Hoe vlekken keramische vloer verwijderen

Vlekken zwarte tegelvloer

10 jaar geleden lieten we door het hele huis een antraciet zwarte tegelvloer leggen, gewoon omdat we dachten dat het praktisch, hygiënisch en mooi bij ons interieur paste.
Na enkele weken merkte we al dat er steeds meer vlekken in kwamen, die gewoon niet weg gingen.
Tegelhandel gebeld, die ons een middeltje gaf, maar zonder resultaat.
Ik maakte altijd schoon met een standaard schoonmaakmiddel Ajax, en merkte toen dat dit wel eens de boosdoener kon zijn. Heb daarna van alles geprobeerd, schoonmaakazijn, ammoniak, groene zeep, het werd alleen maar erger, de vlekken gingen niet weg.

Ik had er intussen mee leren leven dat ik gewoon een lelijke vloer had.
Totdat we plannen kregen om ons huis te verkopen, maar ja! Hoe kijken de kopers tegen die lelijke vloer aan? Daar ikzelf nogal druk ben met werken, gingen mijn vader en moeder het huis wel schoonmaken voor de verkoop. Ik kwam terug van mijn werk, en tot mijn grote verbazing, de vloer was als nieuw!

De oorzaak van vlekken op keramische tegels, vooral ook donkere tegels.

Onderhoudsproducten zijn meestal de boosdoener. In heel wat ‘zogezegde’ reinigers voor keramische tegels zit olie, zeep of vet dat zich afzet op de vloer. Je vloer lijkt schoon als je de tegels ermee poetst. Maar als je erover wandelt, krijg je strepen, stapafdrukken en vlekken omdat deze zepen en vetten op je vloer blijven liggen. Ook vaak in het licht of zon, zie je vlekken. De meeste keramische tegels hebben een absorptie van minder dan één procent, wat wilt zeggen dat je de vloer niet kan voeden met zepen en oliën.

Hoe je keramische tegelvloer onderhouden

Gebruik een vloerreiniger waar geen of weinig zeep inzit, gebruik lauw water met een paar druppels Dreft om je vloer te dweilen, een klein scheutje ammonia in het water mag ook. Sommige dweilen de vloer met lauw water met een beetje natuurazijn, dit kan ook geen kwaad.

Wat echt werkt tegen vlekken in keramische tegel vloer

Ik vraag mijn moeder hoe heb je dat voor elkaar gekregen, zegt ze gewoon met HG extra krachtige vloerreiniger, en een waterstofzuiger.
En natuurlijk op de ouderwetse manier met schrobben. Mijn moeder zag meteen dat de vloer vol met lelijke vet plekken zat, en ze wist ook dat ik altijd met een dweil en schoonmaakmiddel de vloer dweilde.

HG extra krachtreiniger

De oplossing

1. Meng 5 liter warm water met een halve fles HG krachtreiniger
2. Neem een luiwagen ( zachte schrobborstel) met steel.
3 Dep steeds de borstel in de emmer met water en HG en schrob de tegels goed.
4 Neem steeds ongeveer 10m3. laat het ongeveer een half uurtje intrekken, schrob dan nog een keer lichtjes.
5 Neem daarna een emmer schoon water, giet dit erover, en neem het af met een waterstofzuiger.
Heb je geen waterstofzuiger, neem dan een mop.  Dweil het vuile water hiermee op, en spoel 3 maal na met schoon water.
Koop een mop bij Actionshop van 2.99, dit systeem werkt perfect, je kunt de mop droog draaien, en zo steeds het vuil en water eruit wringen.

Dweilmop Action

Gewoon laten drogen en je vloer is brandschoon, zonder plekken, gewoon als nieuw.

Hoe je vloer verder onderhouden.

Kom nooit meer met zeep of reinigingsmiddel zoals Ajax, Andy Mr Proper aan je vloer, maar dweil hem met lauw tot koud water, geen schoonmaakmiddelen, het enige wat je aan schoonmaakmiddel kunt gebruiken is een druppeltje Dreft. Dit ontvet, en laat geen sporen achter, je kunt er nog een klein scheutje ammonia bij doen, sommige zweren ook lauw water met een beetje natuurazijn.
Ook een tip. Koop een stoomapparaat of dweilapparaat, en maak hier je vloer mee schoon.

Ook problemen met wandtegels in de badkamer, gebruik dit middel. Gebruik wel altijd een borstel met steel, zodat je niet met je handen in het water komt, het kan flink irriteren.

Luiwagen

Alle plekken die in je vloer zitten is vuil en vet. Met een dweil en zeep maak je het niet echt schoon, maar verergeren de klachten meer. Vroeger werden vloeren geschrobd één maal per week. Maar ben je toch een fan van snel dweilen, doe het dan alleen met lauw water. Eens per week kun je een sopje maken, doe er dan een scheutje HG krachtreiniger in. Je zult zo genieten van je mooie zwarte keramische vloer.

Voetafdrukken blijven zien op vloer

Dit probleem hoor ik steeds terug komen op verschillende facebookgroepen. Vandaag de intensieve vloerreiniger van Berger getest, ook alle vuil, vettige waas is weg, en je ziet geen voetsporen meer waar je hebt gelopen. Het heeft ongeveer dezelfde werking als HG, alleen ruikt het iets lekkerder. Voor sterke verontreiniging een halve fles op 5 liter water, vloer goed meer schrobben, niet op laten drogen.

Berger intensive reiniger

Daarna met ruim lauw water afspoelen.

vlekken in tegelvloer reinigen

Berger intensieve vloerreiniger

Bestel hier de berger Intensieve vloerreiniger

Plaats een reactie

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Jetty

  Dank je wel! Eindelijk na jaren mijn vloer als nieuw, hier zat ik echt op te wachten, en zo simpel. Had al zoveel producten geprobeerd.

 2. Smets

  Hier vandaag geprobeerd… helaas. Het is iets beter maar niet wat het moet zijn.

  1. Martha

   Hallo Smets. Misschien heb je te weinig product gebruikt, of niet lang genoeg laten inwerken. Je moet echt veel product gebruiken goed inborstelen, en vooral een half uur laten inwerken. Het werkt echt 100%.

 3. Margriet

  Hier zat ik al jaren op te wachten. Eindelijk mijn plekken uit mijn tegels. En doe nu alleen met lauw water en een druppeltje dreft ook alleen met water. Dank u wel ben er zo blij mee.

 4. Linda Grotenberg

  Heb gisteren mijn vloer ermee gedaan, was een grijze vloer, en hij is superschoon geworden, kreeg hem nooit schoon, had altijd vlekken in mijn vloer, en als ik dweilde zag je iedere voerstap en plekken, nu als nieuw. Super tip dank u!

 5. Angela

  Heb het hier ook gedaan met de Berger, was zo gebeurt, product aangebracht, geschrobt, na 15 minuten met schoon water afgedaan. Zo blij mee, eindelijk een schone mooie vlekkenloze vloer na jaren. Top dank voor de tip!

 6. Frank

  wat een tip! geweldig! vloer is inderdaad echt weer schoon!

  Bij sommige andere middeltjes heb je een poetsmiddel, wat dan de “beschermlaag” eraf haalt, en een 2de middel dat de “beschermlaag” weer terug aanbrengt. Dien je nog een beschermlaag aan te brengen of behoort dit tot het land der fabelen?

  Kun je een zwart natuursteen keukenblad op dezelfde manier behandelen?

  1. Martha

   Hoi Frank, een natuurstenen blad kun je ook behandelen, maar niet met dit product, daarvoor heb je een speciaal product nodig voor natuursteen. Nadien moet je er Lithofin stop opzetten, dit zorgt ervoor dat er geen plekken meer in je keukenblad komen.

 7. S.dela

  Heb dit geprobeerd en mijn vloer ziet er weer helemaal als nieuw uit.
  Nu is wel mijn vraag of ik deze terug moet behandelen om er een beschermlaag op te zetten of niet ?

 8. Martha

  Hoi S, Dela Fijn dat t geholpen heeft. Je vloer nooit meer met een allesreiniger schoonmaken. Gewoon een paar druppeltjes Dreft in het water doen en met lauw water dweilen.. Om de zoveel tijd weer dit schoonmaakproduct, een klein scheutje bij t dweilwater doen, en je vloer blijft gewoon mooi.

Geef een antwoord