Gastric sleeve of bypass voor gewichtsverlies

Gastric sleeve of bypass voor gewichtsverlies

Overgewicht is erg vervelend, zowel voor de fysieke gesteldheid als de mentale gezondheid. Je kunt immers te maken krijgen met onzekere gevoelens. Heb je al uren in de sportschool doorgebracht en lukt afvallen (niet voldoende) met diëten? Dan zou een gastric sleeve of bypass uitkomst kunnen bieden. We vertellen je graag wat meer over deze ingrepen, zodat je beter weet of een van de twee bij je past.

Wat is een gastric sleeve?

Een gastric sleeve is een vorm van maagverkleining die ervoor zorgt dat je meer dan de helft van je overgewicht verliest. De naam wijst op de vorm waarin de maag gebracht wordt tijdens de operatie: een soort mouw-vorm. De kleinere maag wordt zo gecreëerd met behulp van nietjes. Doordat de maag kleiner ben je sneller verzadigd en val je als vanzelf af. Hierdoor verlies je circa 70% tot 80% van je overgewicht.

Wat is een gastric bypass?

Een gastric bypass is net als de gastric sleeve een operatie voor maagverkleining. Hierbij wordt de maag verkleind ter grootte van een borrelglaasje. Dat niet alleen, want er wordt ook een klein deel van de dunne darm verplaatst en er wordt een nieuwe maaguitgang gecreëerd. Door die nieuwe kleine maaguitgang komt het eten direct in de dunne darm, zonder nog de twaalfvingerige darm te passeren. Vandaar de naam ‘bypass’. Ook hier verlies je tot circa 70% tot 80% van je overgewicht.

Wanneer kiezen voor sleeve of bypass?

Een van deze twee ingrepen is een goede keuze als je last hebt van overgewicht, waarbij je ondanks herhaaldelijk diëten en/of sporten nog steeds niet het gewenste resultaat hebt bereikt. Of een gastric sleeve of een gastric bypass beter bij je past, is iets dat je gelukkig niet zelf hoeft te bepalen. Kies voor een ervaren en veilige kliniek, die adviseert jou over wat beter bij je past. Meestal wordt uitgegaan van de volgende richtlijn:

  • Gastric bypass als je naast overgewicht ook last hebt van veel maagzuur, een hoog cholesterol en/of diabetes.
  • Gastric sleeve als je last hebt van overgewicht, zonder dat je ook diabetes en veel maagzuur hebt.

Een gastric bypass biedt namelijk ook uitkomst bij mensen die veel last hebben van zure oprispingen. Door de nieuwe verbintenis van de maaguitgang met de dunne darm komen braken, brandend maagzuur en oprispingen na deze operatie bijna niet meer voor. In andere gevallen heeft de sleeve vaak de voorkeur, omdat deze minder kans op complicaties op lange termijn geeft. Deze ingreep is net wat minder ingrijpend.

Mag je zomaar een gastric sleeve of bypass ingreep laten doen?

Je kunt niet zomaar kiezen voor een gastric sleeve of bypass. Een gespecialiseerde arts beoordeelt eerst of je voldoende overgewicht hebt én of je gezondheid voldoende in orde is om de operatie te kunnen ondergaan en te kunnen herstellen. Het is namelijk een relatief heftige ingreep, waarbij je ook na de operatie nog moet blijven opletten op je voeding en gezondheid.

Kies altijd voor een transparante en veilige kliniek die ook de juiste nazorg biedt en zorg dat je je ook aan de leefregels houdt. Naast gezonde voeding in de juiste porties is ook een goede nachtrust van belang. Zo verlies je met deze ingrepen tot liefst 80% van je overgewicht!

Plaats een reactie

Geef een reactie