Vetluis in je wasmachine

stinkend-wasgoed

Steeds hoor ik voorbij komen van verschillende mensen dat ze last hebben van een muffe stinkende was. Ze proberen van allerlei wasverzachters of parfums bij hun was te doen. Maar vergeten vaak de oorzaak. Wasverzachter en vloeibaar wasmiddel laat juist vet achter, wasgoed laat vuil achter, hierdoor ontstaat er vetluis. Vetluis, ook bekend als wasluis, is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is geen luis, maar vervuiling die ontstaat , het is dus geen beestje. Vetluis kan zelfs donkere plekken geven op wasgoed, maar vooral een niet fris ruikende wa, en de donkere strepen of vlekken zijn zeer moeilijk te verwijderen. Ook wassen mensen tegenwoordig op lagere temperaturen, was daarom minimaal ééns per maand een kookwasprogramma op 95 of 90 gr. Doe je wasmachine vooral niet te vol, geef de was de kans om te draaien in de trommel. Waspoeder is beter als wascapsules of vloeibaar. En maak je wasmachine regelmatig schoon, vergeet vooral de rubbers niet, en laat hem 1 keer per maand een schoonmaakprogramma draaien met een wasmachinereiniger Door het gebruik van een wasparfum of wasverzachter ruik je de muffe was misschien niet meer, maar het probleem is er niet mee opgelost. Door azijn toe te voegen is je was net zo zacht, en ruikt hij heerlijk fris.

Donkere was houd de geur langer vast

Maar waarom lijk je dat alleen te ruiken bij specifiek die donkere en zwarte was? Donkere kleding houdt die geur ( Stank)beter vast dan licht textiel, zeker als er veel synthetische vezels tussen zitten. Misschien is het je bijvoorbeeld ook weleens opgevallen dat een zweetgeur langer in je donkere kleren blijft hangen. Was daarom donkere kleding op een extra lang programma liefst katoenstand, en doe eventueel een voorwas en hoofdwas. Wasmachines zijn ook zuiniger geworden met watertoevoer, gooi dan 5 liter water extra in de trommel bij de donkere was. En vooral stop de wasmachine niet te vol, geef was de ruimte.

Houd je wasmachine schoon

Met al deze tips, zal je wasmachine fris en schoon blijven. Maar kijk regelmatig de filter na van je wasmachine, en maak hem schoon, zo ook het zeepbakje, leg het regelmatig even in de soda om alle zeepresten te verwijderen. En maak de rubbers regelmatig schoon met een sopje. Laat de wasmachinedeur altijd open staan! Gebruik regelmatig een wasmachinereiniger, of  een vaatwastablet in je wasmachine  om alles goed schoon te maken.  En draai regelmatig een was op 60 of 90 graden. Geef je was ruimte, en prop je machine niet te vol.

We geven je de ultieme tips hoe je was schoon en reukloos te houden.

Begin als eerste met een wasmachinereiniger te kopen, doe dit in je wasmachine en laat hem draaien met een paar oude handdoeken op 90 graden. Of reinig de wasmachine met 2 vaatwastabletten. Gebruik hierna deze tips

1. Soda

Soda een goedkope alleskunner. Een handvol soda bij de witte was op 60 of 90 graden doet wonderen. Het maakt je was lekker zacht, en is een goede ontvetter. Het maakt je wasmachine schoon, en houd ook je leidingen schoon. Je zult merken als je dit steeds bij iedere witte was doet, je een heerlijk frisse was hebt, zonder wasverzachter of geurparfums of boosters bij je was te hoeven doen. Soda maakt je was ook witter en zachter. Een zak soda kost gemiddeld 75 cent. LET WEL OP sommige wasmachines hebben een ALUMINIUM KRUISMOER BIJ DE TROMMEL. MEESTAL BIJ DE MIELE WASMACHINES GEBRUIK DAN geen SODA.

soda-muffe-was

2. Azijn.

Azijn is een ontkalker, dus goed voor je wasmachine. Het houd je wasgoed ook zacht, maar ook azijn haalt muffe luchtjes uit je was. Doe een half kopje azijn in het vakje van je wasverzachter, en je nare luchtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon, en de laatste resten zeep worden verwijdert Je was ruikt ook niet naar azijn, maar gewoon heerlijk fris. Azijn houd de kleuren ook langer mooi, dus ook goed voor je bonte was. Azijn maakt je wasmachine niet schoon, maar zorgt ervoor dat je was zachter blijft doordat t de laatste resten wasmiddel weg haalt.

3. Baking soda

Baking soda is een van de meest gebruikte producten om op een milieuvriendelijke manier schoon te maken. Baking soda is zeer absorberend, en helpt om nare luchtjes uit kleding te krijgen.
Ook kun je baking soda direct op kleding aanbrengen als je plekken hebt zoals zweetvlekken, bloedvlekken, urinevlekken etc. Strooi baking soda op de vlek,  borstel het wat in met water, doe het in de was, en de vlek is verdwenen. Ook word je witte was mooi wit door een lepel baking soda toe te voegen aan je was. Het haalt de kleuren juist weer op voor de bonte was. Je kunt dus bij iedere wasbeurt een lepel baking soda toevoegen. Lees hier wat je nog meer kunt doen met baking soda

Baking-soda-bij-was

4 Tea tree olie

Tea tree olie word al jarenlang gebruikt het desinfecteert, maar maskeert ook luchtjes. In het geval van kleding kan tea tree olie gebruikt worden om vies ruikende luchtjes te neutraliseren. Doe een paar druppeltjes in het wasverzachter bakje.

Tee-tree-olie-was

5. Citroensap

Iedereen kent de frisheid wel van citroen, vele leggen een citroen in de koelkast om nare luchtjes te laten verdwijnen, zoals je ook een stukje citroen in je vaatwasser kunt leggen bij elke wasbeurt. Koop een flesje citroensap, en doe dit bij de was. Luchtjes verdwijnen, en je was word er mooi wit van.

 

Wil je meer ultieme schoonmaaktips, meld je aan op deze facebookgroep

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Marian

    Zeker goede tips, ga het snel proberen met soda, baat het niet schaad het niet toch!

  2. Martha

    Hallo Marian, nee schaad zeker niet.

  3. linda

    Sinds ik soda gebruik is mijn was zo schoon en zacht, heb nooit een vieze wasmachine, dank u voor de TIP!

Geef een reactie