Hulpmiddeltjes bij schoonmaken

Hulpmiddeltjes bij schoonmaken
Schoonmaken kan best een aardig klusje zijn, en zeker als je niet weet wat te gebruiken bij t schoonmaken. Ook een ongelukje zit in een klein hoekje, denk aan kaarsvet in je nieuwe vloerkleed, of balpen op je bank. Van streeploos dweilen tot het verhelpen van een stinkende stofzuiger! We hebben weer 10 beste hulpmiddeltjes bij het schoonmaken.

1.Balpen

Als je inktstreepjes van balpen op kleding hebt, probeer het zo snel mogelijk in te wrijven met koffiemelk, inwrijven en daarna wassen. Balpenstrepen op de leren bank, kun je proberen eraf te halen met alcohol. Wel eerst even proberen op een stukje leer, dat je niet ziet. Op blank hout tafel, werkt tandpasta ook om de balpenvlek te verwijderen. Inkt van een balpen gaat eruit met brandspiritus en terpentine.

2.Een stinkende stofzuiger?

Stinkt de stofzuiger? Strooi een beetje Biotex of waspoeder op de grond en zuig dit op. Je stofzuiger zal weer heerlijk fris ruiken. Wil je echt een lekker geurtje zuig dan je geurparels van je wasmachine op.

3.Dweil mee met de nerf van je vloer.

Laminaat en PVC hebben meestal groeven en nerven die het doen lijken op echt hout. Dweil met deze nerf mee want dan wordt de vloer schoner, omdat er anders vuil en water in de nerven achter kan blijven. Gebruik geen heet water, maar altijd lauw tot koud, en een druppeltje dreft is genoeg. Lees meer over hoe je een vloer het beste schoonmaakt.

4.Ketchup om zilver schoon te maken

Als je zilver  of chroom wilt poetsen en je hebt geen poetsmiddel in huis, kun je ook ketchup gebruiken. Smeer het zilver in met ketchup, wacht 2 minuten en spoel het daarna af. Alle zwarte oxidatie is verdwenen.

5.Reinig aangebrande pannen makkelijk en snel met soda

Zet de pan op het vuur met een bodem water en een paar eetlepels soda. Laat t een paar minuten koken, en laat de pan enkele uren afkoelen. Daarna is je pan weer spik en span schoon. Soda kan ook gebruikt worden als schoonmaakmiddel, het is een goede ontvetter. De onderkant van je pan maak je makkelijk schoon met een papje van groene zeep met ammoniak. Smeer de bodem in, pak het in met huishoudfolie, nachtje in laten werken, de andere dag is al het aangekoekte vuil weg, zelfs als het hardnekkig ingebrand is.Niet bij aluminium!!

6.Bruine aanslag in je keukenwasbak

Je kent het wel, dat het helemaal verkleurd lijkt in de keukenwasbak. Met name in en rondom de afvoer kun je bruine aanslag zien. Reinig dit eenvoudig met een beetje groene Biotex en een schuursponsje. De wasbak zal blinken als nooit tevoren. Ook dagelijks je wasbak reiniger met groene zeep, blijft hij mooi schoon mee, en RVS blinkt als nooit tevoren.En natuurlijk Bleek doet ook wonderen.

7.Keer een vloerkleed ondersteboven om stof en zand eruit te lopen

Een vloerkleed kun je niet tot diep in de vezels stofzuigen, er blijft altijd vuil en zand achter. Keer het vloerkleed om en laat een dag of wel 2 zo liggen, loop er ook regelmatig overheen Zo komt het vuil op de vloer te liggen, waarna je het weer makkelijk kunt opzuigen.p kunt zuigen.

8.Kachelruitjes blinkend schoon

Wist je dat je de ruitjes van jouw houtkachel het eenvoudigst schoon krijgt met een beetje as uit de asla? Ik heb 10 middelen getest en deze milieuvriendelijke gratis manier bleek de beste. Doop een vochtige doek in de asla zodat er wat aan aan de doek blijft plakken. Wrijf hiermee de ruitjes schoon. Met dit as kun je trouwens ook zilver poetsen.

9.Met azijn verwijder je zweetgeur, zelfs als je op lage temperatuur wast

Kleding was je op 30 of 40 graden, maar vaak kom je erachter dat de zweetgeur er niet uit is, vooral met sportkleding. Doe een half kopje azijn in het spoelbakje van de wasverzachter en zweetgeur verdwijnt, ook met lage temperatuur. Tevens is het een goede ontkalker voor je wasmachine.

10.Fruitvlekken

Eerst haal je de resten het vruchtvlees weg. De vlek behandelen met een lauwwarm sopje en daarna eventueel deppen met water en ammonia. Licht gekleurde fruitvlekken kun je gelijk met koud water uitspoelen Een oude vlek verkleurt meestal en kun je weg halen met citroensap, er zit wel een bleek risico aan! Vlekken van donkere vruchten zijn vervelend en kunnen ook meestal met citroensap weg worden gehaald. Lukt dat niet gebruik dan pure alcohol. Of je kunt de vlek insmeren met scheerschuim of scheerzeep, laten intrekken en dan wassen.

11.Vochtplekken houten vloer

Zwarte kringen in hout
Verweerd hout of zwarte vlekken in hout kun je behandelen met
 ontweringswater. Ontweringswater is een bijtend zuur (10% oxaalzuur met 
 water). Door inwerking van vocht kan hout gaan verweren of zwarte vlekken 
 vertonen. Dit kan ongedaan gemaakt worden ontweringswater.
 

12. Afzuigkap RVS roosters

Leg ze in een teiltje, Baking soda erop strooien, heet water erop, even laten
inwerken, afspoelen en ze zijn weer schoon.

13. Auto wassen

Is de lak van je auto mat of dof dan kun je deze gemakkelijk weer laten glanzen door je auto te wassen met warm water en spiritus. Hars op je auto kun je verwijderen door een doekje met wat pindakaas, ( zonder stukjes noot) over de vlek te wrijven.

14.Bakplaat schoonmaken

Doe hem in een vuilniszak met een kopje Ammoniak, dichtbinden, nachtje buiten zetten, andere dag is hij schoon.

15.Inductieplaat aangebrand

Spuit het in met scheerschuim, leg er huishoudfolie op, 15 minuten laten inwerken, en je haalt t zo weer los.

16.Krassen houten tafel

Wrijf met het binnenste van een verse walnoot over de kras, en de beschadiging is een stuk minder. Of neem 100 ml azijn, 100ml olijfolie, en 1 uitgeperste citroen. Bewaar dit in een glazen flesje, en je kunt het steeds opnieuw gebruiken als je een kras hebt in je houten tafel.

17.Kringen op hout

Kringen op houten meubels zijn eenvoudig weg te poetsen met koperpoets. Wrijf de koperpoets met een doekje goed in op de plaats van de kring en deze trekt vanzelf weg. Deze handeling kan ook met sigarenas.

18.Nicotineaanslag

Nicotineaanslag op deuren/kozijnen kun je verwijderen met biotex . Doe deze puur een natte doek en wrijf hiermee over de vlekken of gehele deur.

19. Olie vlekken

Er zijn verschillende manieren waarop je olie kunt verwijderen. Je kunt de vlek behandelen met een combinatie van spiritus en zout. Ook gewoon afwasmiddel kan een groot deel van de vlek en soms zelfs de gehele vlek verwijderen. Olijfolie verdwijnt uit kleding als je er flink wat talkpoeder op gooit en dit een tijdje laat intrekken.

20. allesreiniger en glasreiniger maken

Bewaar je sinaasappelschillen, grapefruit, of citroenschillen, doe ze in een kom samen met een halve liter warme natuurazijn, laat een dagje staan, Haal de sinaaappelschillen eruit. doe er nu een halve liter water bij, Doe het in een spuitflacon, en je hebt een perfecte allesreiniger, Of voor een glasreiniger, of vette keukenkastjes 50 gram maizena, , 150 ml warme azijn erover, 150 ml water, en 150 ml schoonmaakalcohol. even schudden, en je hebt een perfecte reiniger voor keukenkastjes, ramen etc….

Bonus! Kaarsvet

Je kunt het beste zoveel mogelijk kaarsvet weghalen, de vlek die overblijft, bedekken met absorberend papier en daarover strijken met een warm strijkijzer. Als er na deze ouderwetse behandeling nog wat overblijft, haal je het weg met alcohol. Oud kaarsvet op je vensterbank of tafel, kun je schoon maken met een keukenpapiertje en wat terpentine. Daarna nog wel even met een sopje schoonmaken. Kaarsvet op gladde oppervlaktes, verwijder je door er even overheen te föhnen en dan met keukenpapier afdeppen. Heb jij nog een ultieme schoonmaak tip? Laat een reactie achter. Of word lid van onze facebookgroup

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Geef een reactie