Wassen hoe doe je dat t beste? voor een frisse schone was

een mooie schone was

Een heerlijk fris ruikende was zoals een schone was hoort te zijn maar de meeste schoonmaak problemen zijn een stinkende was, of niet lekker fris of schoon.
Waar komt dit van?
Vroeger werd er uitgebreid gewassen, de wasmachines stonden uren te draaien en de was was heerlijk fris wit en schoon.
Vlekken werden voor behandelt met een blokje sunligtzeep, en de rest van de vlekken wat er niet uit ging werd in de zon gebleekt. Maar tijden veranderen word er gezegd!!! Is dat ook werkelijk zo??

Hoeveel wasmiddel gebruiken?

Kijk op je verpakking van je wasmiddel hoeveel wasmiddel je moet gebruiken. Heel veel mensen roepen ik gebruik maar een theelepel of eetlepel waspoeder, maar daar word je was echt niet schoon van.  Gebruik 55 gram waspoeder voor 5 kilo.
Voor 9 kilo wasgoed gebruik je niet dezelfde dosering als voor 5 kilo.  1 waspod is genoeg voor 5 kilo, maar voor 9 kilo heb je 2 waspods nodig, ook de hardheid van t water speelt een rol, hoe harder je water hoe meer wasmiddel je moet gebruiken
Stop je wasmachine ook zeker niet te vol was moet de ruimte hebben om te kunnen zwieren zwaaien en wassen.

Moet ik wasverzachter gebruiken

Wasverzachter houd je was inderdaad lekker zacht, en geeft vaak ook een heerlijk geurtje aan je was.
Bedenk wel als je wasverzachter gebruikt je je wasmachine vaker moet reinigen. In wasverzachter zitten dierlijke vetten die achterblijven in de rubbers en trommel. Ook blijft t vaak kleven in je wasbakje dus dat ook regelmatig schoonmaken.

Wasparfum

Wasparfum is iets wat je toevoegt aan t laatste spoelwater en daardoor krijgt je was een heerlijke geur. Ook als t in de kast ligt blijft t heerlijk ruiken. Beddengoed ruikt zeker een week lang heerlijk. Van een goede wasparfum heb je maar enkele druppels nodig.
Bedenk wel als je je was droogt in de droogtrommel de wasparfum 80% van zijn kracht verliest door de circulerende lucht van de droogtrommel. Dus t beste je was buiten of binnen aan een droogrek drogen,

Azijn bij de was

Heel veel mensen gebruiken tegenwoordig azijn ipv wasverzachter. Om je uit de droom te helpen azijn maakt je was niet zachter.
Of ik hoor zeggen tegen nare luchtjes, ook helpt een scheutje azijn in je laatste spoelwater niet tegen nare luchtjes,
Waarvoor gebruiken mensen dan azijn? Omdat t echt weer zo’n hype is azijn doet niet meer als de laatste resten zeep uit je wasgoed halen maar je was gaat er echt niet lekker van ruiken helaas.

Witte was

Probeer altijd wit bij wit te houden, en zeker als je nog katoenen lakens hebt, en handdoeken theedoeken etc…. was dit minimaal op 60 graden. Bacterieén worden gedood op 60 graden.
Kies een wasprogramma van zeker 2 uur, en indien t op je wasmachine staat voeg extra water toe, heb je dit niet, giet er nog een paar liter extra bij als je water toevoer loopt.
Kies katoenstand op je wasmachine die geeft meestal al voldoende water, en centrifugeer op hoogste toerental. Gebruik een witwasmiddel voor witte was.

Wat gebruik je om je was mooi wit te houden?

Als eerste sorteren wit bij wit. ten 2e het wasmiddel, gebruik een witwasmiddel voor witte was.
Om je was mooi wit te houden kan je natrium percarbonaat bij de was doen, of een oxi poeder de meeste oxipoeders bevatten natrium percarbonaat.
Ikzelf gebruik bij de witte katoenen was bleekpastilles, dat word in het buitenland veel gebruikt bij de was. vroeger zat er nog bleek bij t waspoeder of wasmiddel tegenwoordig niet meer, enkel nog maar optische bleekmiddelen, wat geen bleek is.
En natuurlijk kies ik een lang programma minimaal 2 uur zodat je was de tijd krijgt om schoon te worden.

Waarom stinkt mijn was?

Een stinkende was komt meestal door korte snel wasjes te draaien, wasmachine te vol, te weinig wasmiddel.
Ook donkere synthetische stoffen houden geuren langer vast.
Meestal is de oorzaak van een stinkende was dat er bacterieën in t wasgoed achter blijven die gaan stinken.
Kleding kan meestal niet hoger gewassen worden als 40 graden dus kunnen er bacterieén in t wasgoed achter blijven en die gaan stinken.
Je kan hiervoor een wasdesinfectant gebruiken die dood de bacterieén ook op lage temperaturen. Lees meer over een stinkende was.

Bonte was.

Bonte was en vooral kleding en ook sportkleding kan vaak maar op 30 of 40 graden gewassen worden, daarom kan je bij kleding het beste een wasdesinfectant gebruiken, dit zorgt ervoor dat je kleding fris ruikt en er geen zweetgeur in blijft hangen.
Ook voor bonte was geld hoe langer t programma hoe schoner en frisser je was.
ikzelf was alles wat op 40 graden en hoger mag op katoenstand, die geeft ruim water en duurt minimaal 2 uur.
Delicate was op wolwas of fijnwas met een vloeibaar wasmiddel ik gebruik Dreft vloeibaar voor kleding en fijne was op 30 en 40 graden en gebruik bij kleding een wasdesinfectant.

Vlekken verwijderen.

Voor je gaat wassen kijk je wasgoed even na op vlekken, deze kan je vooraf behandelen met sunlightzeep. ossegal zeep, of een andere vlekverwijderaar.
Heb je echt vuile was of vuile werkkleding doe dan een voorwas met Biotex blauw.

Welk wasmiddel

Op zich maakt t niet zoveel uit, de een houd van vloeibaar, de ander van pods, de ander van waspoeder. Ikzelf gebruik voor kleding vloeibaar merk Dreft, en voor witte was Ariel poeder professional. Maar wat je ook gebruikt kijk altijd op de verpakking naar de dosering en houd dat aan. Gebruik je graag pods prima, maar kies dan niet voor snelle korte wasjes daardoor kunnen de pods niet goed oplossen en vlekken veroorzaken in de was.

Babykleertjes en poep vlekken

Heeft je baby doorgelekt met een poepluier? Zet je rompertjes even in de groene biotex. Heb je fruitsapjes in je slabbertjes of kleertjes? Natrium percarbonaat haalt deze goed weg of de roze Dasty vlekverwijderaar insprayen voor t wassen. Ikzelf doe altijd een voorwas met Biotex voor de kleertjes en slabbertjes van mijn achterklein zoontje, en een blokje sunligtzeep of ossegal doet ook nog steeds wonderen.

En natuurlijk ruikt je was heerlijk als hij buiten in de wind gedroogd is.

 

 

Plaats een reactie

Geef een reactie