Groene zeep wat kun je ermee schoonmaken

Groene-zeep-houten-tafel
Wat kun je schoonmaken met groene zeep? Eigenlijk kunnen we beter zeggen, wat kunnen we er NIET mee schoonmaken, het is echt een alleskunner. En je hoeft niet bang te zijn dat je er iets mee beschadigd. Mijn eerste gedachten bij groene zeep zijn mijn oma’s. In de jaren 60 hadden ze nog granieten aanrechten, en vloeren, deze werden iedere vrijdag uitbundig geschrobd met groene zeep. Er werden wat klodders groene zeep op de natuursteen terra keukenvloer gegooid, en schrobben maar. Ook in de scholen en kerken werd alles geschrobd en gepoetst met groene zeep. Tegenwoordig staan onze keukenkasten vol met reinigingsmiddelen, vroeger was het enkel een pot groene zeep, en soda waar de huisvrouwen mee poetsten. Van de vaat tot de ramen werden ermee gedaan Groene zeep is een echte alleskunner voor een klein prijsje, en bestaat al 120 jaar, Vroeger hadden huisvrouwen genoeg aan deze pot voor het hele huishouden. Maar tegenwoordig denken huisvrouwen dat ze voor ieder klusje een apart schoonmaakmiddel nodig hebben. En fabrikanten haken daar massaal op in, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel ’n middeltje voor in de handel. Groene zeep is duurzaam, goedkoop en zuinig in gebruik. Je koop een pot Driehoek vloeibare zeep voor 3€ bij Jumbo. en de vloeibare fles voor 2€ Tegenwoordig kun je groene zeep ook in een spuitflacon kopen, handig om tussendoor even schoon te maken.

Groene zeep: wat is het eigenlijk?

Groene zeep ziet er niet echt groen uit, het heeft meer een bruingele kleur. Daarom noemen ze het ook vaak bruine zeep, zachte zeep of goudzeep. De naam groene zeep is ontstaan omdat het vroeger van hennepolie werd gemaakt, en hennepolie heeft van nature een groenige kleur. En de zeep die er van werd gemaakt was groenig. Tegenwoordig word groene zeep meestal van andere goedkopere plantaardige olie gemaakt. Zoals sojaolie of koolraapolie.

Groene zeep: een universeel schoonmaakmiddel

Op de pot zachte groene zeep die je koopt staat: ‘Op basis van natuurlijke ingrediënten, het is dus 99% afbreekbaar, en een heleboel vervelende stoffen zitten er niet in zoals fosfaten en dergelijke. Groene zeep staat bekend als milieuvriendelijk. Het wordt gezien als een zachte manier van schoonmaken. Dit komt doordat er geen fosfaten, ammonia, parabenen, zuren of andere petrochemische ingrediënten in zitten. Het vormt geen gevaar voor je huid, of luchtwegen. En het is biologisch afbreekbaar. En de geur van groene zeep is heerlijk fris, het doet me nog steeds denken aan mijn oma als ze aan t poetsen was. Maar uiteindelijk over smaak valt niet te twisten, sommige vinden het niet lekker ruiken, maar daar is de vloeibare variant voor gekomen met oranjebloesem geur. Het bekendste merk is Driehoek. Maar daarnaast heb je ook Tricel Goudzeep. Met Sunlight en Marseille zeep kun je je eigen vloeibare zeep maken. Ook zijn er winkels met hun eigen huismerk vloeibare zeep.

Vloeibaar of zachte groene zeep? Je kunt dit schoonmaakmiddel kopen in twee verschillende vormen:

Vloeibare groene zeep. De bekendste versie van vloeibare groene zeep is de gele fles van het merk Driehoek. Deze hoef je zelf niet meer te verdunnen en is direct bruikbaar. De andere versie is de pot groene zeep ook van Driehoek of andere merken, deze moet je zelf eerst oplossen in warm water. Ik neem meestal 2 flinke eetlepels voor een halve emmer water. Er bestaan speciale kloppers om de zeep op te lossen in het water, maar ik klop meestal met mijn handen. Als ik vette oppervlakken schoon wil maken zoals mijn fornuis, of wasbak, dan neem ik een schuursponsje, en dompel dit in de pot. zachte-groene=zeep

Zelf groene zeep maken met een blok Sunlight zeep

Je kunt deze groene zeep kant en klaar kopen. Maar je kunt het ook zelf maken. Mijn oma maakte het ook vaak zelf, en je vond overal wel de blokken Sunlight zeep. Sunlight zeep is één van de klassieke ouderwetse schoonmaakmiddelen die nog steeds populair zijn. De vloeibare vorm van groene kun je makkelijk zelf maken van Sunlight zeep of Marseille zeep, met een rasp in warm water oplossen. In de meeste supermarkten vind je ze bij de schoonmaakartikelen, en ze kosten rond de 1,29€ Sunlight-zeep

Wat kun je schoonmaken met groene zeep

Eigenlijk kunnen we beter zeggen, wat kunnen we er NIET mee schoonmaken, het is echt een alleskunner. En je hoeft niet bang te zijn dat je er iets mee beschadigd. Het enige waar je dus rekening mee moet houden het is zeep, en zepen geven vaak strepen en vlekken. Heb je een laminaatvloer, PVC vloer maak deze niet schoon met groene zeep je krijgt er een waas van op je vloer. Ook op keramische tegels wil je toch groene zeep gebruiken, spoel dan altijd goed na een keramische vloer kan niet gevoed worden, en op den duur krijg je een waas en vlekken op je vloer.
 1. Vlekken in kleding: Smeer of breng aan met een zachte borstel, even inborstelen, daarna met de groene zeep erop in de wasmachine, en de meeste vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon
 2. Groene aanslag: Op hout en tegels maak een sopje van groene zeep nog effectiever gemend met soda, inborstelen, nachtje laten inwerken en je houten of stenen terras is weer schoon.
 3. Vette ovens en fornuizen: Smeer wat groene zeep uit een pot op je sponsje, breng het al boenend aan, even laten inwerken, en je oven is absoluut vetvrij.
 4. Auto wassen: Ook met groene zeep kun je de auto wassen. het is een goede vet verwijderaar, alsook je velgen worden er mooi schoon van.
 5. Teak houten meubels: Teakhout word weer prachtig schoon met groene zeep, en verwijdert de vetplekken.
 6. Leder: Leren schoenen, sportschoenen, leder bank, suede, dit maak je makkelijk schoon met een sopje van groene zeep.
 7. Graniet: Granieten vloeren, aanrecht, en wasbakken, worden perfect schoon,
 8. Ramen: Dit verwacht je misschien niet, JA zelfs ramen zemen kan perfect met groene zeep, ook de kozijnen van hout en kunststof worden duurzaam gereinigd. Spoel wel je ramen grondig na met water.
 9. Bloedvlekken: Op kleding op de verse bloedvlek inborstelen met groene zeep, met de groene zeep in de wasmachine doen. Maar ook bloedvlekken op muren maak je er makkelijk mee schoon.
 10. Vette vieze handen. Heb je vieze of vette handen omdat je aan je auto hebt gesleuteld, of in de tuin hebt gewerkt, met groene zeep worden je handen echt goed schoon. Je kunt zelf een zeep pompje maken van groene zeep.
 11. Tin: Mocht je nog tinnen vazen hebben staan, ook dit word mooi schoon.
 12. Natuursteen: Natuursteen in huis, maar ook in de tuin maak je veilig schoon met groene zeep.
 13. Afwassen. Groene zeep is een perfect afwasmiddel door zijn goede ontvettende werking.
 14. Aangekoekte pannen: Smeer ze in met een laagje groene zeep, een nachtje in laten werken, de andere dag zijn je pannen schoon. De binnenkant van de pannen kun je uitkoken met soda.
 15. Kwasten reinigen: Geverfd, en de kwasten niet op tijd in water gezet waardoor ze hard zijn geworden? Met groene zeep krijg je ze weer zacht en schoon.
 16. Zilver: Leg je zilveren bestek in een sopje van groene zeep, en ze zijn weer schoon.
 17. Zwembad: Je zwembad inpakken voor de winter, maak het makkelijk schoon met groene zeep.
 18. RVS: Iedereen kent het probleem van vlekken op RVS, spoelbak, afzuigkap, achterwandjes. Neem een zacht schuursponsje, doe er wat vaste groene zeep op, boen het hele oppervlak, afdoen met schoon water, na boenen met een zachte doek die niet in de wasverzachter is geweest. Je RVS blinkt.
 19. Toilet: Maak een sopje van groene zeep, je toilet en zitting kun je er mee schoonmaken, het is een natuurlijk ontsmettingsmiddel. Gooi daarna het sopje in je toilet, zet er je borstel in, en laat een uurtje staan. Daarna trek je de wc door, je toilet glanst weer mooi.
 20. Vloeren: Terracotta en natuursteen, maak je allemaal goed schoon met groene zeep. Maar gebruik het niet op Moderne keramische vloeren, Laminaat en PVC, omdat er teveel zepen inzitten en deze een waas geven op den duur.
Driehoek vloeibare zeep

Welke schoonmaak producten staan er in mijn kast

Wil je minder schoonmaak producten in je kast. Deze pot groene zeep vervangt 90% van je producten die je hebt staan. In mijn schoonmaak kast staat groene zeep, dikke bleek, ammoniak, Dreft, Baking soda en zilversoda, Cif en een flesje HG geconcentreerde ruitenreiniger wat ik al 7 jaar heb. Bij de etenswaren staat nog een fles keukenazijn en appelazijn. En een goede vloerreiniger voor keramische vloeren, want mijn vloer mag niet met groene zeep worden schoongemaakt. Meer heb ik  echt niet nodig om grondig schoon te maken. En ja liters gedemineraliseerd water! Maar mijn huis is natuurlijk het jouwe niet, heb je wel veel kalk in je badkamer, en een vette keuken, en achterstallig onderhoud? Ook ik heb vaak poetsadresjes met achterstallig onderhoud, en dan zitten er wel professionele producten in mijn tas om het snel te verhelpen. Dat zijn de professionele producten van Zchoon.nl en Roveq.nl. Inmiddels heb ik een hele kast met schoonmaakspullen, omdat ik vaak producten test voor leden van mijn schoonmaakgroep, en een tas die ik meeneem naar poetsadresjes waar grondig schoon gemaakt moet worden.

Conclusie

Groene zeep, en mijn favoriete merk Driehoek, is een perfect schoonmaakmiddel voor je hele huis, tuin, en terras.

Wil je meer schoonmaak tips? word lid van onze facebook groep Ultieme schoonmaak tips.

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Dit bericht heeft één reactie

 1. Antonie

  Haar wassen met vloeibare groene zeep werkt uitstekend.

Geef een reactie