Donkere vlekken en kringen in hout verwijderen

Donkere kringen in hout verwijderen

Vaak heb je plots een donkere kring of vlek in je houten tafel of vloer, het is een veel voorkomend probleem. Denk aan een bloempot die op je houten vloer staat, en een lelijke zwarte vlek achter laat, of de hond op kat heeft gespuugd op je vloer waardoor er een zwarte vlek ontstaat.
Ook in een houten tafel kan je makkelijk zwarte kringen krijgen, vaak weet je de oorzaak niet eens, het kan al van een kopje zijn. Zwarte vlekken kunnen zowel spontaan ontstaan bij vochtig weer, door watervlekken en druppels of doordat het hout in contact komt met metaal. Soms als t watervlekken zijn kunnen ze weer vanzelf verdwijnen, maar vaak heb je een hulpmiddeltje nodig.

Hoe een zwarte kring of vlek verwijderen.

Ontweringswater/oxaalzuur
Over het algemeen kan het oxidatieproces van het looizuur in het hout met vocht tegengegaan worden met ontweringswater of oxaalzuur. Je moet het zeker een uur in laten werken, even vlug erover gaan zal niet werken. Let wel op het is een bijtend zuur. Daarna zal je de vloer terug in de olie moeten zetten.

Andere speciale middelen

Wil je niet met ontweringswater werken dat heb je nog een paar andere mogelijkheden de Rubio Monocoat Tannin Remover. Dit product is speciaal ontwikkeld voor zwarte kringen in hout, en je hoeft t maar enkele minuten in te laten werken. Het is een gelachtige substantie dus makkelijk alleen op de vlek aan te brengen, zonder dat t uitloopt op het andere onbeschadigde hout. Daarna kun je de vlek opnieuw in de olie zetten.

Dan heb je nog de Woca Easy Neutralizer die word ook gebruikt om zwarte vlekken in eiken te verwijderen, die veroorzaakt zijn door reacties met het looizuur in het hout. Bijvoorbeeld vlekken van metaal, roest, urine, bloempotten, water etc, deze laat je 30 minuten inwerken, en als de vlek weg is en droog zet je er even wat nieuw olie op.

Al deze middeltjes werken op een vloer, maar ook voor een tafel of andere meubelstukken die zwarte vlekken hebben.

Wil je meer leuke schoonmaaktips? Word lid van de grootste schoonmaakgroep

Plaats een reactie

Geef een reactie