Waarom stinkt mijn was.

stinkende was

Niets zo vervelend als je was net klaar is, je haalt t uit de wasmachine en t stinkt of ruikt niet fris.
Dat je wasgoed stinkt kan diverse oorzaken hebben. We leggen je hier uit wat de problemen kunnen zijn.

Een vieze wasmachine

Als eerste ga je na of je wasmachine niet vies is. vette smurrie in je rubberen rand, vuile filters, vuile wasbakjes.
Gebruik regelmatig een wasmachine reiniger en reinig je wasmachine op 90 graden. Maak de rubberen rand schoon met een doekje en schoonmaakmiddel, en vergeet niet de filter schoon te maken. Ook t wasbakje eruit halen en de binnenkant goed schoon maken. Het bakje kan eruit, dit leg je even in een bak met water en schoonmaakmiddel.
Reinig je wasmachine regelmatig minimaal 4 keer per jaar. Een goed middel om je wasmachine te reinigen is een wasmachinereiniger, een vaatwastablet haalt vetten weg, of wat ik zelf gebruik is een halve liter bleekwater in t wasbakje en lang programma 90 graden. Al je bacteriën verdwijnen uit de wasmachine.

Oorzaak van stinkende was

Donkere en vooral ook synthetische stoffen houden geuren langer vast, en deze stoffen wassen we vaak op 30 of 40 graden. bacteriën in t wasgoed worden pas gedood boven 60 graden, dus er blijven bacteriën achter in de was, en bacteriën veroorzaken  stank en  geur. Zweet en lichaamsvocht bevatten bacteriën. Doordat we deze stoffen niet hoger kunnen wassen als 30 of 40 graden kan je een hygienisch wasmiddel gebruiken, deze zorgt ervoor dat alle bacteriën in de was verdwijnen al vanaf 20 graden, en je wasgoed zal weer fris ruiken. Er zijn diverse merken maar helaas niet te koop in supermarkten in Nederland. Wel bij bol te bestellen. Of naar Belgie of Duitsland daar is t te koop in supermarkten.

Mijn was heeft een wietgeur?

Dat de was ruikt naar een wietgeur kan te maken hebben door zweet sokken, door een soort chemische verbinding in de wasmachine ruikt t naar wiet, en ook de rest van de was. daarom kan je zweetsokken t beste eerst even apart in een sopje met biotex zetten alvoor je ze wast, en ook in de wasmachine een wasdesinfectant bij de was doen.

Wasprogramma’s

We wassen we tegenwoordig vaak op kortere programma’s wat ook niet bevorderlijk is voor de was, dus gebruik zeker niet te vaak snelwasjes kies zoveel mogelijk het programma katoenstand, deze duurt minimaal 2 uur, en centrifugeert ook beter.
Machines zijn tegenwoordig ecologisch afgesteld maar daardoor geeft de machine automatisch ook minder water, en wasgoed heeft veel water nodig om te spoelen en te wassen.
Kijk of er een knop op je wasmachine zit dat je meer water kan toevoegen, of doe t anders handmatig giet gewoon 3 tot 5 liter ectra water erbij als de watertoevoer begint te stromen in de machine.

Wasmiddelen

Teveel wasmiddel is niet nodig, ongeveer 30 a 50 gram voor een was.
waspods kunnen vaak een probleem zijn doordat ze een plastic laagje achterlaten, vaak komt t voor en vooral als je korte programma’s gebruikt en lage temperaturen dat de waspods t omhulsel niet goed oplost, dit kan ook een vetlaag achterlaten in je wasmachine en rubbers en stankoverlast gaan geven of vetluis.
Wat je wil gebruiken is natuurlijk helemaal aan jezelf de keuze, maar ik adviseer waspoeder, en voor fijne was een vloeibaar fijnwasmiddel.
Bij iedere was kan of mag je een beetje azijn bij t laatste spoelwater doen, dit zorgt ervoor dat alle resten zeep uit je was verdwijnen.

Met deze tips zal je wasgoed weer fris ruiken.

Plaats een reactie

Geef een reactie