Filters van afzuigkap schoonmaken

afzuigkapfilters-schoonmaken

Het schoonmaken van de afzuigkap kan best een aardig klusje zijn, als je er te lang mee wacht. Al het vet van het keuken kruipt namelijk in de filters, en zitten deze verstopt, dn functioneren ze ook niet goed meer, waardoor er meer nare kookluchtjes in huis blijven hangen. We geven je de ultieme tips voor het reinigen van de filters. Alvorens je gaat beginnen check eerst of je aluminium filters hebt of RVS. Dit is erg belangrijk omdat je anders wel eens de verkeerde producten kunt nemen.

Aluminium afzuigkapfilter

Aluminium filters.

Hoe niet schoonmaken

Aluminium filters zijn lichter qua gewicht, en iets matter als RVS. Gebruik nooit soda, aluminium kan niet tegen soda, en je filters zullen zwart worden. Stop ze ook nooit in de vaatwasser want aluminium kan niet tegen hoge temperaturen, en zullen ze dus ook zwart worden. Pas op met Gele Dasty, als je het te lang laat zitten krijg je oxidatie op je aluminium. Gebruik geen ammoniak en gekookt water. Gebruik NOOIT een ovenreiniger op aluminium.

Hoe wel schoonmaken

Dreft. Maak een sopje van Dreft met heet water, en leg daar je filters in. Spoel tussendoor af, en maak opnieuw een sopje. Neem een zachte borstel, zo wrijf je het vet uit de roosters.

Groene zeep. Neem een pot groene zeep, en doe wat zeep op een zachte borstel. Maak de roosters nat, en ga erover met de groene zeep zodat alles verzadigd is. Daarna goed spoelen, en je roosters zijn weer vetvrij.

Biotex. Maak de filters nat. Strooi wat biotex op de filter, borstel hem in met Biotex, laat even inwerken, en je spoelt t vet er zo uit met heet water.

Afzuigkapfilter Ontvetter HG. Hg heeft ook een zeer efficiënte reiniger speciaal voor de filters van je afzuigkap. HG afzuigkapfilter ontvetter maakt zelfs de meest vette metalen afzuigkapfilters weer snel en gemakkelijk vetvrij en schoon. Door de afzuigkapfilters eenvoudig onder te dompelen in een oplossing van deze zelfwerkende, sterk geconcentreerde en uiterst krachtige reiniger lost het vet vanzelf op. Het product bevat geen loog en is daarom ook veilig te gebruiken op aluminium.

RVS-afzuigkapfilter

RVS afzuigkapfilters schoonmaken.

Tegenwoordig hebben de meeste afzuigkappen metalen vetfilters. Handig, want deze filters zijn wasbaar én mogen in de vaatwasser.

Koop een goede ontvetter, neem geen gele Dasty, maar dan liever de zwarte super ontvetter, deze is beter geschikt voor metalen. Spuit hier de roosters mee in, en laat het 15 minuten inwerken. Spoel schoon onder de kraan.
Nu kun je de filters in de vaatwasser doen. enkel op 40 graden met een vaatwasblokje
Zorg er altijd voor dat het vette gedeelte naar beneden ligt en de vetfilters niet klem zitten in de vaatwasser. De filters niet schuin rechtop in de vaatwasser doen, maar liggend. Ook voor deze filters kun je de HG afzuigkapfilter reiniger gebruiken.

Schoonmaken zowel aluminium als RVS

Leg je filters in de gootsteen. Strooi baking soda op de filter, spray er rijkelijk wat afwasmiddel over, en voeg vervolgens heet water toe. Laat het lekker weken, en vervolgens afspoelen.

Of leg je roosters in de wasbak, strooi er Biotex groen over, blauw mag ook heet water, weer 30 minuten laten intrekken, en daarna schoonspoelen.

Zwart geworden afzuigkapfilters

Zijn e filters toch zwart geworden van je afzuigkap, kun je altijd nieuwe kopen, maar je kunt ze ook spuiten met metaalverf.
Of je koopt een tube Peek polish, daarmee krijg je ze weer mooi glanzend.

Wil je meer schoonmaaktips? Word lid van de grootste schoonmaakgroep op facebook Ultieme schoonmaaktips

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Geef een reactie