Vlekken op geverfde muren schoonmaken

Vlekken muur verwijderen

Je muren zijn net geverfd. Alles zit strak in de lak, een heerlijk gevoel. Maar dan krijg je die eerste vieze vlekken. Vette handjes, chocopasta, of de kindjes hebben lekker gekleurd op je muur niet fijn natuurlijk, maar geen paniek. Je kan best wel elke muur reinigen zonder de verf aan te tasten of dat de muur gaat glanzen of doffe vlekken krijgt. Natuurlijk een afwasbare of schrobvaste verf is altijd de beste investering in keuken, badkamers en kamers waar kinderen ook rondhuppelen.

Tips om vuile vlekken op je geverfde muur af te wassen

Was vlekken meteen af.
Zo voorkom je dat het vuil in de verflaag dringt.

Wrijf nooit droog af.
Gebruik altijd water of een reiniger anders wrijf je de verflaag los.

Hoe vuile vlekken op je muur efficiënt afwassen?

De verfsoort bepaalt vooral hoe voorzichtig je moet zijn met schoonmaken en wrijven.
Zit de vlek op je muur of op het plafond? Ga dan iets voorzichtiger te werk. Want muurverven hebben vaak niet zo’n harde filmlaag.
Muren afgewerkt met hoogglans of zijdeglans zijn vrij makkelijk te reinigen. Al is de verflaag hier wel een stuk poreuzer als bij gewone houtlak. DUS hard schrobben is uit den boze. Anders kan je de toplaag beschadigen.

Voor de meeste witte muren geld schoonmaken met een spons met water en een drupje Dreft, St Marc of met sierpleister reiniger en deppend werken, test wel eerst op een klein opvallend stukje. Vooral donker geverfde muren kunnen lichter worden.
Een donker geverfde muur schoonmaken doe je niet zomaar. Veel hangt af van het soort muurverf. Bij waterverf gebruik je het best niet te veel water tijdens het reinigen. Je kan je muur in dat geval het best reinigen met een vochtige spons met wat warm water en azijn.

Hoe matte muurverf afwassen?

Matte muurverf is heel mooi en geeft een superstrakke look, maar is ook zeer fragile en heeft een zeer poreuze verffilm.

Dit heeft 2 nadelen

Het vuil dringt meteen de verflaag binnen (dus reinig meteen).
Je schuurt de matte bovenlaag van de verffilm heel makkelijk weg, wat zorgt voor een blijvende glanzende vlek op de muur.
Reiniger altijd met een spons deppend of hele zachte draaibewegingen, wrijf NOOIT te hard.
Dus heb je matte verf!!
Test even uit door een natte spons op de verf te zetten. Neemt de verf het water op en kleurt deze donker, dan heb je te maken met poreuze verf. Dan bestaat de kans dat de vlek nooit meer helemaal weg gaat en is herschilderen nog de enige oplossing is.

Hardnekkige vlekken stift potlood

Neem een sponsje doe daar wat wasbenzine op en dep de vlekken weg, niet wrijven anders wrijf je de kleurstof meer in de muur.
test ook weer uit in een klein onopvallend hoekje, en reinig je spons tussendoor anders wrijf je t weer terug in je muur. Je kan ook een baby billendoekje nemen deze verwijderen ook vaak potlood en wasco.

Zwarte strepen op muur

Probeer voorzichtig met een babydoekje te verwijderen. Bij witte muren probeer met een beetje witte tandpasta.

Spachtelputz muur.

Een spachtelputz muur heeft veel ongelijkheden en putjes, dus heb je daar op geknoeid ook eerst deppend met water weghalen, eventuele resten met een zacht borsteltje met water verwijderen. Ook kan je bij een witte muur sierpleister reiniger gebruiken, of bleekwater in een sprayflacon, natuurlijk niet bij gekleurde muren.

 

 

 

Plaats een reactie

Geef een reactie