Rare vlekken in was

rare-vlekken in wasgoed

Plots rare vlekken in was die er voor t de wasmachine inging niet inzaten? De vlekken verschijnen vooral in wit of lichtgekleurd wasgoed en meestal in katoenen stoffen.
Na gebruik van bad- of doucheproducten en ook haarstyling- of andere haarverzorgingsmiddelen kan het gebeuren dat na de was op een aantal artikelen grijze vlekken zichtbaar zijn.
Deze grijze vlekken ontstaan meestal op witte of lichte gekleurde artikelen zoals badlakens, handdoeken, washandjes, T-shirts en hemden. Op hemden en T-shirts ontstaan de vlekken meestal aan de bovenzijde bij de schouders; de plaats waar het textiel met het haar in contact is geweest.
Op washandjes en handdoeken zijn de vlekken te herkennen als vrij grote strepen en vegen, ten gevolge van het afvegen van het haar of de handen. De kleur van de vlekken is meestal licht grijs, maar kan ook donkerder zijn of een andere tint (blauw, bruin,) hebben.

Soms is op artikelen ook de afdruk van b.v. een hand of vingers nog zichtbaar, daar waar het bad- of verzorgingsproduct is achtergebleven na afvegen.
Veelal is de vorm en de plaats van de vlekken in verband te brengen met het gebruik van een bepaald product, en de manier waarop met het artikel (een handdoek b.v.) is omgegaan.
Bij sterk opzuigen/indrogen van de onverdunde productresten in een stof kunnen tijdens het wassen zwevende wasmiddel , kalk- en textielkleurstofdeeltjes en vuildeeltjes uit het waswater neerslaan op, en een chemische verbinding aangaan met de productresten. Er kunnen dan als het tegenzit donker gekleurde vlekken ontstaan. Afhankelijk van de kleurstof- en vuildeeltjes die in het waswater ronddrijven, kunnen die vlekken ook wel donkerblauw, groen, bruin, roze etc. zijn. Zelfs op donkere handdoeken kunnen uitgebeten of oranje achtige vlekken te zien zijn.

Wat zijn de boosdoeners van de vlekken

Bad en Doucheproducten, Shampoos, Haarverzorging en Stylingproducten, Bellenblaas zijn meestal de boosdoeners.

Het is bekend dat met alle vormen van productresten in kleding, van voeding, cosmetica etc., soms door combinaties van factoren vlekken kunnen ontstaan.
De grijze vlekken zijn karakteristiek voor een situatie waarin zo’n combinatie van factoren is opgetreden. Gezien de grote variatie en verscheidenheid aan type producten en merken, en de snelle veranderingen in de markt, is vrijwel niet aan te geven welke combinatie van voedingsmiddelen, cosmetica en wasmiddelen dit vlekprobleem geven, terwijl tevens vaak een onbekende hoeveelheid vuil aanwezig is in de was.
Om de oorzaak van het verschijnen van grijze vlekken nader te verklaren kunnen we als voorbeeld de wisselwerking beschouwen tussen de restanten van een haarverzorgingsmiddel (met name b.v. een haarstylingsproduct) en de ingrediënten van een wasmiddel. Restanten van een verzorgingsproduct op het wasgoed kunnen ingrediënten bevatten met positief geladen deeltjes (kationogene actieve stoffen zoals b.v. polyquaternaire verbindingen. Wasmiddelen bevatten wasactieve stoffen die in de was negatief geladen zijn: de anionogene wasactieve stoffen (Deze stoffen bevinden zich in vrijwel alle wasmiddelen). Er kan vervolgens een chemische reactie plaats vinden tussen de positief en de negatief geladen deeltjes waarbij tevens kleurstoffen uit de was en/of vuildeeltjes kunnen worden opgenomen. Het resultaat kan in sommige omstandigheden zichtbaar worden als de eerder genoemde grijze vlek waarbij kleurstof en vuil dus een eigen rol spelen. Daar deze reactie zich op het textieloppervlak kan afspelen is de hechting van de ontstane kleur aan het weefsel zeer sterk. Dit alles gebeurt tijdens de was. Omdat restanten van zowel de positief geladen deeltjes als de negatief geladen deeltjes vooraf niet zichtbaar zijn, maar juist de combinatie met kleurstof en/of vuil uit de was de grijze kleur geeft, verschijnen de grijze vlekken “soms als een verrassing” na de was.

Kan ik deze vlekken verwijderen?

De vlekken zijn zeer hardnekkig en zullen langzaam moeten slijten. Één maal overwassen heeft niet veel resultaat daar de vlek het weefsel als het ware heeft aangeverfd.
Eenmaal gevormde gekleurde vlekken zijn uit wit wasgoed alleen met vlekkenpasta te verwijderen (soms gaat dit ook zeer moeilijk). Afhankelijk van de mate van aankleuring zijn ze dan in een of meerdere behandelingen weer verdwenen. Uit bont wasgoed zijn deze vlekken helaas niet te verwijderen zonder ook de kleur aan te tasten.
Teneinde dergelijke vlekken te voorkomen, kan men het beste de artikelen waar mogelijk nog restanten van bad- en doucheproducten of haarverzorging- of stylingsproducten op aanwezig zijn, eerst uitspoelen met water (zonder wasmiddel dus) en pas daarna gewoon wassen volgens het waslabel.
Het verdient aanbeveling de handen e.d. af te spoelen alvorens af te drogen zodat het onverdunde product niet op het textiel terechtkomt en daar kan indrogen; dit verkleint de kans op onverwachte vlekken na de was.
In het algemeen komen dergelijke vlekken niet zo vaak voor maar wanneer dit door een typische combinatie van omstandigheden wel het geval is, zijn de vlekken bijna niet meer te verwijderen.

Bellenblaas vlekken

Bellenblaas vlekken is ook een voorbeeld van vlekken die ontstaan in de wasmachine door een chemische reactie. Heeft je kind gespeeld met bellenblaas? Zorg ervoor dat je het kledingstuk altijd eerst spoelt onder de koude kraan voordat je het in de wasmachine doet. Bellenblaas vlekken zijn niet te verwijderen. Kunnen misschien nog iets slijten door wassen en bleken in de zon, maar deze zijn zeer hardnekkig.

Word ook lid van Ultieme schoonmaaktips de beste tips voor je schoonmaakproblemen.

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Corrie

    Blauw vlekken in wit thirt na wassen krijg niet uit ik weet niet meer wat ik nog kan doen kook was alles geprobeerd krijg niet uit drogen doe ik op wasrek binnen niet buiten gaat ook niet in drogen heb ik niet

    1. Margaret-Tibi

      Als t een chemische reatie is geweest in de wasmachine krijg je t er helaas niet meer uit. Het enige wat je nog kan proberen als t katoen is in bleekwater leggen.

Geef een reactie