Hoe maak je een bankstel schoon

Hoe-maak-je-een-bankstel-schoon

Ook een bankstel heeft vaak veel te verduren en vooral met kinderen, er word vaak iets op gemorst, of je zit erop met vuile kleding, plus het gewone stof wat ook in je bank gaat zitten.
Ik ga je een paar oplossingen geven hoe je een bank, stoel of bekleding makkelijk schoon kunt maken. Van een velvet bank tot een lederen, kunststof of welke stof dan ook.
Als eerste ga je de bank handmatig schoonmaken? Zorg altijd dat je het hele zitvlak doet, niet alleen een stukje of de plaats waar een vlek zit.
Doe je dat wel, krijg je vaak kringen in je bank omdat er in de rest van t zitvlak nog vuil zit, en dit door het water wat je gebruikt gaat opdrogen als een kring/vlek. Hier enkele mogelijkheden om een bankstel schoon te maken. Heb je een kring in de stof zitten, maak t hele zitvlak nat met een sprayflacon met gedemineraliseerd water en natuurazijn, en ga erover met een badstof doek, daarna droge badhanddoeken op de bank leggen zodat daar t vocht intrekt.

De ouderwetse manier om een stoffen bank schoon te maken

Neem een badstof doek, kan een oude badhanddoek zijn maak deze nat en doe er wat milde shampoo op, of een beetje vloeibaar wasmiddel, neem een sprayflacon met gedemineraliseerd water en spray dit op het hele zitvlak. Neem dan je natte doek met een beetje shampoo, en maak cirkelende bewegingen, en wrijf t zo schoon.
Spoel je doek uit, en ga meerdere malen over je bank om de shampoo resten weg te halen. Droog hierna de bank goed na met droge badstof doeken, of katoenen theedoeken. Leg nu wat droge badhanddoeken op de bank, zodat daar het vocht intrekt tijdens het drogen. Ook een doek met ammoniak helpt goed om je bank schoon te maken, alleen goed luchten want het is een zeer vervelende lucht.

De snelle manier om je bank schoon te maken

Je hebt heel wat textiel reinigers of schuimreinigers speciaal om textiel schoon te maken.
Spray je hele zitvlak weer in met de reiniger, laat het even intrekken, en neem af met schone vochtige doeken, nadrogen, en weer badhanddoeken neerleggen om te drogen.

Nare luchtjes zoals nicotine verwijderen

Vaak als je een tweedehands bank of stoel hebt gekocht gebeurt t vaak dat je merkt dat er een naar luchtje inzit, of een nicotine lucht. Deze Purozon reiniger haalt nare luchtjes. Purozon is een geur- en poetsmiddel op basis van purophyl en ozon. zoals nicotinelucht uit stoffen. Het doet alle onaangename en schadelijke geuren onmiddellijk verdwijnen.

Een nieuwe slimme methode met scheerschuim

Ik was zelf ook verbaasd toen ik het hoorde, ik dacht scheerschuim? Ben t gelijk gaan proberen met mijn keukenstoelen, en ja ze werden mooi schoon!
Neem de goedkoopste bus scheerschuim, GEEN scheergel.
Maak je bank eerst wat vochtig met een sprayflacon met gedemineraliseerd water.
Spuit een kleine hoeveelheid scheerschuim op het hele zitvlak, en wrijf t met je handen in, je kunt een zacht borsteltje nemen om het even goed in te wrijven.
Laat t een 20 minuten zitten, en neem daarna met vochtige doeken het scheerschuim weg, even met gedemineraliseerd water nasprayen, en weer nadrogen zoals boven aangegeven.

bankstel-schoonmaken-scheerschuim

Lederen of kunstlederen bank schoonmaken

Neem een zachte spons of microdoek wrijf daar een beetje sunlightzeep op, en ga hiermee over de bank.
Met een vochtig doekje nadoen, en eventueel weer opnieuw ledervet erop.

De makkelijke en schoonste manier om je bank te reinigen

De makkelijkste en beste manier om je bank grondig te reiniger is een tapijtreiniger, deze stoomt het vuil eraf en het vuile water word direct opgezogen.
Zo reinig je je bank niet enkel oppervlakkig, maar tot diep in de vezels, je zult versteld zijn hoeveel vuil eruit komt.
Je kunt een tapijtreiniger huren bij iedere bouwmarkt, en je kunt er een speciaal reinigingsmiddel bijkopen wat in de machine gaat.
HG heeft ook deze tapijtreiniger die in de machine kan.
Ook Bissell is op de markt gekomen met een perfecte tapijtreiniger voor een hele schappelijke prijs van 130€
Hiermee kun je tapijten reinigen, je bankstel, stoelen, trapbekleding, matras etc….., altijd handig als je deze Bissell in huis hebt, vooral met kleine kinderen.

bankstel-schoonmaken-tapijtreiniger

Wat kun je beter niet gebruiken

Soda en Baking soda, als je dit nat gaat gebruiken krijg je vaak witte kringen in je bankstel, en je blijft schoonspoelen, je bank word er ook niet echt schoon van.

Gebruik ook geen allesreinigers en zepen om een bank mee schoon te maken

Gebruik NOOIT bleekmiddelen.

Wat mag je wel gebruiken

Voor stoffen banken mag je Ammoniak gebruiken, vaak als je vlekken hebt, ga je erover met een doek met ammoniak, en je vlek is weg.

Textielreinigers mogen natuurlijk gebruikt worden, er zijn heel veel soorten.

Azijn mag ook gebruikt worden voor je bank, maar is niet echt een vlekverwijderaar, maar meer om nare geurtjes te verwijderen.

Biotex mag zeker gebruikt worden. Vooral als je huisdieren hebt, en er gebeurt een ongelukje zoals spugen, ontlasting of urine, helpt  vloeibare Biotex de enzymen te verwijderen.

Afritsbare kussens

Heb je uitneembare kussens, dan kun je overwegen de hoezen in de wasmachine te wassen. Doe het op wolwas met een fijnwasmiddel. Hang t in de buitenlucht te drogen, zodra ze bijna droog zijn 5 minuutjes in de droger op milde stand. Wees er wel zeker van dat de stof gewassen mag worden.

Wil je meer schoonmaaktips? Word lid van de grootste schoonmaakclubVloeibare

Plaats een reactie

Geef een reactie