Vlekken in witte was verdwijnen bleken door zon

Witte was vlekken bleken door zon

Iedereen heeft we eens het probleem van een mooie witte katoenen jurk, en oeps spaghettisaus op je jurk. Hoe krijg je die vlekken weg? Ja de zon doet wonderen voor je was, en het word op een natuurlijke wijze gebleekt.
Hoe verloopt dit proces, en wat kan en mag in de zon gebleekt worden?

Wat kan er precies gebleekt worden.

Mijn oma had vroeger een wasserette, en in de tuin achter was een bleekveld. Wat er vooral gebleekt werd in de zon was linnen en katoen. Vroeger in de jaren 60 waren er nog volop gehaakte kleedjes, witte schorten, witte overhemden. Deze zaten vaak vol vlekken, en moesten ook nog eens keurig opgestijfd worden.
De was werd gedaan, en de was werd nat op het bleekveld gelegd, na een paar uur was de vlek weg, en werd het kledingstuk of kleed direct weg gehaald. Was de vlek nog niet weg, dan werd deze opnieuw nat gemaakt om vervolgens langer te bleken. Waarom werd de was meteen weg gehaald? Heel simpel te lang in de zon, en zeker als hij droog is zorgt juist weer voor vergeling van de was.

Welke kledingstukken kunnen in de zon.

Je kunt alle witte was in de zon bleken, echter synthetische was vergeelt heel snel in de zon. Vroeger was de witte was alleen katoen en linnen. We leven nu in de tijd van de Pampers en gekleurde babykleertjes. Vroeger waren er alleen katoenen witte luiers, en witte katoenen luiertruitjes, ook de lakens, theedoeken en handdoeken waren van witte katoen of linnen. Dus had je een vieze poepluier, of een luiertruitje met oranje vlekken van worteltjes, dan ging het op het bleekveld.

Kan ik grauwe was terug wit laten worden?

Nee eenmaal vergeelde grauwe was krijg je niet terug wit door de zon. Hiervoor heb je speciale middelen voor zoals HG witter dan wit, of Dr Beckmann super wit. Het bleken is vooral om vlekken te verwijderen. Vroeger was de witte katoenen en linnen was superwit, en werd blauwsel bij de was gedaan, en vaak loog. Wassen duurde vroeger ook vaak 2 dagen lang.

Kan ik donkere was bleken?

Nee donkere was kan niet gebleekt worden, de donkere was neemt het UV licht op. Een wit laken word ook nooit warm in de zon, een zwart laken word bloedheet in de zon. Dus bleken is echt enkel voor witte was. lichtbonte was, zoals zachtgeel, zachtroze, zachtblauw, maar leg het niet te lang in de zon, want je kleur verbleekt ook. Daarom is het raadzaam om bonte was altijd binnenstebuiten in de zon te hangen.

Welke vlekken kan de zon wegbleken?

Het bleken werkt voor nieuwe als oude vlekken. Wel moeten oude vlekken langer gebleekt, sommige vlekken zijn zo hardnekkig dat ze enkele dagen op de bleek gelegd moeten worden, maar vergeet niet dat je het steeds opnieuw nat moet maken. Op de bleek leggen is het meest effectief tegen rode vlekken. Dus hoe meer de kleur van de vlek naar rood neigt, hoe eerder de zon deze weg zal bleken. Denk bijvoorbeeld aan bloedvlekken, ketchup, pastasaus, aardbeien, bessensap, rode wijn, worteltjes, rode bietjes, enz. Maar ook vlekken met een andere kleur, zoals zweetvlekken en ontlastingsvlekken worden minder zichtbaar dankzij de blekende werking van het UV-licht. Leg je net gewassen (baby)kleding, theedoeken, handdoeken, kussenslopen, tafelkleden of ander wasgoed waar nog vlekken in zitten dus gerust nat op je grasveld.

Vlekken in Matras.

Heb je bloedvlekken, urinevlekken of zweetvlekken in je matras? Sleep je matras naar buiten, en benevel het met een plantenspuit. Leg hem gericht naar het zuiden in je tuin of op het gras en de vlekken zullen uit t matras bleken. En weer hoe ouder de vlek, des te langer het duurt, en altijd nat houden.

TIP

Leg het kledingstuk altijd gewassen op het bleekveld, laat er nooit een vlekverwijderaar opzitten, want dit brand in de stof en deze vlekken zijn haast niet te verwijderen. Dus altijd schoongespoelde was in de zon bleken.

Meer tips? Word lid van facebookgroep ultieme schoonmaaktips

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Geef een reactie