Schimmel hoe makkelijk verwijderen?

Schimmel-verwijderen-badkamer

Alvorens we vertellen hoe je schimmel verwijdert in de badkamer,, eerst wat schimmel kan veroorzaken, en hoe ongezond en gevaarlijk schimmel is. Schimmel is berucht vanwege het produceren van sporen die bij inademing van alles kunnen veroorzaken, van huiduitslag tot hoofdpijn tot ademhalingsproblemen.
Er zijn veel soorten en kleuren schimmels. Stachybotrys, een zwarte schimmel staat bekend als bijzonder giftig, maar het maakt niet uit met wat voor soort schimmel je te maken hebt alle schimmels die in huis worden aangetroffen, brengen de mogelijkheid van gezondheidsrisico’s met zich mee en moeten onmiddellijk worden verwijderd.

Meet je luchtvochtigheid eerst op

Schimmel word veroorzaakt door achtergebleven vocht, en een te hoge luchtvochtigheid. Koop een hygrometer de luchtvochtigheid mag niet boven 60 zijn. Merk je dat na ventileren je luchtvochtigheid constant te hoog is? Neem dan een Elektrische ontvochtiger, een ventilatie gaat meestal niet werken, t vocht moet eruit. Een Elektrische ontvochtiger kan wel tot 10 liter vocht per dag uit een ruimte halen. Neem altijd een luchtontvochtiger met genoeg capaciteit.

Hoe schimmel verwijderen in de badkamer

Gelukkig is badkamerschimmel die je kunt zien heel gemakkelijk schoon te maken.
Volg deze stappen om zwarte schimmel van harde oppervlakken te verwijderen:
Vul een spuitflacon met dikke bleek, deze blijft beter aan het oppervlak hechten als gewone bleek, en spuit het oppervlak hiermee in. Zet wel alle ramen en deuren open, en eventueel een mondkapje opzetten.
Laat de bleek een paar uurtjes intrekken, en kijk of de schimmel oplost, De schimmel zou vanzelf moeten verdwijnen, maar als er hardnekkige schimmelplekken achterblijven, gebruik dan een borstel (voor grotere oppervlakken) of een oude tandenborstel (voor kleinere oppervlakken) om de schimmel weg te schrobben. Ook de W5 badkamer en keukenreiniger met bleek van Lidle helpt zeer goed tegen schimmel. Kitranden bevatten vaak veel zwarte schimmel, vaak moet je de kitranden een paar keer doen, om ze schimmelvrij te krijgen. Dus herhalen! Spoel het oppervlak daarna grondig af met water.

Als je liever geen bleekmiddel gebruikt, zijn schoonmaakazijn of zilver soda  goede natuurlijke vervangers die zwarte schimmel doden. Of je neemt de Bison schimmelverwijderaar zonder bleek. Azijn kan net als het bleekmiddel worden gebruikt, alleen zal de schimmel minder snel verdwijnen. De azijn en soda niet tegelijk gebruiken. Of azijn of Soda. 
Wil je het gelijk grondig aanpakken, dan kun je een schimmelverwijderaar kopen, HG heeft deze Of van Bison, of gewoon een merk van Action of Lidle. Ook in deze anti schimmelproducten zit bleek. De meest effective en eenvoudige manier is de schuimreiniger van HG, deze hecht super op de voegen en tegels.  Voor Plafonds op zachtere oppervlaktes voldoet Zilversoda het beste, dit dood ook de schimmel. Zet daarna een schimmel werende verf op de muur of plafond. Ook een perfecte schimmelverwijderaar die ik zelf vaak gebruik met goed resultaat, zelfs op kitranden is de W5 badkamer reiniger met bleek van Lidle, en kost maar 1.99€

Welke verf voor badkamer

Heb je geen speciale badkamerlatex, ook dan heb je eerder kans op schimmel. Kies altijd voor een schrobvaste waterbestendige verf. De beste verf om schimmel te voorkomen is de Alabastine 2 In 1 Badkamer en Keuken Muurverf

Baking Soda of soda gebruiken:

Meng het met kleine hoeveelheden water tot een pasta.
Breng het aan op de schimmel, laat het een paar uurtjes zitten en gebruik een borstel om het eraf te schrobben. Daarna met schoon water verwijderen.

Of neem zilversoda en meng 1 kopje met 1 liter heet water, spray dit op de schimmel. goed in laten werken, soda dood schimmel.
Als er tekenen zijn van schimmelgroei op gipsplaten of ondervloer achter de badkamertegel, de tegels lijken scheef te staan of ze bewegen als je ze aanraakt dan moet je een professional inhuren om dat gebied schoon te maken en te repareren.

Schimmel en voegen schoonmaken met Natrium Percarbonaat

Ook Natrium Percarbonaat is een perfecte reiniger voor schimmel door de werkende stof waterstofperoxide, die schimmels dood, en tevens schoonmaakt. Lees hier meer over Natrium Percarbonaat wat je er allemaal mee kunt doen.

Hoe schimmel in de badkamer te voorkomen?

Wat alle schimmels gemeen hebben, is dat ze constant vocht nodig hebben voor hun bestaan. Daarom is de badkamer een gunstige plek voor hen om te gedijen. Tussen de gootsteen en het bad of de douche is altijd iets nat, maar er zijn preventieve maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat schimmel groeit.

De sleutel tot schimmelpreventie is om vocht onder controle te houden. Zorg ervoor dat de badkamerkranen en kranen niet lekken en dat de afvoeren niet verstopt zijn. Het hebben van constant druppelend water of plassen in een deel van de badkamer is het perfecte recept voor schimmelgroei. Repareer eventuele lekken in het sanitair of de muren. Je wilt niet dat er langer water blijft hangen dan nodig is.

1. Ventileer je badkamer

De betegelde wanden van de douche en het bad worden na elk gebruik nat en het duurt even voordat deze waterdruppels zijn verdwenen, vooral als de badkamer niet goed wordt geventileerd . Gebruik na elk gebruik een wisser om water uit de douchecabine of badkuip te verwijderen.

Zorg ervoor dat de lucht in de badkamer vrij kan stromen. Als je er nog geen hebt, installeer dan een afzuigventilator om de badkamer te ontvochtigen. Het luchtvolume dat door de ventilator wordt verplaatst, neem een ventilator met genoeg vermogen voor het aantal kubieke meters van de ruimte.

2. Droge handdoeken, badmatten en douchegordijnen

Zachte materialen in de badkamer, zoals handdoeken, badmatten en douchegordijnen, zijn de beste broedplaatsen voor schimmels. Laat ze na elk gebruik goed drogen en was ze regelmatig.

3. Controleer op gebarsten tegels en natte gipsplaat

Gebarsten tegels of afgebroken voegmiddel kunnen ervoor zorgen dat water naar de gipsplaat of ondervloer erachter kan sijpelen, dus reparaties moeten onmiddellijk worden uitgevoerd. Natte gipsplaten en hout zijn erg vatbaar voor schimmelgroei en het is bijzonder moeilijk om schimmel die achter badkamertegels groeit te verwijderen.

4. Gebruik de beste verf voor badkamers

Gebruik voor geverfde badkamermuren een halfglanzende afwerking die een waterafstotend oppervlak creëert. Overweeg om een verf te gebruiken die is samengesteld met schimmel remmende antimicrobiële middelen of om schimmelremmers aan de verf toe te voegen voordat u deze aanbrengt.

Schimmel op bekleding, bank, Tapijt etc.

Azijn doodt op een veilige en natuurlijke manier schimmelsporen en helpt zwarte meeldauwvlekken op stoffen te verwijderen. Gebruik gewone azijn voor hardnekkige vlekken of verdun met half water voordat je het op schimmelvlekken aanbrengt. Schrob voorzichtig met een zachte borstel en voeg ruim zuiveringszout ( Baking Soda) toe. Blijf de vlek inspuiten met azijn, het zal blijven bruisen, en borstel zachtjes over de beschimmelde vlekken, net zolang tot de schimmel weg is.

Schimmel in kitranden en rubbers ramen

Ook hier geld dat je deze kan schoonmaken met dikke bleek, soda, een schimmelreiniger of natrium Percarbinaat. Laat  t net zo lang inwerken tot t weg is, en herhaal desnoods.

 

Wil je meer schoonmaaktips? Word lid van de grootste schoonmaakgroep op facebook Ultieme schoonmaaktips

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Geef een reactie