Pannendragers gasfornuis schoonmaken

Pannendragers schoonmaken

We kennen 2 soorten pannendragers op een fornuis emaille en gietijzer of nog het geëmailleerde gietijzer.
Het gasfornuis en pannendragers schoonmaken is vaak een klusje waar de meeste mensen tegenop zien. Maar stelt ’t zeker niet te lang uit , want ingebrande voedselresten zijn moeilijker schoon te maken.

Ik geef je een paar bruikbare tips.

Doe de Pannendragers en gietijzeren gaspitten nooit in de vaatwasser. Hierbij worden alle van nature aanwezige vetten verwijdert. De pannendragers slaan wit uit en gaan roesten (vliegroest). Dit hetzelfde met gietijzeren kookgerei.

Losweken van voedsel en vetresten gietijzeren pannendragers

Je kunt gietijzeren pannendragers een paar uurtjes in een bak met water en zilversoda laten weken. Maar wil je het sneller dan kun je gietijzeren pannendragers ook in de gootsteen in (kokend) warm water ca. 30 minuten laten weken met wat biotex of zilversoda. Vervolgens verwijdert je eenvoudig met Cif of een ontvetter en een schuursponsje het aangekoekte vet van de pannendragers.
Tip: Neem ook gelijk de gaspitten mee door deze even te laten weken.
Na t schoonmaken smeer je ze in met een beetje vaseline, dit laat ze glanzen, en zo zorg je voor een bescherming dat ze niet gaan roesten. Nog beter is de Weber gietijzer beschermer, deze beschermt je gietijzeren pannendragers tegen roest met deze 100% natuurlijke spray.

Hoe krijg ik gietijzeren gaspitten schoon?

Hoe verwijder je vlekken op gietijzeren gaspitten? Verwijder kleine of hardnekkige vlekken op gietijzer met een schuurmiddel zoals Cif, met een schuursponsje of met een schrubdaddy. Behandel het gietijzer na met schoon water en droog af met een schone theedoek. Poets weer met vaseline, dat reinigt en geeft een mooie donkere glans. 

Een andere snelle methode die ook toegepast kan worden op gietijzeren pannendragers

Stop ze in een grote plastic zak, zet er een kopje ammoniak bij, knoop de zak dicht en laat deze een nachtje buiten staan. De volgende dag kun je het vet en vuil er makkelijk vanaf vegen, smeer ze daarna weer in met een beetje vaseline. Je kunt op deze manier ook bakplaten, oven-bbqroosters, ovenschalen etc schoonmaken. Deze hoef je niet in te vetten als t geen gietijzer is. Let wel maak de zak buiten open, want er komen ammoniak dampen uit.

Geëmailleerde gietijzeren pannendragers

Reinig deze met de handafwas. Een sopje en een zachte afwasborstel volstaat. Artikelen van gietijzer en emaille mogen nooit gereinigd worden in de vaatwasser. De hoge temperaturen en de agressieve schoonmaakmiddelen tasten het emaille aan. Wel mag t ook in een gesloten zal met Ammoniak.

Hoe krijg je roest van gietijzer?

Roest verwijderen van gietijzer of gietstaal. Ranex Rustbuster is het middel om roest te verwijderen van gietijzer. Het product maakt snel en eenvoudig een einde aan roestige oppervlaktes. Dit krachtige middel verwijdert en vernietigt zware roest, putroest, vliegroest, roeststrepen én kalk.

Hoe maak je wit uitgeslagen pannendragers terug mooi zwart

Uit oma’s tijd een topproduct voor het onderhoud van je gietijzeren kachel of pannendragers. Dit Eres product geeft je pannendragers weer een mooie diepzwarte kleur en glans.

Hoe krijg je de gaspitten weer schoon

Neem een plastic emmer of teiltje en doe daar een paar druppels afwasmiddel in. Vervolgens giet je er heet water bij en leg je de gaspitten er in. Of doe er groene biotex in en laat maar lekker los weken. Dit kan ook voor aluminium branders, maar maak aluminium nooit schoon met soda, dan word t onmiddellijk zwart. Doe aluminium gaspitten ook nooit in een RVS pan en water aan de kook brengen, dan worden ze gelijk dof en zwart. Aluminium gaspitten mogen op zijn tijd met een Brillo sponsje worden schoongemaakt. Stop geen aluminium gaspitten in de vaatwasser, ze worden dof en lelijk. Gebruik NOOIT een ovenreiniger daarvan worden ze meteen zwart en onbruikbaar. 


 

Gietijzeren kookgerei vraagt wel om goed onderhoud, maar dan heb je er ook je leven lang plezier van. Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen.

Wil je meer schoonmaaktips? Word lid van Ultiemeschoonmaaktips met maar liefst 115.000 leden

Plaats een reactie

Geef een reactie