kalkaanslag? Hoe te verwijderen

Kalkaanslag verwijderen

Iedereen heeft te maken met kalkaanslag, en bij sommige kunnen deze plekken echt hardnekkig zijn.
De kalkaanslag die achterblijft op gootstenen, kranen, douches en werkbladen is een veelvoorkomend probleem. Kalkaanslag is een groter probleem in gebieden met hard water en situaties waar koud water wordt verwarmd en vervolgens afgekoeld, zoals waterkokers. De vorming van kalkaanslag is lelijk en dus willen we het zo snel mogelijk verwijderen.

Regelmatig schoonmaken is de beste oplossing

Het is misschien te laat, maar het is het gemakkelijkst om kalkaanslag aan te pakken als de opbouw klein is. Het drogen van gebieden die regelmatig nat worden (zoals rond kranen) kan voorkomen dat het probleem erger wordt, en regelmatig schoonmaken (indien nodig met een schrobborstel) kan kleine hoeveelheden kalk verwijderen.

Douchecabine-ontkalken

De beste middeltjes om kalkaanslag te verwijderen op je doucheraam zijn azijn en citroenzuur, de keuze is aan jou.
Maar denk niet als je even wat water met azijn pakt en afzeemt de kalkaanslag meteen weg zal zijn, nee azijn moet minimaal ’n uur of veel langer inwerken.
Zelf neem ik een plantenspuit, met azijn, en spuit hiermee het glas van de douchecabine in, ik laat het lekker inwerken, en ga verder met mijn andere werk.
Na ’n uurtje neem ik een sponsje, of als t heel hardnekkig is een sanitair sponsje, en wrijf hiermee de kalk weg. Even naspoelen, en nadrogen met een droge theedoek, die niet in de wasverzachter is geweest. Is het hardnekkig hang een laken aan de douchewant en spray t in met water en azijn, en laat maar een nacht hangen.   Voor hardnekkige kalkaanslag neem 3 eetlepels citroenzuur op 500 ml water en een paar druppeltjes Dreft in een plantenspuit, neem staalwol 00, spuit het glas hiermee in, en ga met het staalwol zachtjes over de ruit. Gaat het nog niet weg, neem meer citroenzuur. Soms is de kalkaanslag zo heftig dat je naar andere middelen moet gaan grijpen de Roveq superontkalker gel haalt hardnekkige kalk en zelfs urinesteen veilig weg op alle oppervlakken, alleen zorgen dat t niet op aluminium komt.

Heb je lichte kalkaanslag, en wil je kalkaanslag voorkomen?

Wat dan goed helpt is glansspoelmiddel voor de vaatwasser, doe dit in een spuitflacon aangelengd met wat water, en na het douchen op de tegels of douchedeur sprayen, zo hecht de kalk minder. en je douchecabine blinkt weer als nieuw.Voorkomen

Voorkomen is beter als genezen, leg een ramentrekkertje in de douche zodat je na iedere douchebeurt je douche droog maakt. Voor degene die snel willen schoonmaken, en een professionele kalkreiniger willen gebruiken kan ik je deze van Zchoon van harte aanbevelen.

Kalkaanslag op keramische tegels

Bij matte vloertegels komt het snel voor dat je kalk op je tegels krijgt, mede omdat het mat is en meer poreus. Ook vuil zal sneller hechten aan matte tegels. Door je vloer of wand regelmatig te schrobben met groene zeep, zal je niet snel kalkaanslag hebben. Kijk eerst even wat voor tegel je hebt, doe een check druppel wat azijn op de tegel, als het licht bobbelt of bruist heb je een kalkgedragen steen en mag je nooit azijn gebruiken of zuren. Gebruik voor dit soort tegels altijd producten voor natuursteen zoals de HG natuursteen kalk en cementsluier verwijderaar.

Een witte waas op tegels

Vaak komt dit door teveel te hebben schoongemaakt met zure middelen, en dan kont de kalk van de tegel omhoog, het is dan een lichte witte waas. Ook dit kan je verhelpen door er met water en glansspoelmiddel voor de vaatwasser over te dweilen, of insprayen, nadien nadrogen.

Kalkaanslag op kranen

Kranen-ontkalken

Wat je vooral niet moet doen is meteen naar agessieve middelen grijpen zoals antikal, RVS kan hierdoor meteen dof uitslaan. Gebruik vooral GEEN wc eend of andere toiletreinigers, Chrome en RVS bijten hiermee gelijk uit.

Voor de kranen leg er een doekje of stukje keukenrol op, doordrenkt met azijn, zodat alle oppervlakken op je kraan schoon worden, ook de onderkant. Pas wel op met vergulde zwarte of koperen kranen, hier mag je geen azijn voor gebruiken, gebruik hiervoor een reinigingsmiddel met citroenzuur. Of water aangelengd met citroenzuur zoals ik boven uitgelegd heb. Lukt het niet met azijn of citroenzuur omdat je heftige kalk hebt, probeer dan een sterker product zoals de Roveq Superontkalker gel.

Kalkaanslag op je zwarte kraan?

Kalkaanslag op je zwarte kraan is natuurlijk jouw grootste nachtmerrie. Maar niet getreurd, er is een oplossing! Reinig de kraan met een zacht reinigingsmiddel op basis van citroenzuur. Gebruik 500 ml water 3 eetlepels  citroenzuur en een druppeltje Dreft, dat laat de kalkaanslag als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar vooral met zwarte kranen, maak ze regelmatig schoon en droog, liefst dagelijks. Wat ook een goede oplossing is essentiele citroenolie! Neem een plantenspuit met wat water, en doe hier 20 druppels citroenolie in, maak hier je kramen mee schoon. Wat ook een goede oplossing kan is is glansspoelmiddel, doe het puur op een doekje en poets er de kalk mee weg, het helpt enkel voor lichte kalkaanslag en zorgt ervoor dat de kalk minder hecht aan t oppervlak.

kalkaanslag op zwarte kraan

Kalkaanslag spoelbak natuursteen

Neem een schuursponsje en dompel deze in je pot groene zeep. Neem een flesje etherische olie en doe ook een paar druppels op het sponsje. Schrob hier je gootsteen mee, en je gootsteen word weer mooi diepzwart. Voor hardnekkige kalkaanslag op natuursteen gebruik je weer de HG natuursteen kalk en cementsluier verwijderaar. Om je natuurstenen spoelbak weer in top conditie te krijgen gebruik je deze hardsteenolie.

Maak Jouw zwarte natuurstenen wasbak vuilafstotend en minder gevoelig voor vlekken. De HMK P324 is een perfect onderhoudsmiddel voor natuursteen, het zorgt ervoor dat je natuursteen geen vuil absorbeert, zwarte natuursteen spoelbakken blijven dieper zwart, en kalk hecht minder. Hier bestel je de fles voor 16,95€
HMK P324

HMK P324

Kalkaanslag in kunststof spoelbak

Kalk in een kunststof spoelbak kun je met azijn verwijderen, maar ook met citroenzuur zoals eerder aangegeven. Maak je kunststof spoelbak regelmatig schoon met groene zeep, om de kalk minder te laten hechten kun je een paar druppels glansspoelmiddel gebruiken.

Toilet

Ook de toilet zit vaak vol met kalkaanslag, hierdoor krijg je vaak een vieze bruine toiletpot. Gebruik dagelijks dikke bleek, in dikke bleek zit ook een antikalk. Doe de dikke bleek in een spuitflacon, en spuit dit in de toilet, door het dagelijkse gebruik blijft je toilet mooi wit en schoon. Heb je al veel kalkaanslag in je toilet, en is het bruin?  Gebruik dan de zwarte Dasty urinesteenverwijderaar tegen harde kalkaanslag is een perfect middel voor je toilet.

Douchekop ontkalken

Douchekop

Je douchekop kan echt vol met kalk zitten, zodat er minder druk en water uitkomt. Haal de douchekop er regelmatig af, en leg hem in een teil met water en azijn. Bij hardnekkige kalk meer azijn als water. Kun je de douchekop er niet afhalen? Pak hem in met keukenrol doordrenkt met azijn, of bind er een zak om met azijn, en laat maar een nachtje inwerken.

Wasmachine en vaatwasser

Je kunt bij iedere wasbeurt een half kopje azijn in het wasverzachter reservoir doen, je wasmachine word zo beschermd tegen kalk. Plus je wasgoed word en zacht en fris mee, azijn verwijdert ook de nare luchtjes uit je was, en verwijdert zeepresten. Door ook nog eens een handjevol soda in je wasbakje te doen bij de witte was op 60 of 90 graden, blijven ook je leidingen schoon van je wasmachine, en je was word witter en schoner.

wasmachine-ontkalken

Koffiemachines ontkalken

Je kunt speciale producten kopen om je koffie apparaat te ontkalken, maar je kunt het ook met citroenzuur doen. Vooral bij een Senseo, waar het zeefje nogal eens verstopt kan zitten, je merkt dan dat er bijna geen water meer door kan, leg het in een bakje met citroenzuur. Veel mensen gebruiken azijn voor koffiemachines, dit is niet aan te raden omdat azijn de kalk verbrokkelt, en er daardoor kleine stukjes kalk in de leidingen kunnen komen. Citroenzuur verbrokkelt de kalk niet maar lost het helemaal op, daarom is citroenzuur beter.

Hoe kalkaanslag uit marmer en graniet te verwijderen

Gebruik geen azijn of citroensap op kalksteen of marmer

Kalkaanslag is voornamelijk calciumcarbonaat, dat gemakkelijk kan worden opgelost door milde, voedselveilige zuren zoals keukenazijn of citroensap. Hoewel dit geweldig nieuws is als je je waterkoker wilt schoonmaken (vul hem gewoon met azijn en laat hem een nacht weken), mogen deze huismiddeltjes niet worden gebruikt op kalkstenen of marmeren werkbladen, of op steen met een hoogglans afwerking.

Calciumcarbonaat is niet alleen het hoofdingrediënt van kalkaanslag. Het wordt ook gevonden in kalksteen (zoals de naam al doet vermoeden) en ook in marmer. Dit is een van de redenen waarom je bijzonder voorzichtig moet zijn bij het gebruik van producten die kalkaanslag op natuursteen verwijderen. Een sterkere reiniger die kalkaanslag oplost, kan ook een marmeren werkblad of tegels zeer beschadigen.

Hoogglansafwerkingen in elke steen kunnen hun glans verliezen door zuren en sterke reinigingsmiddelen, omdat ze microschaafwonden op het oppervlak veroorzaken. Dus hoewel je geen schade kunt voelen of zien, kan er een doffe plek verschijnen. Op ruwere granieten en kwarts werkbladen kan azijn normaal gesproken worden gebruikt, maar zorg ervoor dat je een test doet voordat je het als algemene reiniger gebruikt.

Gebruik een speciale reiniger voor natuursteen

Hoewel er ook normale huismiddeltjes beschikbaar zijn, zijn er tal van goede gespecialiseerde reinigingsmiddelen beschikbaar. Om de hierboven beschreven redenen, moet je er een zoeken die geschikt is voor jouw specifieke steensoort. Dit is essentieel als je aanrechtbladen of tegels van kalksteen of marmer zijn.

Huishoud middeltjes voor kalkaanslag op Marmer

  • Maak een papje van karnemelk en zout op een kunststof sponsje, eerst een hoekje proberen, als het goed gaat de rest.
  • Kaliumaluin vermeng t met water, en breng met een sponsje aan, ook weer eerst een stukje testen.
  • Auto polijstmachine, polijst je marmer gewoon zoals je de auto doet, met de machine, en marmer zal weer mooi gaan glanzen.

Word ook facebook lid van Ultieme Schoonmaaktips

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Geef een reactie