10 handige schoonmaaktips

10 handige schoonmaak tips

We hebben weer 10 ultieme schoonmaaktips, waar iedereen wel eens mee maken heeft. Van vlekken op de bank, tot het schoonmaken van luxaflex. Vaak is het met een simpel huishoudmiddeltje schoon te maken, en kost het je weinig moeite met deze tips en weetjes.

1. Jaloezieën

Luxaflex aluminium of kunststofLuxaflex zijn vaak moeilijk schoon te krijgen, vooral rookaanslag is snel zichtbaar. Wil je de luxaflex en je banden weer helemaal schoon en fris krijgen? Leg ze dan in een bad met Biotex groen en na een half uurtje kun je ze afspoelen met lauw warm water, tenminste als ze aluminium of kunststof zijn. Je moet ze er wel even afhalen, maar één keer per jaar is vaak genoeg. Wil je ze toch laten hangen, maak een sopje met biotex, en maak ze met een washandje schoon. Zijn ze stoffig? ga er iedere week met een plumeau van struisvogelveren over, of met een swiffer.

Houten jaloezieën

Houten jaloezieën mogen niet in een bad, je kunt ze wekelijks afstoffen met een plumeau van struisvogelveren, of een swiffer. Zijn ze vettig? Neem een washandje en een sopje van Dreft, doe er een half dopje wasverzachter bij. Even wat meer werk, maar ze worden helemaal schoon.
 

2. Vlekken op de bank

Zonder te beseffen word er nogal eens gemorst op de bank. Het wondermiddel tegen deze vlekken? Ossengalzeep! Het doet wonderen voor alle vlekken op de bank: melk, groente, fruit, chocola etc… Is je hele bank vies maak dan een sopje met biotex, of shampoo in het water, en maak je hele bank met een washandje schoon. Niet alleen de vlekken, maar pak een heel zitvlak. Nadrogen met badstof handdoeken.

3. Vieze geur stofzuiger.

De stofzuiger geeft vaak een vieze geur af. Dit kun je heel makkelijk verhelpen door voor je gaat stofzuigen even een beetje waspoeder op te zuigen. De frisse geur wordt zo door heel je huis verspreid. Je kunt ook geurparels voor de was gebruiken.

4. Gordijnen wassen

Je gordijnen wassen is een hele klus, want niemand heeft zin om telkens al die haakjes eraf en erop te doen. Je kunt de haakjes ook gewoon aan laten zitten. Stop de haakjes bij elkaar in een waszak, en je kunt je gordijn daarna meteen weer ophangen.

5. Vieze luchtjes in vaatwasser

Je hebt er vast wel mee te maken dat er nare luchtjes in je vaatwasser blijven hangen. Maak na iedere wasbeurt je vaatwasser schoon, en leeg de filter gelijk mee. Je kunt bij iedere vaatbeurt een stukje citroen in het bestekbakje leggen, je vaatwasser heeft nadien geen nare luchtjes meer. Ook een handvol soda bij iedere vaat, maakt je vaat schoner, en verhelpen nare luchtjes.

6. Gaspitten schoonmaken

Dit is vaak een intensief karweitje, wat vaak ook uitgesteld word. Zijn je gaspitten echt vies, maak een papje van groene zeep met ammoniak, wrijf dit in, en doe alles in een gesloten vuilniszak, gewoon buiten leggen. Laat het ’n hele nacht intrekken, en je gaspitten zijn als nieuw. 

7. Vies vloerkleed

Heb jij ook een vloerkleed waarvan je denkt dit heeft wel een wasbeurt nodig? Leg je kleed in de winter een kwartiertje op zijn kop in de sneeuw. Als je het er weer af haalt, is je kleed smetteloos schoon. Ook kun je niet alle vuil uit je vloerkleed zuigen, leg het af en toe op z’n kop, loop er een dag overheen, zo komt alle vuil uit je vloerkleed.

8. Frituurpan

Een perfecte schoonmaaktip om een frituurpan goed schoon te krijgen. Haal het vet eruit, veeg de pan schoon met keukenpapier en doe er water met een vaatwastablet in. Stekker in het stopcontact en een kwartier op honderd graden aan laten staan. Daarna de pan nog even afspoelen en hij is weer vetvrij. Het elektronische gedeelte en de buitenkant, deksel waar de vaatwastablet niet bij komt. Neem de industriële ontvetter van Zchoon.nl . Zonder moeite haal je hier alle aangekoekte olie mee weg.

9.Uiengeur

Na het snijden van een ui, stinken je handen er vaak de volgende dag nog naar. Je kunt dit voorkomen door wat zout op je handen te doen na het snijden en ze daarmee te ‘wassen’. Afspoelen onder de kraan en je hebt geen last van uiengeur. En voor tranende ogen, leg je uien van te voren in de koelkast, en je zult geen traantje meer laten.

10. Theeaanslag

Theeaanslag in glazen en thermoskannen is moeilijk schoon te krijgen. Gebruik je water en zout dan zijn je glazen snel weer schoon. De thermoskan kun je even schudden met het water en zout, laat het een uurtje intrekken.

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Geef een reactie