Maden in kliko container bestrijden

Maden-in-kliko-vuilbal

De zomer in aantocht heerlijk warm weer, maar ook vliegen houden van de warmte, en nog meer van je restafval in je kliko. Maden zijn vliegenlarven. Rottend voedsel en afval produceert methaangas, en vliegen zijn er dol op!. Vervolgens leggen ze hun eitjes op het afval en zo hebben de larven zodra ze uitkomen direct een heerlijke voedselbron, en jij een overlast en stank probleem. Hoe kan je dit voorkomen?

Hou je afvalbak schoon

Als eerste probeer de kliko zoveel mogelijk op een schaduwrijke plaatst te zetten, en na iedere leging schoon en droog te maken. Dit kan je doen met en emmer heet water en bleek en een luiwagen, als je hem schoon geschrobt hebt even op zijn kop zetten om uit te laten lekken. Je kunt op de bodem van de vuilnisbak wat waspoeder strooien voor een frisse lucht, leg ook wat kranten op de bodem van je vuilnisbak, dat houd de bodem schoon.

Gooi nooit rechtstreeks afval in je container

Vliegen komen op voedsel en geur af, en leggen hun eitjes het liefst in vleesresten. Zorg ervoor als je afval in je kliko gooit, je etensresten altijd eerst in kranten rolt en in een plastic zakje doet en goed luchtdicht maakt. Zo heb je 70% minder kans op vliegen en maden. Of strooi er wat gips of kalk overheen, iedere keer wanneer je vlees of vochtig afval weggooit. Dit is namelijk giftig voor maden. Daarnaast neemt het natuurlijk vocht op waardoor je container ook nog eens droog blijft. Zet de deksel van de vuilnisbak af en toe ook op een kier.

In de vriezer

Heb je genoeg ruimte in je vriezer kan je er voor kiezen om je etensresten en dan vooral vis en vlees en kip eerst in een plastic zakje in de vriezer te leggen, en de dag of avond ervoor als je de kliko buiten zet, de bevroren resten er pas in doen.

Toch maden in je kliko?

Soms heb je toch wat resten in je container zitten waar vliegen van houden, en krijg je die vervelende maden, en natuurlijk de stank. Zeker als de container 1 keer in de 14 dagen word opgehaald zit je 14 dagen lang met dit onheil. Deze spray zorgt ervoor dat je snel verlost bent van je maden.

Wat te doen als de maden je container uitkruipen”?

  • Knip wat Hedera (klimop) takken af en leg dit in de container. Hedera is gift voor maden
  • Giet kokend heet water (met azijn of bleek) in de vuilnisbak, wanneer deze net geleegd is. Door het hete water gaan de maden dood.
  • Stop wat takjes lavendel in de container, of ga erdoor met een lavendel luchtverfrisser, maden kunnen hier niet tegen en gaan dood
  • Giet schoonmaakazijn met water in de container om de maden te doden
  • Strooi zout in de container. Hierdoor drogen ze uit, en gaan dood.
  • Hang een pantykous met mottenballen in de vuilnisbak.
  • De Homegard Madenspray, werkt direct tegen maden in je kliko

Wil je meer leuke tips, word lid van de gezelligste schoonmaakgroep.

Plaats een reactie

Dit bericht heeft één reactie

  1. Els luijten

    Dank voor de tips. 👌

Geef een reactie