Kan ik mijn gordijnen zelf wassen?

Zelf gordijnen wassen

De meeste gordijnen kan je zelf wassen, kijk wel altijd naar t wasvoorschrift en houd dat aan.
Vaak word er ook bij vermeld hoeveel de gordijnen kunnen krimpen. Als je deze melding ziet, zorg dan altijd dat je een ruime dubbele zoom in je gordijnen maakt, of laat maken. Als je ze dan gaat wassen eerst de zoom er weer uit, en dan weer een nieuwe zoom erin maken. Ja ben je zelf niet zo handig om de zoom eruit te halen, en een nieuwe erin te maken, dan kan je beter informatie winnen bij een stomerij, of waar je de gordijnen hebt laten maken. Maar let hier goed op als je gordijnen gaat aanschaffen, want je gordijnen zullen toch een keer gereinigd moeten worden.

Zelf wassen overgordijnen

Zelf je gordijnen wassen is niet zo heel moeilijk. Zorg dat je waszakjes in huis hebt, een fijn wasmiddel, en wasverzachter.

Zorg dat alle haakjes aan de bovenkant bij elkaar zitten en bind daar een waszak om, zo komen de haken niet in de gordijnen vast te zitten, en zeker niet in de trommel van de wasmachine.

Zijn je gordijnen groot van formaat, prop je wasmachine niet te vol, maar dan liever 1 gordijn per keer, zodat je gordijn de ruimte heeft in de wasmachine, dit zorgt erover dat je minder kreukels krijgt.

Gebruik een vloeibaar fijnwasmiddel en een flinke scheut wasverzachter en was de gordijnen op wolwas op 30 graden, en kies voor een zeer lage centrifuge stand.

Haal de gordijnen direct uit de wasmachine als ze klaar zijn, en hang ze direct nat op. Hierdoor zullen de gordijnen weer mooi hangen zonder kreukels.

Heb je witte overgordijnen, dan kan je HG stralend wit gebruiken gebruiken eventueel met 2 of 3 paracetamol, of steradent bruistabletten erbij doen.

Vitrage wassen

Voor vitrage werk je op exact dezelfde manier, alleen als je witte en soms vuile of vergeelde vitrage hebt, doe er dan 2 paracetamol bij, of 2 steradent tabletten. Kies dan ook voor een wasmiddel zoals HG stralend wit voor vitrage Hang de vitrage ook weer nat op. Ook Natrium Percarbonaat maakt vergeelde gordijnen weer superwit.

Toch kreukels in je gordijnen?

Heb je toch kreukels, sommige stoffen kreuken meer als de andere, dan kan je de overgordijnen strijken. Zet niet gelijk het strijkijzer op je gordijnen, maar neem een vochtje theedoek, leg die op t gordijn en strijk op de theedoek, zo pers je de gordijnen en alle kreukels verdwijnen. Dit kan eventueel ook bij vitrage, zet je strijkijzer niet te warm, en gebruik ook weer een vochtige theedoek.
Meestal verdwijnen de kreukels vanzelf als je ze nat op hangt, als ze hangen en je hebt toch nog wat kreukels? Vul een sprayflacon met gedemineraliseerd water, en spray de gordijnen hiermee in, je mag t een paar keer herhalen tot de kreukels weg zijn.

Let op doe je gordijnen of vitrage nooit in de wasdroger.

Wil je meer leuke schoonmaaktips? Word lid van de grootste schoonmaakclub van Nederland en Belgie

 

Plaats een reactie

Geef een reactie