Natuursteen witte uitgebeten vlekken verwijderen

Vlekken-uitgebeten-natuursteen

Vlekken in natuursteen, en hoe je natuursteen spoelbak en aanrecht behandelen

Vaak hoor ik de vraag voorbij komen van mensen die per ongeluk een zuur op een graniet, hardsteen of natuursteen spoelbak hebben gemorst, of gewoon vlekken die er niet uitgaan. Natuurlijk is een prachtig product, en dan vooral graniet en hardsteen. Het is een van de hardste steensoorten, en kunnen gewoon een leven lang meegaan, mits je het goed behandeld. We geven je hier enkele tips voor het onderhouden van je graniet, en andere hardsteen, en hoe witte uitgebeten vlekken te verwijdere.

Impregneren

Alvorens je besluit om een granieten of hardsteen spoelbak of aanrecht te nemen laat het dan van te voren impregneren dit is erg belangrijk. Daardoor dringt niet alles gelijk in de steen, en het bespaart je een hoop poetswerk en ellende. Het impregeneren moet je wel zelf bijhouden bijvoorbeeld één keer per jaar doen, zo blijft je graniet hardsteen en natuursteen mooi zijn diepe kleur houden. Ook voor badkamers in graniet of hardsteen is impregneren heel belangrijk. Een goed middel hiervoor is de Moeller HMK S234 Vlekstop.

 

Een witte uitgebeten vlek in natuursteen

Een ander goed middel en tevens ook een kleurverdieper is de HMK P333 Hardsteen olie  een gebruiksklaar product. Het vermindert het binnendringen van water en vuil bij hardsteenoppervlakken binnenshuis. De kleur en structuur van het oppervlak worden optimaal benadrukt dus kleurverdiepend. Camoufleert krasjes, beschadigingen en zuurvlekken en laat geen vettige laag achter. Deze laatste helpt ook goed mocht je per ongeluk toch een kring van zuur in je hardsteen hebben.

Ook de Hardsteenolie van Stonetech, heeft hetzelfde effect. Heb je echt een ongelukje gehad, en is je wastafel of tegels wit uitgebeten, even opschuren met staalwol 00 of met fijn nat schuurpapier, en dan bovenstaand product gebruiken. Ook Hg heeft een fijn product voor witte vlekken van zuren in je hardsteen, de HG Toplaag Hersteller verwijdert soms zelfs direct die witte kringen op het natuurstenen aanrechtblad. Op een hardsteenvloer kun je de HG beschermfilm aanbrengen, deze haalt ook de kleur op en geeft een matglanzend effect. 

HMK P333 Hardsteen olie is een gebruiksklaar product. Het vermindert het binnendringen van water en vuil bij hardsteenoppervlakken binnenshuis. De kleur en structuur van het oppervlak worden optimaal benadrukt, kleurverdiepend. Camoufleert krasjes, beschadigingen en zuur-vlekken. Laat geen vettige laag achter.

Pas op met huishoud olieen en babyolie.

Om de beschermlaag van de natuursteen te vernieuwen, gebruik je een speciale impregneerolie. Deze kun je via internet van verschillende merken krijgen. Soms wordt getipt om olijfolie of lijnolie te gebruiken, maar er zijn ook verhalen bekend waarbij het resultaat niet mooi was je vlekken krijgt, omdat deze olie niet goed door natuursteen word opgenomen. Ik zou dus het zekere voor het onzekere nemen en gebruik maken van een oliemengsel dat speciaal bedoeld is voor deze toepassing. De meeste fabrikanten raden aan om natuursteen daar twee keer per jaar mee te behandelen.
Of je maakt een mengsel van 2/3 terpentijn en 1/3 lijnolie; Let op Terpetijn is geen terpetine. terpentine en terpentijn is dus dat ze allebei gebruikt worden om verf te verdunnen maar terpentijn word gebruikt voor de natuurlijke produkten zoals lijnolie, Tungolie en alle natuurlijke wassen terwijl terpentine gebruikt wordt voor het verdunnen van de moderne kunstharslakken.

Prolan

Is gemaakt van wolvet en goed voor natuursteen te beschermen, maar verwijdert ook uitgebeten vlekken en slijtage in natuursteen het haalt de kleur op en beschermt.

https://www.prolan-benelux.com/webshop/product-category/prolan-grease 

Het onderhoudsproduct voor natuursteen.

Antikalk vlekken in natuursteen

Kalkvlekken op zwarte graniet

Veel mensen denken aan azijn bij kalk, maar gebruik nooit azijn op een kalkhoudende steensoort. Test dit door een druppeltje azijn op natuursteen te doen, als het bruist is het mis, en heb je met een kalkhoudende steensoort te maken. De meest veilige manier om kalk te verwijderen op natuursteen en graniet is met HG natuursteen cement en kalksluier verwijderaar. Of met de HMK r 157 grondreiniger.

Wekelijks onderhoud van aanrecht en spoelbak in Graniet

Graniet houd van zachte zeep, neem een zachte zeep met lijnolie, deze voed de steen, en zo maak je de aanrecht, en of spoelbak veilig schoon. Neem een schuursponsje en schuur hiermee je natuursteen zoals graniet. Voor de aanrecht, en dan vooral voor vettigheid na het koken heb je de Lithofin MN Easy Clean. dit is een sprayflacon die je makkelijk snel gebruikt, en tast ook de impregnering en voeding niet aan. Ook de HG hardsteen reiniger, deze reiniger is voor het gelijktijdig reinigen en voeden van hardsteen, waardoor de steen niet schraal wordt, maar mooi op kleur blijft. voor zowel onbehandelde als geïmpregneerde of gekristalliseerde hardsteen en blauwe steen.Gelukkig zijn er tal van oplossingen voor natuursteen en graniet beschikbaar, dus mocht je onverhoopt toch een uitgebeten vlek van zuren zoals azijn en dergelijke in je graniet of hardsteen hebben, gebruik dan deze tips!

Onderhoud van hardsteen vloeren

Voor het wekelijks onderhoud is stofzuigen heel belangrijk en lichtvochtig dweilen. Hardstenen vloeren houden niet van schrobben en veel water. Heb je een vloer die echt vuil is en een goede reinigingsbeurt kan gebruiken, neem dan de Lithofin vuiloplosser. Deze verwijdert grondig alle vette aanslag en vuil. Voor het wekelijksonderhoud gebruik een Edelzeep. Sommige denken dat de gewone driehoek groene zeep voldoende is, maar deze ontvet te veel om wekelijks te gebruiken, en er zit een beetje Palmolie in.  Een goede edelzeep is veel zachter en bevat de juiste olieen om de vloer te voeden. De HMK P324 vloeibare edelzeep is een perfecte zeep voor een hardstenen vloer. Of gebruik specifieke onderhoudsreinigers voor jouw type vloer zoals blauwsteen onderhoud, ganietonderhoud, hardsteenonderhoud. Er zijn hiervoor diverse producten en merken de meest bekende zijn Lithofin en HMK Moeller.

Uitgebeten witte vlekken in hardsteen vloer

Heb je een hardsteen of blauwsteen vloer en oogt hij gewoon niet mooi meer, of je hebt witte vlekken in de vloer, dan hellpt de HG tegelbeschermer perfect. Ht is makkelijk aan te brengen en je vloer lijkt wer als nieuw. Je vloer krijgt een beschermende filmlaag en een mooie zijdeglans. Krasje en witte vlkken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Witte uitgebeten vlekken in keramische badkamervloer?

Ook door zure producten kunnen je keramische tegels wit uitslaan en vlekken vertonen. Dit kun je oplossen met de HG tegelbeschermer deze hersteld de witte vlekken en zorgt ervoor dat kalk ook minder hecht op de vloer. Ook de Lithofin Glastilan helpt tegen witte watervlekken in een keramische vloer.

Deze hardsteen vloer is gedaan met de HG tegelbeschermer.

Hardsteen-vloe-HG-tegelbeschermer
 

 

Hoe vlekken in marmer schoonmaken?

Wil je nog meer schoonmaaktips? Word lid van de grootste schoonmaakgoep Ultieme schoonmaaktips.

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Geef een reactie