wasgoed weer mooi wit maken

Zo krijg je een mooie witte was

Vergeet grauwe met zweet besmeurde kleding. We hebben 10 eenvoudige tips om je witte was er als nieuw uit te laten zien! Witter dan wit!
Ooit iemand gezien die een fris wit T-shirt of een glanzende witte broek draagt en je zou willen dat jouw kleding er ook zo uit zou kunnen zien? Idem geld voor je lakens en handdoeken. Welnu, je wasgoed kan er echt spectaculair uitzien met deze tips, deze tips houden niet alleen het wit wit, maar kunnen grauwe kleding er als nieuw uit laten zien.

 

1 Scheid de kleuren

De grootste fout die mensen maken, is dat ze hun was niet echt scheiden. Zelfs lichte kleuren kunnen op wit overgaan, dus maak een stapel voor kleding die alleen wit is, geen uitzonderingen, en was vervolgens lichte kleding alleen met lichte kleuren.

2 Gebruik niet te veel wasmiddel

We denken allemaal dat hoe meer wasmiddel we gebruiken, hoe schoner het de kleding word. Maar dat is zeker niet het geval. Te veel wasmiddel en wasverzachter werkt als het ware als een magneet en het blijft aan het vuil plakken.
Je leest het goed: te veel wasmiddel en wasverzachter kan kleding zelfs vuiler maken. En hoeveel wasmiddel je ook gebruikt, zorg ervoor dat de lading altijd goed wordt gespoeld. Het beste is wassen met waspoeder!!! Waspods laten een vettig laagje achter, ook wasverzachter. Doe bij de witte was op 60 of 90 graden, een handvol soda, en in het wasverzachterbakje een half kopje natuur azijn. Dit houd je wasmachine schoon, en je witte was is witter zachter en schoner.

3 Overweeg optische witmakers

Ook wel “blauwmiddelen” genoemd, deze producten voegen een spoor van blauw toe aan vergeelde of grauwe kledingstukken Omdat geel en blauw complementaire kleuren zijn, dragen de producten bij aan het creëren van een witter wit.
Je kunt de zakjes of flessen Reckitt blauw gebruiken die fantastisch werken, maar volg de aanwijzingen. Je kunt het niet rechtstreeks op kleding gieten. Maar dankzij de handige Reckitt doekjes is het eenvoudig om in je machine te gebruiken. Bij mijn oma die een stomerij had, was er geen enkele was zonder Reckitt blauw. Een andere witmaker en vlekwijderaar is Natrium percarbonaat dit is op basis van droge waterstofperoxide, en milieuvriendelijk.

4 Droog kleding op een lage stand

Warmte kan stoffen verschroeien waardoor ze er geel uitzien. Volg altijd de drooginstructies op het etiket. Overweeg ook om een lagere stand te gebruiken en haal de kleding uit de droger terwijl ze nog een beetje vochtig zijn. Gebruik je de waslijn nog, dit is de beste optie, zelfs de zon kan plekken uit kleding halen. Maar laat je was ook niet te lang buiten in de zon hangen, dan kan het weer vergelen, Dus haal je was op tijd binnen.

5 Gebruik bleekmiddel alleen op katoen

Bleekmiddel kan zeer schadelijk zijn voor sommige stoffen. Ook al denk je dat het wit wordt, het kan wit of geel worden. Bleekmiddel is prima voor katoenen sokken en ondergoed en handdoeken, maar is niet geweldig voor polyester stoffen, deze worden geel van bleek. bruik liever ook geen vloeibare bleek, maar neem deze bleektabletjes speciaal voor de was.

6 Borax ( Natriumtetraboraat) toevoegen

Borax verzacht hard water, verwijdert resten en verbetert de kwaliteit van wasmiddel. Het is volledig natuurlijk en veilig in gebruik en het werkt geweldig bij het bleken van witte stoffen. Volg de instructies op de verpakking

7 Probeer een vaatwasmiddel

Ja, je leest het goed: vaatwasmiddel. “Het bevat witmakers en zeer goede reinigingsmiddelen, waardoor het goed is voor zaken als kindersokken en ondergoed. Maak je niet al te veel zorgen over welk merk, elk merk is prima. Voeg een paar eetlepels toe aan een paar liter water en was kleding. Of doe een tablet in de wasmachine.

8 Waterstof peroxide

Waterstofperoxide is 100 procent natuurlijk en je kunt er een geweldige vlekken-verwijderaar van maken. Meng Dreft vaatwasmiddel en twee delenwaterstofperoxide, smeer het mengsel vervolgens in de vuile kraag, oksel-plekken of andere vieze plekken op kleding.
Je kunt het mengsel in een spuitfles bewaren, zo kun j het steeds makkelijk gebruiken, en is een stuk goedkoper als Vanish. Nog een truc: combineer 1/2 kopje waterstofperoxide met 1/2 kopje zuiveringszout en 1 kopje water en spuit dat op vlekken.

9. Natrium Percarbonaat

Ook met natriumpercarbonaat houd je je witte was stralend wit. Ook hier zit waterstofperoxide in en is een natuurproduct.Je kan t gebruiken als vlekverwijderaar of een schep bij de witte was om je was stralend wit te houden. Lees hier meer.

10 Soda

Voor gele transpiratie plekken of zelf vieze vlekken in een matras kun je een papje maken van Baking soda. Laat het enkele uren intrekken, en was het dan zoals gewoonlijk. Je matras stofzuig je nadien, alle baking soda is dan weg, en je plekken ook! Ook gewone soda is een goed middel om bij alle was te doen, het haalt geurtjes en vet weg uit de wasmachine, je was is witter, en je leidingen en wasmachine blijft schoon.

vette kragen behandelen

Ga met een wit krijt over de kraag en laat t inwerken of liggen tot de volgende wasbeurt, en doe hem met t krijt in de wasmachine. Het vet in de kraag word geabsorbeerd door t krijt, en vergeling word witter.
 

Vergeelde was terug wit maken

Is je witte was toch vergeeld dan heb je nog een paar opties om deze weer terug wit te krijgen. Is het 100% katoen, dan kan je de was even in water met een scheutje bleek zetten. Kies je liever voor een veilige manier dan heeft Hg hier een ontkleurder voor doorgelopen en grauwe was voor.

of volg deze tips bij vergeelde was

vergeelde was of bij transpiratievlekken

Maak een mengsel van 200 gram wasmiddel, 80 gram borax, 250 ml afwasmiddel voor de vaatwasser, 250 ml chloorvrij bleekmiddel of 2 scheppen Natrium percarbonaat, warm water. Als je klaar bent met wassen laat t in de zon drogen

OF

Citroen en waterstofperoxide. Vul hiervoor een bak met heet water en giet er 125 ml citroensap en 250 ml waterstofperoxide 3% in. laat de witte was een uur liggen, en was ze vervolgens in de wasmachine. Ook in dit geval is het aan te raden om ze in de zon te laten drogen.

Blan bleekpoeder

Doe een zakje of 30 gram Blan bleekpoeder bij de witte was, deze haalt de vergeling en vlekken goed weg, ook houd t je witte was echt stralend wit.

Exra tip

Voor fijne witte lingerie, en ook vitrages, om deze mooi wit te houden was ze met 2 steradent tabletten bij de was, of op de hand, doe er wel nog het gebruikelijke waspoeder bij.

Heb je last van een was die stinkt? Lees dan dit artikel.

Word ook facebook lid van Ultieme Schoonmaaktips

Of volg mij op instagra

Plaats een reactie

Geef een reactie