Hoe je huis snel schoonmaken?

schoonmaak tips huis

Iedereen heeft een hekel aan schoonmaken, maar iedereen houdt van een schoon huis. Is er een beste manier om je huis snel schoon te maken?
De meeste beginners weten niet zeker of ze eerst moeten stoffen of stofzuigen. Ze vragen zich af of ze de keuken vóór de badkamer moeten schoonmaken of andersom.
Volg deze stapsgewijze handleiding, gebaseerd op jarenlange zuurverdiende ervaring, om het meeste uit je tijd te halen en je huis snel schoon te maken:

Snelle huisreinigingstips

1. Maak het hele huis schoon, niet één kamer tegelijk

Schoonmaken is veel efficiënter als je één taak kiest (afstoffen, stofzuigen, dweilen) en dezelfde taak uitvoert in elke kamer van het huis, in plaats van eerst de keuken, de badkamers en vervolgens de slaapkamers schoon te maken. Door het op deze manier te doen, voorkom je dat je het gevoel hebt dat je in een eindeloze schoonmaakcyclus zit, waarbij je steeds weer aan dezelfde taak begint. Begin wel eerst aan de bovenverdieping, daarna de benedenverdieping. Heb je gelijkvloers dan volg je ook deze tips! Begin in een links hoek, en werk met de klok mee! Maak alles schoon wat je tegenkomt, van boven naar beneden, zo sla je niets over!

2. Verzamel al je schoonmaakgereedschap

Of het nu gaat om een caddie, emmer of draagtas, als je alles wat je nodig hebt om schoon te maken op één draagbare plek hebt, is het veel gemakkelijker om de klus te klaren. Zo verspil je geen tijd met het zoeken naar gereedschap terwijl je schoonmaakt. Nog makkelijker is schoonmaken met sprayflacons, geen geschouw met emmers, en je reiniger werkt veel beter.

3. Ruim de rommel op

Voordat je zelfs maar begint met schoonmaken, ga je van kamer naar kamer en pak je de rommel op. Denk hierbij aan – tijdschriften, speelgoed, schoenen, was etc…. –

4. Stoffen

Zorg ervoor dat de ventilatoren zijn uitgeschakeld voordat je begint met afstoffen. Concentreer je afstoffen op de bovenkant van meubels en de onderkant van planken, op leuningen, fotolijsten, snuisterijen en tv-schermen. Voor moeilijk bereikbare plaatsen, zoals  bovenste planken, neem je een handige schoonmaaklat van microvezel, kan geklikt worden aan een verstelbare steel, zo kun je overal bij, neemt goed alle stof op, en scheelt je op en af een trap stappen. Vervang de lakens in de slaapkamers voordat je stofzuigt.

5. Maak de spiegels en glas schoon

Gebruik een vochtige microvezeldoek of zeem om schoon te maken, en vervolgens een droge oude theedoek om alle spiegels en glazen weer te drogen en te laten blinken.

6. Desinfecteer werkbladen en oppervlakken

Ga door je huis en maak alle harde oppervlakken schoon van werkbladen, apparaten en kasten tot deurknoppen, lichtschakelaars, tv-afstandsbedieningen en telefoons. Je moet sommige van die oppervlakken desinfecteren, vooral degene die ziektekiemen op de vingers en gezichten van mensen kunnen afgeven. Dit doe je door een kopje azijn te mengen met een kopje water. Dit is een zeer desinfecterend middel.

7. Focus op kuipen, gootstenen en toiletten

Sproei reiniger op het aanrecht en vervolgens op wastafels, kuipen en toiletten. Laat het een paar minuten intrekken, zodat de reiniger tijd heeft om vuil en vlekken op te lossen. Ga dan terug naar de keuken en begin met schrobben. Vergeet niet de binnenkant van de magnetron schoon te vegen. Toiletten reinig je altijd als laatste.

Vergeet niet alle vuilbakken te legen en schoon te maken.

8. Stofzuigen

Stofzuig het hele huis, ook de badkamer en toilet. Zorg ervoor dat je steel in de goede stand staat, zodat je niet te ver voorover moet bukken. Doe de slang om je middel, de stofzuiger naast je. Zo heb je altijd een goede houding. Op plekken waar je niet bij kunt met de stofzuiger, zoals onder de bank of bedden, en zelfs kasten, gebruik dan een swiffer of een radiator plumeau.

9. Dweilen

Eerst stofzuigen natuurlijk! Begin met dweilen vanuit de verste hoek van de kamer en ga achteruit naar de deuropening (dat wil zeggen, dweil jezelf niet in een hoek). Spoel de dweil elke keer als je een gebied van 4 bij 4 hebt gedaan. Ook de badkamer en toilet moet je eerst stofzuigen. Zorg dat je steel van je dweilstok lang genoeg is.

Sommige taken hoeven niet elke week te worden uitgevoerd. Deze omvatten het in de was zetten van het meubilair, het schoonmaken van de ramen en het wassen van tapijten en badmatten, achter en tussen de radiators schoonmaken Inspecteer deze accessoires en gebruik je eigen voordeel.

10. Vergeet niet je schoonmaakgereedschap regelmatig te wassen

Een vaak over het hoofd gezien onderdeel van het schoonmaken van het huis is het onderhoud van het schoonmaakgereedschap. Het gebruik van een vuile dweil of een stofzuiger met een volle zak is veel minder effectief.

11. Maak van schoonmaken een groepsactiviteit

Een teaminspanning maken is een van de beste manieren om een huis snel schoon te maken. Maak van tevoren een afspraak met het gezin en wijs taken toe aan iedereen. Samenwerken kan het schoonmaken leuk maken, en je huis zal in een mum van tijd sprankelend zijn.

Tot slot, iedere indeling van een huis is anders. maar werk in een ronde met de klok mee, zo vergeet je niets. En begin altijd eerst boven. Daarna begin je pas beneden.

Word ook facebook lid van Ultiemee Schoonmaaktips

Plaats een reactie

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. inge van den dries

  zijn inderdaad snelle schoonmaak adviezen ik begin altijd boven en eindig beneden maar vind deze adviezen interesant dank je wel

 2. Martha

  Hallo Inge. Boven beginnen is altijd goed!

 3. Wat een handige tips, helemaal tip 1, zo heb ik er nog nooit over nagedacht.
  Dankjwel, ik ga deze tips zeker toepassen!

  Liefs, Anne

Geef een reactie