keuken mat en hoogglans schoonmaken

Zwart-matte-keuken-schoonmaken

Hoe maak je nu het beste je matte of hoogglans keukenkastjes schoon?
Vaak komen de problemen voorbij dat er vette vingers blijven zitten, of vlekken en strepen op de deurtjes.
We geven je de ultieme tips hoe je het beste een keukenkast kunt schoonmaken.

Matte zwarte keukens.

Matte keukens zijn moeilijker schoon te maken als een hoogglans keuken, en vooral de mat zwarte keukens.
Vaak zodra de zon op je keuken staat zie je weer die vervelende strepen en vlekken.

1 Goed materiaal is het halve werk

Neem een autozeem, meestal kun je die verkrijgen online, of op de markt en bouwmarkt. Of een goede zachte microveldoek of nanodoek..

2. Neem het juiste schoonmaakmiddel

Gebruik geen allesreinigers, hierin zitten zepen, en deze laten strepen achter.
Gebruik als er veel vet opzit een zachte spons, net als bij je ramen, en doe hier een paar drupjes Dreft op.  Of neem een sprayflacon doe hier 3/4 water in en 1/4 St Marc spray t op je doek of op de kastjes en neem af met een vochtige microdoek, zo zijn vetten en vette vingers makkelijk te verwijderen, even nadrogen met een vochtige microdoek. Als je het rechtsstreeks op de deurtjes sprayt altijd van onder naar boven sprayen, een fijne nevel gebruiken, en gelijk met een vochtige doek afdoen.

Ook kun je het makkelijk schoon krijgen met een autoshampoo, neem gewoon de goedkoopste van de Action bijvoorbeeld.
Ook nog een optie is water met Dreft en een scheutje ammoniak. Of een sopje met St Marc

ook een zeer goede reiniger voor zart matte deuren en keuken is de Roveq Industriele ontvetter. Neem een sprayflacon de beste ook nog de prof van Roveq, die hebben een nevelfunctie. Doe hier 500 ml water in, en 20 tot 50 ml product. Spray hier de hele deur mee in, en neem af met een microvezeldoek of Nanodoek. Zorg ervoor dat de micro of nanodoek niet gewassen is met wasverzachter. Het beste is schoonmaakdoeken wassen met waspoeder, en nooit wasverzachter gebruiken.

Extra bonus tip

Een glasreiniger werkt ook goed voor vette vingers op keukens. Maar je kunt ook zelf een perfecte glasreiniger maken voor nog geen 50 cent een flesje. Vul een sprayflacon met gedemineraliseerd water  en doe daar 1 druppeltje HG geconcentreerde ruitenreiniger in. Spray dit op je deurtjes. Het verwijdert vet, en laat geen strepen achter, ook perfect voor je ramen en spiegels.

 

Wonderdoeken

Wil je je hoogglans of gewone keuken schoonmaken zonder reinigingsmiddelen, dan raad ik de wonderdoeken aan. Deze doeken worden gebruikt om ramen, spiegels en gladde oppervlakken te reinigen zonder schoonmaakmiddelen. De  Ilbays wonderdoeken zijn hier ideaal voor. Gebruik ze beter niet op matte zwarte deuren en keukens, ze hebben toch een iets schurende werking.

Ilbays wonderdoeken

Hoogglans keuken

Een hoogglans keuken is vrij eenvoudig schoon te maken, maar ook hier geld weer neem geen allesreinigers. Hierin zitten zepen en die kunnen strepen en vlekken veroorzaken.
Ook voor hoogglans keukens is Dreft weer een goede reiniger, je kunt normaal water gebruiken, omdat een hoogglans keuken minder gevoelig is voor kalk wat achterblijft.
Ook kun je voor een hoogglans keuken weer een autoshampoo nemen, of water met een scheut ammoniak.
De meest makkelijke manier om een hoogglans keuken schoon te maken zijn de wonderdoeken van Ilbays, zonder schoonmaakmiddelen. Spuit nooit rechtstreeks Dasty op je keukendeurtjes, of andere deuren, ook geen andere ontvetters zoals Dubro of Ajax, spray t altijd op je doek. Wil je echt makkelijk werken, zonder strepen en na boenen, neem dan een sprayflacon met gedemineraliseerd water en 1 druppeltje HG geconcentreerde ruitenreiniger, je mag dit rechtstreeks op het oppervlak sprayen, en je hebt nooit vlekken of strepen. Of neem een sprayflacon doe hier 3/4 water in en 1/4 St Marc spray t op je doek of op de kastjes en neem af met een vochtige microdoek, zo zijn vetten en vette vingers makkelijk te verwijderen, even nadrogen met een vochtige microdoek.

Gelakt houten/MDF keuken

Een gelakte keuken behandel je hetzelfde als je deuren, gebruik geen agressieve middelen zoals Gele Dasty, die tasten onherroepelijk de verflaag aan. Ook hier is Dreft weer een goede oplossing, of de wonderdoeken zonder schoonmaakmiddelen. Hoe meer zepen je gebruikt, hoe meer vlekken en strepen.

Hoe je de keuken ook gaat schoonmaken, gebruik geen zepen, zepen laten een residu achter. Of je moet eerst je keuken soppen, en later weer met schoon water na boenen. Waarom zou je? Dubbel werk dus. Sommige gebruiken keukenspray’s zoals een Dubro ontvetter, Ajax, Andy etc…. Maar ook bij deze middelen krijg je op matte keukens, en gelakte deuren strepen en vlekken. Gebruik zeker geen gele Dasty op geverfde oppervlakken, en spuit nooit rechtstreeks een schoonmaakmiddel op de deurtjes met uitzondering van gedemineraliseerd water met ’n druppeltje HG geconcentreerde ruitenreiniger mag wel, of professionele reinigers die gemaakt zijn om met sprayflacon schoon te maken. Een sopje met St Marc mag ook gebruikt worden.

Fineer keukens

Voor fineer keukens geld hetzelfde als voor hoogglans. Het is wel een zachter materiaal, en is kunststof. Vaak heb je vette vingers die vaak moeilijk te verwijderen zijn. Pas ook bij fineer keukens met een wondersponsje, je kunt glansstrepen, of juist matte strepen krijgen, ik raad het wondersponsje af. Neem een zachte doek doe daar wat Dreft op , en ga hiermee over de vetvlekken.  Spuit ook nooit rechtstreeks Dasty of anders middelen rechtstreeks op de deurtjes, je kunt er lelijke strepen van krijgen. Of neem een sprayflacon doe hier 3/4 water in en 1/4 St Marc spray t op je doek of op de kastjes en neem af met een vochtige microdoek, zo zijn vetten en vette vingers makkelijk te verwijderen, even nadrogen met een vochtige microdoek.

Wil je meer schoonmaaktips? Word lid van de grootste schoonmaakgroep op facebook Ultieme schoonmaaktips

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Geef een reactie