervlak te wrijven met een strijkijzer.  leg er wel een handdoek of theedoek onder. Krassen in de tafel je kunt hem behandelen met een Patineerwas kerselaar. Of met een meubelolie in kersenkleur.

Kit resten

Kit gaat gemakkelijk uit kleding met aceton. Test de aceton eerst op een lapje stof om te kijken of het de kleur aantast. Dep de aceton op de vlek tot deze verdwenen is.

Krassen houten tafel

Wrijf met het binnenste van een verse walnoot over de kras, en de beschading is een stuk minder. Of neem 100 ml azijn, 100ml olijfolie, en 1 uitgeperste citroen. Bewaar dit in een glazen flesje, en je kunt het steeds opnieuw gebruiken als je een kras hebt in je houten tafel. Dit helpt ook bij water kringen.

Krassen op je glazen tafelblad?

Wrijf zilverpoets in cirkelvormige bewegingen over de krassen, de meeste kleine krasjes zullen verdwijnen.

Krassen op tegels van metalen

Doe een beetje witte tandpasta op een schuursponsje of doek, en wrijf hiermee over de krassen. De zwarte strepen zullen er snel mee verdwijnen.

Kringen op hout

Kringen op houten meubels zijn eenvoudig weg te poetsen met koperpoets. Wrijf de koperpoets met een doekje goed in op de plaats van de kring en deze trekt vanzelf weg. Deze handeling kan ook met sigarenas. Heb je ongelakte tafels, behandel dan de hele tafel met Pledge meubelolie, of een ander merk je krijgt hierdoor geen kringen meer.

Laminaat vlekken

Je krijgt vrijwel alle vlekken van laminaat door dit gewoon schoon te maken met Dreft en water. Bovendien droogt je laminaat zo streeploos op.

Leren bankstel schoonmaken

Allerlei vlekken in je leren bank  kun je verwijderen met een sopje van groene zeep. Doe het met een zacht sponsje.

Lippenstift

Lippenstiftvlekken moet u nooit proberen weg te wrijven. De kleurstoffen uit de lippenstift dringen dan door in de vezels van je kleding en zijn vervolgens moeilijk te verwijderen. Een handige tip om lippenstift uit je kleding te verwijderen is door met een babydoekje de vlek weg te deppen. Hierna doe je het kledingstuk in de wasmachine. Ook een wattenschijfje met ether op de vlek leggen en deppen tot de vlek verdwenen is kan een goede oplossing zijn.

Messing weer glimmend krijgen?

Laat het een uur weken in onverdunde witte azijn of ammonia. Dit zijn veilige en natuurlijke producten en ze zullen de oxidatie afbreken en het messing een natuurlijke glans geven. Ook kun je het terug glanzend krijgen met tomatenketchup, op een wattenschijfje doen, en zelfs zwarte oxidatievlekken poets je er mee weg!

Mosterd vlekken

Mosterdvlekken zijn in de meeste gevallen te verwijderen door de vlek eerst zo goed mogelijk uit te spoelen in lauw water. De rest van de vlek dep je weg met wat natuurazijn.

Nagellak

Aceton verwijdert nagellak maar kan je kleding ook verkleuren. Je kunt de nagellak in kleding ook proberen te verwijderen met parfum. De alcohol die daar in zit laat de nagellak ook oplossen. Laat het parfum even intrekken en dep de vlek daarna droog.

Natuursteen

Granieten aanrechtblad weer laten glanzen? Een granito aanrecht moet je eens per maand insmeren met groene zeep-oplossing en dan laten indrogen. Dat beschermt het oppervlak en geeft een zachte glans. Uitgebeten vlekken van bv. azijn of fruitzuur insmeren met vloeibare bijenwas of een kleurverdieper gebruiken..

Nicotine aanslag op deuren verwijderen

Nicotine aanslag op deuren en kozijnen, verwijder je makkelijk met een natte spons, dompel deze in de Biotex, of strooi het erop. Maak je deur er mee schoon, altijd een deur van onder naar boven schoonmaken, naspoelen met schoon water.

Olie vlekken

Er zijn verschillende manieren waarop je olie kunt verwijderen. Je kunt de vlek behandelen met een combinatie van spiritus en zout. Ook gewoon afwasmiddel kan een groot deel van de vlek en soms zelfs de gehele vlek verwijderen. Olijfolie verdwijnt uit kleding als je er flink wat talkpoeder op gooit en dit een tijdje laat intrekken.

Olievlekken op betontegels

Op je betontegels of andere tegels buiten kun je synthetische thinner gebruiken tegen olievlekken en  smeervlekken, maar ook als er bijvoorbeeld frituurvet op je tegels is gevallen. Giet een ruime hoeveelheid synthetische thinner op de tegel en met een harde borstel goed schrobben. Laat het rustig enkele uren intrekken, daarna kun je het wegspoelen.of met kranten bedekken zodat de kranten de thinner weer opnemen.

Oven schoonmaken

Maak een papje van groene zeep met ammoniak. wrijf je wanden en bodem ermee in. afdekken met cellofaan, minimaal 4 uur in laten trekken, liefst ’n nacht. De over rekken en platen ook insmeren en in een plastic zak doen, dichtbinden, nacht buiten zetten. andere dag is alles schoon. Wel ventileren want ammoniak stinkt.Wil je niet werken met ammoniak? koop dan de kruidvat ovenreiniger, deze is een van de beste ovenreinigers

Ramen wassen zonder strepen

Vul een spuitflacon met gedemineraliseerd water. Spray je raam in, de spons erover en trekker, gegarandeerd nooit meer strepen. Je kunt je raam zelfs wassen in de felle zon.

Rode saus spaghetti vlekken

Deze kun je insmeren met Dreft, even inwrijven uitspoelen daarna in de wasmachine. Let op als je op zijde kleding een vlek weghaalt, krijg je al een vlek van het water zelf. Bij tere stoffen altijd het hele kledingstuk eerst natmaken, niet enkel de vlek..

Plakbandresten

Resten van plakband die achterblijven op het raam, kun je makkelijk verwijderen met wasbenzine, of een stickerverwijderaar.

Potlood

Behandel de vlek met alcohol en wasbenzine. Tot slot wrijf je de vlek in met een mengsel van wasmiddel met een paar druppels ammonia en was je het kledingstuk in de wasmachine.

Roest

Oxaalzuur hersteld ongeveer 90% van de verkleuringen door vocht, roest en vergrijzing in houten en stenen objecten of kleding. Het verwijderd ook kalkaanslag van schepen en oxaalzuur haalt roest van auto’s en uit motorblokken. Oxaalzuur is dus een bijzonder veelzijdig en bruikbaar product.

Roest in kleding

Breng citroensap aan met zout wrijf dit in de vlek en leg het in de zon. HG roestverwijderaar helpt ook voor roestplekken in kleding.

Roestvlekken op muren en plavuizen

Roestvlekken op je (buiten)muren? Je kunt deze verwijderen met een papje van cement. Borstel het cement na het opdrogen helemaal weg. Zijn de vlekken na de eerste keer niet helemaal verdwenen, herhaal deze handeling dan.

RVS aanrecht spoelbak schoonmaken

Een RVS spoelbak en aanrecht word super schoon en glanzend met een sponsje met wat Biotex waspoeder. Het scrubt en maakt glanzend schoon. Plus de Biotex reinigt de afvoer!

Schimmel uit textiel

Om de ‘weervlekken’ uit de tuinkussens te verwijderen meng je 1 liter (of naar verhouding) karnemelk met 6 eetlepels zout, 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel waterstofperoxide (verkrijgbaar bij de drogist). Laat een nacht weken en was vervolgens. Voor kussens die niet in de was kunnen, of andere textiel. Maak een papje met baking soda en azijn, wrijf het in met een zacht borsteltje, spuit tussendoor steeds even in met azijn, laat 4 uur inwerken, daarna afspoelen met koud water. Mocht het nog niet lukken met bovenstaande kun je Ntrium Percarbonaat gebruiken

Schimmel tegels

Neem 1 liter heet water 5 lepels soda erin doen, en 250 ml bleek. Spuit de tegels hiermee in en laat het even inwerken. Daarna met de voegenborstel schrobben en afspoelen.

Secondelijm

Secondelijm kun je van verschillende oppervlakken, ook van je handen, verwijderen met nagellakremover.

Smeer

Zwarte smeervlekken kun jeinsmeren met wat boter. Laat dit even intrekken. Wrijf de vlek vervolgens weg met warm water en wat zeeppoeder. Je kunt ook proberen de vlek te behandelen met Dreft of groene zeep.

Sneeuwvlekken op schoenen

Wanneer je door de sneeuw loopt kunnen er witte vlekken op je schoenen komen. Deze kun je verwijderen door je schoenen in te smeren met hele sterke thee en dit een tijdje in te laten trekken. Poets je schoenen daarna en de vlekken zijn verdwenen.

Sticker en lijmresten

Deze kun je makkelijk verwijderen met een mix van Baking soda en kokosolie.

Strijkijzer schoonmaken

Strijkijzer aanzetten warm laten worden en met een prop aluminiumfolie over gaan.

Suede schoonmaken

Vetvlekken: Een vetvlek op de bank en zo snel mogelijk je suède bank schoonmaken? Dep eerst de vlek met een doek droog. Strooi er talkpoeder op, en laat dit enkele uurtjes zitten. stofzuig het weg. Vervolgens gebruik je een neutrale droogshampoo en spray hier je vlekken mee in. Ook Miccelair water haalt vlekken uit suede, en suede schoenen.

Teer vlekken

Teervlekken in kleding kun je verwijderen met boter. Wrijf tot de vlek verdwenen is en gooi het kledingstuk in de wasmachine. Betreft het een hardnekkige vlek, leg dan na het insmeren met boter een laagje toiletpapier op de vlek en strijk hier met een heet strijkijzer overheen.

Toilet rand urinezuur schoonmaken.

Neem een stuk keukenrol, strooi daar bakpoeder op, en giet er cola overheen. Plak dit aan de rand vast, en laat zolang mogelijk zitten. Of neem de zwarte Dasty tegen urinezuur.

Toiletreiniger zelf maken

Neem een glazen vaas , doe er 15 druppels Dreft in 200 gr baking soda, en 100gr citroenzuur poeder. Meng het tot een massa. Neem een bakje waar je ijsklontjes in maakt. Doe het in het ijsvormbakje, laten drogen. Nu heb je bruistabletten voor de toilet, werking perfect.

Transpiratie vlekken

Transpiratie vlekken kun je het beste behandelen met groene zeep, witte azijn of glansspoelmiddel voor de vaatwasser. Laat het een tijdje intrekken en was vervolgens in de wasmachine.

Urine vlekken

Neem eerst zoveel mogelijk op met een droge doek. Dep de vlek daarna met natuurazijn, daarna schoonspoelen. Of bevochtig de vlek opnieuw en strooi er Baking soda op. Na 2 uurtjes stofzuigen.

Urinevlekken in matras

Op een natte urninevlek baking soda strooien, daarna de vlek inspuiten met een plantenspuit me water en azijn half-half. Laat het 25 minuten intrekken. Veeg alles weg, laat het opdrogen, en stofzuig het matras. Om oude, droge vlekken te verwijderen maak je een mengsel met waterstofperoxide klaar. Je kunt ook een enzymreiniger kopen, deze koop je in de dierenwinkel of internet.

Velours meubels

Je velours schoonmaken met gewone shampoo. Breng dit zonder water op de vlek aan en wrijf de shampoo in met een vochtige doek. Doe daarna het hele deel van het zitvlak, anders krijg je kringen.  Neem tot slot de plek op met een doek met schoon water. Leg wat badhanddoeken op de natte plek.. Heb je een balpen streep in velours dan kun je deze het beste verwijderen met melk en een schone doek. Wrijf dit goed uit en maak vervolgens schoon met water. Ook HG vlekverwijderaar haalt balpen uit een velours bank.

Verf uit kleding halen

Acryl verf

Is de acrylverf al hard geworden, dan kun je deze proberen te verwijderen door de stof een nacht in een kopje onverdunde vloeibare groene zeep te zetten.

Terpetinebasis verf

Verf op terpetinebasis als de verf hard is de verf eerst wegschrapen. Daarna met terpetine of wasbenzine schoonmaken.

Vergeelde vitrage en textiel

Zet de was even in een teiltje met 3 steradent tabletten, daarna wassen en nog eens een steradent tablet in de wasmachine doen.

Verkleurde was

Is uw witte was in de wasmachine verkleurd, zet deze dan in azijn. Even laten weken en je kleding is weer wit. Bij echt vergeelde was doe 2 eetlepels Natrium Percarbonaat bij de was.

Vetvlekken textiel

Heb je overhemden met vette kragen, of een vetvlek in je kleding? Ga er met een schoolbord krijtje over dik inkrijten, en daarna met krijt in de wasmachine. Het krijt neemt alle vetten op.

Vlekken in Textiel

Heb je alles al geprobeerd om een vlek weg te krijgen in een witte of licht kledingstuk. Maak hem opnieuw nat en leg t plat in de zon, de vlek zal na een paar uur al verdwijnen.

Vocht en oxidatievlekken op RVS  Crome zilver en koper

Maak de vlekken schoon met tomatenketchup, wrijf met een wattenschijfje over de vlekken, en alle vlekken verdwijnen.

Viltstift

viltstift op kleren deodorant of haarlak op spuiten, in de wasmachine, en schoon! Nog niet schoon dan HG vlekweg nr 6.

Vetvlekken verwijderen uit kleding

Dreft Afwasmiddel. Pak een doek en dep hier wat afwasmiddel op. Wrijf of borstel de vlek in, daarna kun je het uitspoelen, of in de wasmachine doen Wasbenzine. Maak de vetvlek nat met wasbenzine. Daarna goed spoelen met water, kan daarna in de wasmachine. Melk. De melk even in de kleding laten trekken en vervolgens in de wasmachine doen.

Vette plastic bakjes schoonmaken

Beetje afwasmiddel, warm water en een paar stukken keukenpapier. Het enige wat je hoeft te doen is een beetje afwasmiddel in het bakje doen en deze vullen met warm water. Vervolgens leg je een paar velletjes keukenpapier in het water en doe je de deksel van het plastic bakje dicht. Schud het bakje ongeveer 45 seconden tot een minuut lang heen en weer en haal vervolgens de deksel er weer af. Je zal nu zien dat het bakje er weer als nieuw uitziet!

Voegen schoonmaken

Met Natrium Percarbonaat worden je voegen in de badkamer en keuken weer stralend schoon en wit. Het verwijdert ook schimmel

Wijn op de vloer

Wijn op een houten vloer (of meubel) kun je verwijderen door deze in te smeren met groene zeep. Laat dit even intrekken en neem het vervolgens af met water. Zet het hout daarna in de was of olie. Je kunt rode wijn uit het tapijt krijgen door er witte wijn, zout of bier met zout overheen te strooien.

Zelfbruiner

Breng eerst ruim Dreft aan op de vlek, inmasseren en uitspoelen. Is hij niet helemaal weg dan met natuurlijke glycerine schoonmaken.

Zwarte kringen in hout.

Verweerd hout of zwarte vlekken in hout kun je behandelen met ontweringswater. Ontweringswater is een bijtend zuur (10% oxaalzuur met water). Door inwerking van vocht kan hout gaan verweren of zwarte vlekken vertonen. Dit kan ongedaan gemaakt worden ontweringswater.

Zweetvlekken

Zweetvlekken voor je ze wast inspuiten met Riem vlekverwijderaar, of voor de witte was de Witte Dasty voor zweetvlekken. De okselvlekken of zweetvlekken kun je ook eerst insmeren met glansspoelmiddel voor de vaatwasser en in de wasmachine wassen. Doe nog een extra schep OXi poeder bij de was. Ook Natrium Percarbonaat helpt goed voor zeetvlekken in wasgoed.

Word ook lid van Ultieme schoonmaaktips

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Geef een antwoord