Ramen wassen zonder strepen?

Streeploos ramen wassen

Iedereen heeft vaak het probleem dat je net je ramen heb gewassen, de zon begint te schijnen, en je ziet alleen maar strepen.
Ramen wassen is niet zomaar even een sopje pakken en met een spons wassen en de trekker erover.

Glasreiniger

Als eerste het allerbelangrijkste wat voor schoonmaakmiddelen gebruik je?

1. gebruik je een spray met ruitenreiniger?

Dit is leuk om een keer een vlekje weg te halen, of kleine raampjes en spiegels schoonmaken, maar grote ramen kan je beter wassen met spons en raamwisser
Wel heb je Prof ruitenreinigers die geen blauwe waas achter laten, maar nog ben je sneller klaar met een spons en raamtrekker.

2. Een flinke scheut Ajax, Andy, of wat voor schoonmaakmiddel in je water doen?

Schoonmaakmiddelen zoals deze zijn net als de ruitenreiniger, ze laten ook een vettige waas op je ramen achter. dus NIET doen.

Hoe wel je ramen streeploos schoonmaken!

Na alles in jaren geprobeerd en getest  te hebben van ammoniak tot uien en Dreft en spiritus heb ik maar één ding gevonden wat de ramen echt streeploos schoonmaakt, zelfs als je ze wat in de volle zon. Neem een lege sprayflacon en vul deze met gedemineraliseerd water en voeg er 1 druppeltje HG glazenwasser aan toe. Spray de raam in ga erover met een spons,  trekker en droog de randjes na met een katoenen doek. Of heb je een vacht met trekker nog fijner. Zorg altijd dat je de ramen begint te drogen met de trekker rechts in de hoek, de volgende baan houd je trekker aan de onderkant rechts een beetje haaks naar beneden, zo krijg je geen strepen. Ben je een fan van wonderdoeken zoals Pella/Iziclean etc……. spray je raam in en ga erover met de wonderdoek, echter voor grote ramen werkt een wonderdoek niet echt optimaal, ook niet voor echt vuile ramen. Met gedemineraliseerd water en 1 druppeltje HG glazenwasser heb je NOOIT geen strepen meer. Glazenwassers gebruiken het ook, alleen gebruiken zij Osmosewater, is nog schoner als gedemineraliseerd water, en kun je vaak voor een prikkie kopen bij een autowasserette. Deze spuitflacon kun je ook gebruiken voor alle gladde oppervlakken deuren, spiegels etc… en vooral voor matzwarte keukenkastjes en deuren een uitkomst nooit geen strepen meer. zijn je ramen niet echt vet kan je ook enkel gedemineraliseerd water gebruiken.

Bierglas reiniger

ik zag op prof schoonmaakverkoop al vaak de bierglasreiniger voorbij komen, en ik dacht wat een glas goed schoonmaakt, zal ook goed voor je ramen zijn. Ik heb t op diverse manieren getest.

  • 1. met kraanwater in een sprayflacon en 1 theelepeltje bierglasreiniger,
  • 2. rechtsstreeks aanbrengen op de vacht of de spons
  • 3. een eetlepel in een emmer water van 5 liter dan vacht of spons in dompelem.

Al deze opties werken goed, Als de zon schijnt op je raam terwijl je de ramen wast kan je t beste optie 1 gebruiken.

Ik heb t getest met de bierglasreiniger van Zoppie

Hoe blijven je ramen langer schoon

Je ramen vooral buiten blijven langer schoon door een scheutje glansspoelmiddel bij je sop te doen. Kan in de sprayflacon, of in de emmer. De regendruppels blijven zo minder zichtbaar op je ramen. Of was je ramen met bierglasreiniger.

Azijn

Ook kan je je ramen wassen met een spons en zeem en een scheutje azijn met 1 drupje Dreft. Droog de randjes met een zeem of droogdoek. Als de zon schijnt moet je snel zijn, anders heb je strepen.

Ammoniak

Ammoniak is een goede ontvetter en maakt ook streeploos je ramen schoon, met de spons en raamwisser. Voeg er ook een drupje dreft eraan toe.

Welke trekker

Het is erg belangrijk dat je een goede trekker hebt, met een goed rubber. Trek ook niet in strepen van boven naar beneden, maar begin links in de hoek, naar de onderste hoek rechts, en ga met een boog weer omhoog, naar de onderste hoek links, herhaal. Deze boogvorming zorgt ervoor dat je geen strepen hebt. De glazenwasser doet hetzelfde.
 

Welk systeem voor je ramen.

In de 45 jaar dat ik poets heb ik alles gehad van een spons, tot de Pella doeken, een Prowin raamwisser, een Hara, en eigenlijk kan ik met alle wel mijn ramen schoon krijgen. Het beste vind ik tot nu toe een vacht met raamwisser, en dan vooral voor grote ramen een vacht en wisser van 45 centimer breed. Heb ik kleinere ramen dan heb ik nog een vacht en wisser van 35. en voor hele kleine raampjes gebruik ik mijn Prowin raamwisser. MAAR mijn favoriet is de vacht en raamwisser van Unger niet voor niets dat glazenwassers deze ook gebruiken.

Unger schoonmaakmiddel voor ramen.

De ruitenreiniger van Unger is speciaal bestemd voor glazenwassers om geen strepen te krijgen, zelfs niet als de zon schijnt tijdens t ramen wassen, Je hebt er zeer weinig van nodig, met 1 fles doe je echt jarenlang.

Ramen wassen met een stoomapparaat.

Een stoomapparaat is ook ideaal om je ramen mee te doen. Omdat er geen zeep aan te pas komt heb je ook geen strepen. Pas wel op als er veel zand op je ramen zit, moet je eerst het zand wegvegen, of toch eerst met ruim water wegspoelen anders krijg je krassen op de ramen.

Met de karcher is ramen lappen een fluitje van een cent. Je gaat met de speciale trekker van Karcher over de raam, en de hete stoom maakt ze streeploos schoon. Het scheelt zo ontzettend veel werk, geen geschouw met emmers, geen schoonmaak middel, maar vooral GEEN strepen meer.

Heb je verluchtingsroosters in je ramen, dan heb je gemerkt dat de gaasjes behoorlijk vuil kunnen zijn. Ook voor het schoonmaken van je verluchtingsroosters is een Karcher stoomreiniger zeer geschikt. Je zult verbaasd zijn hoeveel drek en vuil eruit komt. Doordat hij met veel kracht stoomt en spuit, vliegt al het vuil eruit. Dus echt een aanrader. Hier kun je hem makkelijk bestellen zonder verzendkosten.

Snel je kleine ramen wassen

Ook met dit flesje gedemineraliseerd water en HG glazenwasser in combinatie met een wonderdoek, of microdoek, of zelfs een zeem, maak je snel tussendoor je kleine raampjes schoon

Wonderdoeken

Wonderdoeken heb je van alle merken, Prowin, Hara, Pella etc… Het zijn op zich fijne doeken, en vooral voor kleine raampjes. Deze doeken nemen veel vuil op, maar je moet er wel mee leren werken. Vouw de doek altijd in achten, zodat je snel kunt wisselen voor een schone strook. Want als je te lang met dezelfde kant over je raam gaat krijg je strepen, omdat je het vuil dan weer opzij veegt. Deze doeken zijn erg fijn als je niet te vieze ramen hebt, en er wekelijks overheen gaat. Echt grote ramen adviseer ik toch een spons en trekker.  Ook hier gebruik je weer het beste gedemineraliseerd water met een drupje HG glazenwasser voor. De wonderdoeken zijn uitermate geschikt voor alle oppervlakken, ook spiegels, kramen, deuren, keukenkastjes etc…. Dus zeker het proberen waard, het scheelt je veel tijd.

Ramen wassen met de karcher window vac

Heb je kleine ramen dat kan je deze ook perfect schoonmaken met deze karcher, voor grote ramen vind ik persoonlijk de vacht en wisser te klein, en t duur te lang. Maar vooral voor kleinere ramen en spiegels een fijn apparaat.
 

Welke vacht en raamwisser

Ikzelf heb de Prowin inwasser met wisser in 1 die ik gebruik voor kleinere ramen, Voor grote ramen gebruik ik de Neweco professionele vacht en wisser, deze is verkrijgbaar in diverse maten, en een geweldig goede kwaliteit waarmee je zonder strepen je ramen wist.
 

Word ook facebook lid van Ultieme Schoonmaaktips

Of volg mij op instagram

 

Plaats een reactie

Geef een reactie