keramische vloer vlekken en waas verwijderen

Vlekken zwarte tegelvloer

10 jaar geleden lieten we door het hele huis een antraciet zwarte tegelvloer leggen, gewoon omdat we dachten dat het praktisch, hygiënisch en mooi bij ons interieur paste.
Na enkele weken merkte we al dat er steeds meer vlekken in kwamen, die gewoon niet weg gingen.
Tegelhandel gebeld, die ons een middeltje gaf, maar zonder resultaat.
Ik maakte altijd schoon met een standaard schoonmaakmiddel Ajax, en merkte toen dat dit wel eens de boosdoener kon zijn. Heb daarna van alles geprobeerd, schoonmaakazijn, ammoniak, groene zeep, het werd alleen maar erger, de vlekken gingen niet weg.

Ik had er intussen mee leren leven dat ik gewoon een lelijke vloer had.
Totdat we plannen kregen om ons huis te verkopen, maar ja! Hoe kijken de kopers tegen die lelijke vloer aan? Daar ikzelf nogal druk ben met werken, gingen mijn vader en moeder het huis wel schoonmaken voor de verkoop. Ik kwam terug van mijn werk, en tot mijn grote verbazing, de vloer was als nieuw! Ik vraag mijn moeder hoe heb je dat voor elkaar gekregen, zegt ze gewoon met HG extra krachtige vloerreiniger, en een zachte schrobber.
Mijn moeder zag meteen dat de vloer vol met lelijke vet plekken zat, en ze wist ook dat ik altijd met een dweil en schoonmaakmiddel de vloer dweilde.

De oorzaak van vlekken op keramische tegels, vooral ook donkere tegels.

Onderhoudsproducten zijn meestal de boosdoener. In heel wat ‘zogezegde’ reinigers voor keramische tegels zit olie, zeep of vet dat zich afzet op de vloer. Je vloer lijkt schoon als je de tegels ermee poetst. Maar als je erover wandelt, krijg je strepen, stapafdrukken en vlekken omdat deze zepen en vetten op je vloer blijven liggen. Ook vaak in het licht of zon, zie je vlekken. De meeste keramische tegels hebben een absorptie van minder dan één procent, wat wilt zeggen dat je de vloer niet kan voeden met zepen en oliën.

Hoe je keramische tegelvloer onderhouden

Gebruik een vloerreiniger waar geen zeep inzit, gebruik lauw water eventueel met een dopje St Marc om je vloer te dweilen, een klein scheutje ammonia in het water mag ook. Of een vloerreiniger zonder zepen. Maar vooral geen zepen. En zeer belangrijk dweil altijd na met schoon water met een goede microdweil en goed uitwringen, zeker bij probleemvloeren. En gebruik een goede dweil die een hoog absorptievermogen heeft.

Cementsluier

Het probleem van vlekken kan ook zijn dat er nog een lichte cementsluier op de vloer zit, in dit geval haalt de extreem krachtreiniger de sluier ook weg, of je haalt deze sluier weg met een cementsluierverwijderaar.

 

Hoe vlekken verwijderen in een keramische tegel?HG extra krachtreiniger

De oplossing

1. Meng 5 liter warm water met een halve fles HG krachtreiniger
2. Neem een luiwagen ( zachte schrobborstel) met steel.
3 Dep steeds de borstel in de emmer met water en HG en schrob de tegels goed.
4 Neem steeds ongeveer 10m3. laat het ongeveer een half uurtje intrekken, schrob dan nog een keer lichtjes.
5 Neem daarna een emmer schoon water, giet dit erover, en neem het af met een waterstofzuiger.
Heb je geen waterstofzuiger, neem dan een mop.  Dweil het vuile water hiermee op, en spoel 3 maal na met schoon water.
Koop een mop bij Actionshop van 2.99, dit systeem werkt perfect, je kunt de mop droog draaien, en zo steeds het vuil en water eruit wringen.

Dweilmop Action

Gewoon laten drogen en je vloer is brandschoon, zonder plekken, gewoon als nieuw.

Hoe je vloer verder onderhouden.

Kom nooit meer met zeep of reinigingsmiddel zoals Ajax, Andy Mr Proper aan je vloer, maar dweil hem met lauw water met een vloerreiniger zonder zepen. Of dweil je vloer met St Marc Een goede vloerreiniger die geen zepen bevat is de Eco vloerreiniger van Neweco.nl, of de Zoppie vloerreiniger van Roveq.nl, deze zijn goede betaalbare vloerreinigers die geen waas of residu achterlaten. Ook St Marc is een goede vloerreiniger, Alle plekken die in je vloer zitten is vuil en vet. Met een dweil en zeep en allesreinigers maak je het niet echt schoon, maar verergeren de klachten meer. Vroeger werden vloeren geschrobd één maal per week. Maar ben je toch een fan van snel dweilen, doe het dan alleen met lauw water. Eens per week kun je een sopje maken, doe er dan een scheutje HG krachtreiniger in, of gebruik een vloerreiniger zonder zepen. Je zult zo genieten van je mooie zwarte keramische vloer. Dit probleem van een waas komt heel vaak bij moderne vloeren voor.
Ook een tip. Koop een stoomapparaat of dweilapparaat, en maak hier je vloer mee schoon.

Ook problemen met wandtegels in de badkamer, gebruik dit middel. Gebruik wel altijd een borstel met steel, zodat je niet met je handen in het water komt  het kan flink irriteren.

Luiwagen

 

Voetafdrukken blijven zien op vloer

Dit probleem hoor ik steeds terug komen op verschillende facebookgroepen. Vandaag de intensieve vloerreiniger van Berdy getest, ook alle vuil, vettige waas is weg, en je ziet geen voetsporen meer waar je hebt gelopen. Het heeft ongeveer dezelfde werking als HG, alleen ruikt het iets lekkerder. Voor sterke verontreiniging een halve fles op 5 liter water, vloer goed meer schrobben, niet op laten drogen.

Berger intensive reiniger

Daarna met ruim lauw water afspoelen.

vlekken in tegelvloer reinigen

Berger intensieve vloerreiniger

Bestel hier de Berdy Intensieve vloerreiniger

De James basisreiniger

Met de james basisreiniger breng je je vloer terug naar de basis, het verwijdert alle vuil. vlekken, en waslagen. Met de James basireiniger breng je je vloer terug naar de basis. Schoon zonder voetstappen, vlekken en strepen. De James basis reiniger kan gebruikt worden op alle harde vloeren, ook op laminaat, PVC, etc…

 

St Marc

St Marc is een sterke ontvetter en ook zeer geschikt om een vetlaag van een vloer te halen. Doe 3/4 water en 1/4 St Marc in een sprayflacon. Maak je vloer nat, zet wat spraytjes op de vloer, indweilen, en nadweilen met schoon water. Je vloer is gegarandeerd vetvrij. Ook kan je wekelijks je vloer dweilen met Str Marc, 1 a 2 dopjes op 5 liter water, en je vloer is brandschoon zonder waas en voetstappen. maar de beste optie is altijd nadweilen met schoon water.

 

 

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Dit bericht heeft 30 reacties

 1. Jetty

  Dank je wel! Eindelijk na jaren mijn vloer als nieuw, hier zat ik echt op te wachten, en zo simpel. Had al zoveel producten geprobeerd.

 2. Smets

  Hier vandaag geprobeerd… helaas. Het is iets beter maar niet wat het moet zijn.

  1. Martha

   Hallo Smets. Misschien heb je te weinig product gebruikt, of niet lang genoeg laten inwerken. Je moet echt veel product gebruiken goed inborstelen, en vooral een half uur laten inwerken. Het werkt echt 100%.

   1. Zaheeda Karamatali

    Is de ST Marc ook te gebruiken voor een hoogglans (zwart) plavuizenvloer?

 3. Margriet

  Hier zat ik al jaren op te wachten. Eindelijk mijn plekken uit mijn tegels. En doe nu alleen met lauw water en een druppeltje dreft ook alleen met water. Dank u wel ben er zo blij mee.

  1. Ine

   Blijft het nu ook weg met dat druppeltje dreft?

   1. Martha

    Ja nadat je de vloer hebt gedaan met de krachtreiniger, enkel nog dweilen met een paar druppeltjes Dreft. Dreft laat geen waas achter op je vloer en ontvet zeer goed.

    1. Ine

     Ik vroeg eigenlijk naar de ervaring van iemand die het, buiten de artikelschrijver, geprobeerd heeft. 🙂

     1. Margriet

      Hoi Ine. Mijn vloer was echt een ramp, iedere stap zag je, en vol vlekken die er niet uit gingen. Nu dweil ik tussendoor steeds met lauw water en een drupje Dreft, en soms doe ik een paar dopjes HG krachtreiniger in het water. Is inderdaad ff wat werk, maar ben zo blij dat ik het toen heb gedaan, maar vloer was echt weer als nieuw. Het is nu bijna een jaar geleden dat ik het gedaan heb, en mijn vloer is nog steeds mooi.

 4. Linda Grotenberg

  Heb gisteren mijn vloer ermee gedaan, was een grijze vloer, en hij is superschoon geworden, kreeg hem nooit schoon, had altijd vlekken in mijn vloer, en als ik dweilde zag je iedere voerstap en plekken, nu als nieuw. Super tip dank u!

 5. Angela

  Heb het hier ook gedaan met de Berger, was zo gebeurt, product aangebracht, geschrobt, na 15 minuten met schoon water afgedaan. Zo blij mee, eindelijk een schone mooie vlekkenloze vloer na jaren. Top dank voor de tip!

 6. Frank

  wat een tip! geweldig! vloer is inderdaad echt weer schoon!

  Bij sommige andere middeltjes heb je een poetsmiddel, wat dan de “beschermlaag” eraf haalt, en een 2de middel dat de “beschermlaag” weer terug aanbrengt. Dien je nog een beschermlaag aan te brengen of behoort dit tot het land der fabelen?

  Kun je een zwart natuursteen keukenblad op dezelfde manier behandelen?

  1. Martha

   Hoi Frank, een natuurstenen blad kun je ook behandelen, maar niet met dit product, daarvoor heb je een speciaal product nodig voor natuursteen. Nadien moet je er Lithofin stop opzetten, dit zorgt ervoor dat er geen plekken meer in je keukenblad komen.

 7. S.dela

  Heb dit geprobeerd en mijn vloer ziet er weer helemaal als nieuw uit.
  Nu is wel mijn vraag of ik deze terug moet behandelen om er een beschermlaag op te zetten of niet ?

 8. Martha

  Hoi S, Dela Fijn dat t geholpen heeft. Je vloer nooit meer met een allesreiniger schoonmaken. Gewoon een paar druppeltjes Dreft in het water doen en met lauw water dweilen.. Om de zoveel tijd weer dit schoonmaakproduct, een klein scheutje bij t dweilwater doen, en je vloer blijft gewoon mooi.

 9. De Smith

  Zelfde probleem hier.
  Door verkeerd gebruik lelijke doffe plekken op onze matte tegelvloer.

  Denk je dat HG krachtreiniger zal helpen? Tast dit de voegen niet aan?

  En ik lees dat je ook kan dweilen met een scheutje krachtreiniger. Moet je dan niet na dweilen met water?

  1. Martha

   Hoi De Smidt, nee het tast absoluut de voegen niet aan, je vloer word weer als nieuw. Je kan pas dweilen met een scheutje krachtreiniger, als je hele vloer is schoongemaakt met de krachtreiniger, dan kun je één maal per week een klein scheutje in je dweilwater doen.

 10. Ine

  Ik heb al meerdere keren de vloer schoon gemaakt met de krachtreiniger (van HG). Dat werkt zeer goed. Daarna gebruik ik weer de HG gewone reiniger voor keramische vloeren, in lauw water, en reiniger verder vaak met de stoomreiniger. Na x aantal weken keren de voet- en pootafdrukken weer terug en staat de vloer vol met doffe (vet-?)afdrukken. 🙁 Zeer teleurstellend. Gewoon water en 1 druppel dreft houdt die vlekken voorgoed weg?

  1. Martha

   Inderdaad nadat je de vloer hebt gedaan met de intensieve krachtreiniger, enkel en alleen nog dweilen met een paar druppeltjes Dreft, geen HG vloerreiniger gebruiken. Dit heb ik ook vermeld in het artikel dweilen met een paar druppeltjes Dreft.

   1. Ine

    Dat had ik gelezen dat dat vermeld werd, maar de fabrikant raadt het af dus ik ben verbaasd… Ik heb in elk geval vandaag weer alles met krachtreiniger gedaan (wat een job 🙁 ) en zal eens proberen of het onderhoud lukt met enkele druppeltjes Dreft. Met de HG of Litofin reiniger is het na een aantal weken alweer mis. Benieuwd hoe lang het met Dreft “doffe vlekken vrij” blijft. Ik laat het u weten. 😉

 11. Ine

  Dat had ik gelezen dat dat vermeld werd, maar de fabrikant raadt het af dus ik ben verbaasd… Ik heb in elk geval vandaag weer alles met krachtreiniger gedaan (wat een job 🙁 ) en zal eens proberen of het onderhoud lukt met enkele druppeltjes Dreft. Met de HG of Litofin reiniger is het na een aantal weken alweer mis. Benieuwd hoe lang het met Dreft “doffe vlekken vrij” blijft. Ik laat het u weten. 😉

  1. Ine

   Ik had helaas binnen de 2 weken weer alles vol doffe niet te verwijderen vlekken staan. 🙁 Ik gebruik nu even helemaal geen producten meer en enkel nog dweilen met lauw of warm water en stoomreiniger.

   1. Martha

    Daarom zeg ik ook als hij schoon is, niet meer met schoonmaakmiddelen aan je vloer komen, enkel lauw water, of een drupje Dreft. Dit soort tegels krijgen gewoon steeds vlekken van allerlei schoonmaakproducten.

    1. Ine

     Dat was met de aanpak ‘druppeltje dreft’ en stoomreiniger natuurlijk. Met de Dreft blijft het dus net zo min “doffe vlekken vrij”. 🙁

     1. Margaret

      Ik vraag me af wat voor vloer je hebt natuurlijk? Maar ik lees dat je ook Lithofin hebt gebruikt, welke Lithofin? Heb jij een natuursteen vloer, of een keramische vloer. Als de fabrikant de HG afraad heb je geen keramische vloer. Of de fabrikant weet niet waarover hij t heeft. Ik maak dagelijks dit soort vloeren schoon, en heb nooit vlekken. Kan natuurlijk ook aaan je dweilsysteem liggen, of je dweilt met teveel product, of je moet de vloer goed nadweilen met schoon water. In ieder geval de HG krachtreiniger of de Berdy halen alle vlekken uit je vloer, en opnieuw vlekken is een teken van een verkeerd product gebruiken. gebruik altijd een goede vloerreiniger waar geen zepen en olieen inzitten, die zorgen voor de vlekken en was.

 12. Rachida

  Ik heb de vloer ook met de krachtreiniger en een schrob goed schoongemaakt. Is dan helemaal vlekvrij. Vervolgens maak ik alleen schoon met een stoomreiniger met water, en de vlekken zitten er binnen een paar dagen weer. Ook een druppeltje dreft geprobeerd in lauw water, maar dan zitten de vlekken er ook weer. Dus het ligt echt niet aan verkeerd product gebruik, want ik gebruik verder geen andere producten. Het zijn keramische matte tegels.

  1. Margaret-Tibi

   Dit ligt echt aan de soort tegel helaas, beste je tegelvloer enkel doen met lauw water en een Nanodoek/dweil

 13. Maud

  Ook hier is de vloer eindelijk terug als nieuw dankzij HG extra krachtreiniger. Intensieve bezigheid, maar topproduct!!! Bedankt voor deze blog te schrijven, blij dat ik deze via Google heb gevonden 🙃

 14. Karin

  Ik had ook een hele lelijke vloer, alles zag je erop, vlekken, stepen, waas, werd er gek van. Ik heb de Berdy genomen, en mijn vloer is weer als nieuw. Ik dweil nu alleen nog maar met lauw water, en met de Zoppie vloerreiniger van Roveq, maar ook met St Marc ging heel goed. Mijn vloer is nog nooit zo mooi geweest. Dank je wel voor het advies Margaret.

Geef een reactie