Natuursteen kleur terug brengen met een kleurverdieper

Natuursteen-hardsteen-dof-behandelen

Een donkere natuursteenvloer is prachtig, alleen met de tijd verliest het zijn kleur glans en vooral imprenering. Je hardstenen donkere vloer ziet er dan grijzig grauw uit, en vertoont vaak lichtere vlekken en heeft een grijige kleur in plaatst van zwart.
Gelukkig kan je goed met weinig inspanning deze vloer weer mooi donker van kleur krijgen, zoals hij is als je net hebt gedweild, zonder dat de vloer echt een glanslaag krijgt. Je kunt de kleurverdieper gebruiken op verschillende soorten natuursteen zoals marmer, travetin, kalksteen, graniet, Belgische hardsteen, Chinees hardsteen en leisteen soorten. Met een kleurverdieper word je natuursteenvloer weer donker en mooi van structuur zonder dat je een glansvloer krijgt.

Natuursteen-hardsteen-dof-behandelen

Wat moet je hiervoor doen om de kleur terug te krijgen in natuursteen

Dit doe je met een kleurverdieper. Voordat je aan de slag gaat met een product een kleurverdieper maak je eerst de hele vloer goed schoon met een zuurvrije grondreiniger, je hebt deze van diverse merken, ik gebruik de Moeller HMK R155. Reinig je vloer hiermee, een dag voordat je de kleurverdieper gaat gebruiken.
Zorg ook dat de vloerverwarming uit is een paar dagen van te voren, beter nog om het in de zomermaanden te doen, de temperaturen zijn dan ook beter, en de luchtvochtigheid is lager, waardoor je een mooiere droging krijgt. De beste temperatuur is tussen de 15 en 25 graden.

De kleurverdieper gebruiken

Een kleurverdieper heb je van verschillende merken, Lithofin, Moeller, Stonetech, en ze hebben allemaal een beetje dezelfde werking.
Je brengt de kleurverdieper aan op de vloer met een zachte niet pluizende doek, of met een zachter roller.
Breng zeker niet teveel product aan, hoe dunner je het opbrengt, hoe mooier het resultaat is.
Teveel aan product haal je weg met een papieren doek, of met een niet pluizende doek.
Wil je nadien een nog donkerdere vloer, dan kun je het herhalen.
Let wel het kan tot 48 uur duren eer t uitgehard droog is, en in die tussentijd mag je niet op de vloer lopen.

Kleurverdieper-natuursteen

Na het opbrengen van de kleurverdieper ziet je natuursteen er weer stralend uit!

Hoe lang blijft de kleurverdieper?

Dit heeft grotendeels te maken hoe intensief er geleeft word op een vloer, maar bij normaal gebruik blijft t ongeveer 1 jaar mooi, door lopen en slijtage moet je het weer herhalen. Let op als je de kleurverdieper hebt gebruikt, je enkel schoonmaakt met een mild schoonmaakmiddel, een edelzeep, of met marmermelk, tussendoor dweilen kan gewoon met enkel water.

Soorten merken kleurverdiepers

Mijn favoriete merken voor natuursteen producten zijn Lithofin en Moeller HMK, ook voor de kleurverdiepers, maar zeker ook voor onderhoud. Je kunt op je vloer natuurlijk Driehoek groene zeep gebruiken, maar de speciale onderhoudsproducten van deze 2 merken presteren stukken beter, vooral een edelzeep, scoort 10 keer beter als de standaard groene zeep die je in de keuken gebruikt.

Moeller HMK S242

Kleurverdiepende bescherming is een speciaal impregneermiddel welke gebruiksklaar is. Door het impregneren met de S242 wordt binnendringen van water en vuil voorkomen bij natuurstenen oppervlakken, marmercomposiet, kunststeen en terrazzo binnens- of buitenshuis. Ook zeer geschikt voor gepolijste oppervlakken. Met de HMK S242 Kleurverdiepende bescherming wordt de kleur en structuur van het oppervlak optimaal benadrukt.

Stonetech Hardsteenolie

Hardsteenolie van Stonetech is een olie die hardsteen onderhoudt en beschermt. Het beschermt tegen vlekken en verontreiniging. Het verdiept de kleur van de steen en geeft een donker gezoet effect. Tevens camoufleert oppervlakkige beschadigingen. 36 uur droog tijd.

Lithofin Kleurverdieper

Lithofin MN Kleurverdieper is een bijzonder product voor marmer, natuursteen en zelfs keramische tegels die wit uitgeslagen zijn van zuren. Lithofin MN Kleurverdieper is een oplosmiddelen bevattende impregnering. Deze kleurverdieper is gemaakt op basis van hoogwaardige acrylaten en siliconenharsen. Met Lithofin Kleurverdieper verdiep je de kleur en structuur van de steen. Ook is de steen beter waterafstotend. Door dit middel gaat de steen niet glanzen en de waterdamp doorlaatbaarheid wordt in kleine hoeveelheid minder.
U kunt dit middel gebruiken voor een kleurverdiepend impregnering bij wand en vloer oppervlakken. Het is toepasbaar op alle soorten natuursteen zoals gevlamd graniet, gneis, porfier, gezaagd of gevlekt kalksteen. Maar ook op leisteen, Solnhofener, zandsteen en betonsteen.

Lees hier meer over uitgebeten vlekken in natuursteen

Wil je meer schoonmaaktips? Word lid van de leukste schoonmaakgroep Ultieme schoonmaaktips

Plaats een reactie

Geef een reactie