Vijf ideeën om te realiseren met behulp van een 3D-printer

3d-printer_579x480

Hoewel de eerste 3D-printer al in 1986 in gebruik werd genomen, zijn de apparaten pas sinds het begin van de 21e eeuw zodanig in prijs gedaald dat ze voor consumenten bereikbaar werden. Het is sindsdien voor veel hobbyisten een leuke gadget geworden. Steeds meer mensen raken bekend met de mogelijkheden van de 3D-printers en hangt dan vooral nog van je eigen creativiteit af, of je zo’n apparaat ten volle weet te benutten. Vaak ben je namelijk zelf de beperkende factor, je kunt er namelijk heel veel leuke dingen mee maken. Hieronder vijf ideeën om te realiseren!

Unieke houder voor je mobiele telefoon

Je kent ze vast wel, de houders voor mobiele telefoons die je in elektronicawinkels en cadeaushops vaak ziet. Met een 3D-printer ben je in staat om een door jezelf ontworpen unieke houder te printen. Je hebt dan een heel bijzonder gebruiksvoorwerp in huis, waarvan je zeker weet dat er geen tweede bestaat. Tenzij je zelf een tweede exemplaar print, natuurlijk. Voor 3D-printers bestaan diverse filamenten (de substantie waarvan het object gemaakt wordt) en het is verstandig om je eerst te verdiepen in de specifieke eigenschappen van elk filament.

Fotolijstjes op maat

Ken je dat probleem? Je hebt een leuke foto, maar al je fotolijstjes zijn net iets te groot of te klein. Met een 3D-printer los je dat simpel op, want je print gewoon jouw eigen lijstjes op maat! Eventueel kun je gebruik maken van mica of glas om de foto te beschermen.

Een mooie bloemenvaa

Ben je kunstzinnig aangelegd? Probeer dan eens om zelf een bloemenvaas te ontwerpen. Dat is een leuke en uitdagende bezigheid en van het resultaat kun je jarenlang plezier hebben. Let ook hier op de keuze van de filamenten, omdat het materiaal waterdicht moet zijn. Houd er ook rekening mee dat kleine details in een ontwerp beter tot hun recht komen in het eindresultaat wanneer je kleine nozzles gebruikt. De nozzle is het onderdeel van de 3D-printer waar het filament uit komt.

Speelgoed voor de kinderen

De 3D-printer kan je helpen om speelgoed voor de kinderen te repareren. Kleine onderdelen kun je vervangen door zelf-geprinte alternatieven. Of maak gewoon een leuk nieuw speeltje!

Je eigen sieradenlijn

Droom je stiekem wel eens van een eigen sieradenlijn? Maak ontwerpen voor hangertjes en andere sieraden op de computer en ga met je 3D-printer aan de slag!

Plaats een reactie

Geef een reactie