Haaruitval bij vrouwen? tips wat je eraan kunt doen

Haaruitval wat tegen te doen
Verlies je teveel haar? Dit zijn de tekenen. Haaruitval is volkomen normaal bij vrouwen. Het maakt tenslotte deel uit van de levenscyclus van ons haar! Schrik dus niet als je een paar losse haren op je trui of haarborstel ziet. Maar als je meer haaruitval begint op te merken dan voorheen, is het misschien tijd om de tekenen van te veel haarverlies te leren kennen, en wat je eraan kunt doen.

Tekenen dat je te veel haar verliest

Je scheiding ziet er breder uit dan vroeger. Kijk naar je haarscheiding. Lijkt het erop dat deze groter wordt? Als dit het geval is, ga dan naar een dermatoloog of kapper om hun professionele mening te krijgen.

Je vindt veel haar in je bed en op je kussen.

De kans is groot dat je niet elke ochtend goed op je kussensloop let. Maar als je meer haaruitval opmerkt dan normaal wil je wel weten hoe dit komt?. Als er lokken op je kussensloop liggen, kan dit een teken zijn dat je meer haar verliest dan zou moeten. Enkele haren zijn normaal, hele lokken niet, vraag raad aan je dermatoloog.

Er ligt veel haar in je douche.

Het is vrij normaal dat er wat haar in de doucheafvoer zit. Maar als je het elke dag opruimt en er zit nogal wat in de afvoerr, is het misschien tijd om met een arts te praten. Gelukkig kan het zoiets eenvoudigs zijn als het verhogen van magere eiwitten in je dieet of het beperken van warmte apparaten bij het stylen van je haar.

Je vindt veel haar in je haarborstel.

Houd je borstel schoon en controleer hoe deze eruitziet na een paar dagen borstelen. Als het vol haar is, kan dit een teken zijn van overmatig haarverlies. Het kan echter ook een teken zijn dat je de verkeerde haarborstel voor jouw haartype gebruikt.

Je haar stylt niet meer hetzelfde als vroeger.

Niemand kent je haar beter dan jij! En als je merkt dat je haar er gewoon niet uitziet zoals het er normaal uitziet, kan er iets mis zijn. Als je rechtgetrokken haar er extra dun uitziet, of als je natuurlijke haar gewoon niet meer veerkrachtig is, praat dan met uw arts over mogelijke behandelingen.

Wat veroorzaakt haaruitval?

Zoals we hierboven al zeiden, is dagelijks haarverlies volkomen normaal. Wanneer je echter hier en daar losse lokken begint op te merken, kan dit een teken zijn van stress of een gezondheidstoestand, zoals:
 • Alopecia
 • Lupus
 • Voedingstekorten
 • Schildklieraandoeningen en meer
 • Menopauze
 • Het is ook belangrijk op te merken dat overmatig wassen, agressieve producten, borstelen en hittestyling ook invloed kunnen hebben op hoeveel haar je verliest.

Haaruitval in de menopauze

De verschillende symptomen van de menopauze hebben een verschillende invloed op elke vrouw. Samen met opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen, ervaren sommige vrouwen dunner wordend haar. Haarverlies tijdens de menopauze is geen teken dat er iets medisch mis is.. Laten we eens kijken waarom menopauzaal haarverlies optreedt en wat er kan worden gedaan om het te behandelen. Hormonale veranderingen zijn verantwoordelijk voor haarverlies tijdens de perimenopauze en de menopauze. Oestrogeen en progesteron houden het haar in de groeifase, waardoor het sneller groeit en langer op het hoofd blijft. Wanneer de oestrogeen en progesteronspiegels afnemen, vertraagt ​​de haargroei en valt er meer haar uit.. Ook produceert het lichaam meer androgenen tijdens de menopauze als reactie op het verlies van oestrogeen en progesteron. Androgenen doen de haarzakjes krimpen, wat haaruitval op het hoofd veroorzaakt. Interessant is dat androgenen de haargroei op andere delen van het lichaam, zoals het gezicht, kunnen verhogen.

Tekenen van haaruitval

Wat is de levenscyclus van haar?

Zodra je haarzakje is uitgerekt of gespleten, is de structuur van het haarzakje aangetast. Maar wat houdt dat precies in? Nou, het blijkt dat haar een levenscyclus heeft! Er zijn honderdduizenden haren op het hoofd en elk haar bevindt zich in een ander stadium van de levensduur van 2 tot 5 jaar. Haar groeit en sterft eigenlijk in fasen, waarbij stress, hygiëne, voeding en styling allemaal een rol spelen tijdens de levensduur.

De anagene fase

Groeiende haarlokken bevinden zich in hun “anagene” fase, dat is nu ongeveer 90 procent van het haar op je hoofd! Hij groeit elke maand ongeveer een centimeter. Wanneer iets het stopt met groeien, wordt het anageen effluvium genoemd. Dit is waar je normaal aan zou denken als je aan haaruitval denkt.

De catagene fase

Deze fase vindt plaats na de anagene fase, met slechts ongeveer 1-2 procent van uw haar op een bepaald moment. Deze korte overgangsfase duurt slechts twee tot drie weken. Tijdens de Catagene fase stopt het haar met groeien en maakt het zich los van de bloedtoevoer. Hierdoor wordt het haar zwak.

De telogene fase

Dit is de laatste fase van haargroei, de haarstreng zal in rust zijn terwijl deze zich voorbereidt om los te raken van je hoofdhuid. Dit is goed voor ongeveer 8-9 procent van je haar. Dus hoeveel haarverlies is normaal? Het is normaal dat je tussen de 50 en 100 haren per dag verliest. Voor mensen met langere haren valt het verlies ervan misschien meer op. Aangezien er 100.000 haarzakjes of meer op de hoofdhuid van elke persoon zitten, maakt het verlies van ongeveer 100 haren per dag geen groot verschil uit in het uiterlijk.

Wat kan er worden gedaan tegen overmatig haarverlies?

Kun je haaruitval stoppen Je kunt de haargroeifase verbeteren. Om de Anagene fase te maximaliseren, houdt je het lichaam, en haar gezond door het volgende te doen:
 • Krijg voldoende slaap
 • Verminder stress situaties
 • Sport regelmatig
 • Vermijd crashdiëten
 • Drink voldoende water
 • Eet gevarieerd voedsel rijk aan eiwitten, ijzer, zink en vitamine C.
 • kijk wat voor shampoo en conditioner en stylingproducten je gebruikt, zijn deze niet te agressief? Probeer over te gaan naar milde producten. Probeer een tijd geen stijltang of hete fohn te gbruiken.

Welke voedingssupplementen tegen haaruitval?

 • Biotine (Vitamine B8) Biotine is één van de belangrijkste vitamines tegen haaruitval
 • Foliumzuur (Vitamine B11)
 • Selenium (seleen)
 • Zink
 • IJzer
 • Vitamines uit de B-groep
 • Vitamine A (Retinol)
Als al bovenstaande echter niet lijkt te helpen, raadpleeg dan een arts om er zeker van te zijn dat er geen andere onderliggende aandoening is. Zoals hierboven vermeld, kan haaruitval een teken zijn van voedingstekorten of een gezondheidstoestand.

Plaats een reactie

Geef een reactie