Een elektrische installatie zo zuinig mogelijk laten werken

Een elektrische installatie zo zuinig mogelijk laten werken

Veel elektrische installaties staan dag en nacht te draaien. Om uiteenlopende redenen ben je er als beheerder van zo’n installatie bij gebaat om de installatie zo efficiënt mogelijk te laten draaien. Een efficiënt werkende installatie is immers zuiniger in het gebruik. Dat ontziet het milieu en levert ook een minder grote kostenpost op. Soms kan het ook om andere redenen noodzakelijk zijn om de frequentie van een elektromotor aan te passen. Bijvoorbeeld wanneer je een apparaat, dat gewoonlijk krachtstroom vereist, wilt laten werken op een doorsnee wandcontactdoos in huis.

Toerental regelen

Om het bovenstaande te kunnen realiseren, moet je in staat zijn om het toerental van de betreffende elektromotor te kunnen regelen. Hiervoor dien je een frequentieregelaar te gebruiken. Dit is een klein apparaatje dat je aansluit aan het betreffende netwerk. Het zorgt ervoor dat de elektromotor op een lager toerental kan draaien. Dit principe wordt in tal van situaties toegepast. Zo kun je een transportband sneller of juist langzamer laten lopen met behulp van zo’n klein kastje. Ook kun je de regelaar gebruiken in combinatie met een detectieapparaatje dat de temperatuur van een installatie meet. Als de temperatuur te hoog wordt, kan de regelaar een gekoppelde ventilator sneller laten draaien, waardoor de installatie steeds voldoende gekoeld wordt.

Veiligheid

De veiligheid van elektrische installaties is van groot belang. Laat daarom werkzaamheden aan de schakelkast en alle onderdelen van de installatie uitsluitend door gekwalificeerde medewerkers uitvoeren. Kleine fouten hebben soms zeer grote gevolgen, dus werk altijd uiterst zorgvuldig. De schakelkast is immers het hart van de technische installatie en bevat doorgaans gevoelige onderdelen. Let daarbij ook steeds goed op de temperatuur in de behuizing. Wanneer een installatie op volle toeren draait, kan het van binnen behoorlijk warm worden, met als gevolg dat de losse onderdelen van de schakelkast minder lang mee zullen gaan. Een goede koeling met behulp van een ventilator is daarop het antwoord.

Oplossing op maat

Het plaatsen van een schakelkast is maatwerk. Vrijwel geen installatie is hetzelfde en in elke werkomgeving gelden weer andere specifieke aandachtspunten. Belangrijk is in elk geval om de keuze voor het type schakelkast niet alleen te baseren op de benodigde omvang van de kast, maar ook op de plaats waar deze in gebruik genomen zal worden. Met name voor de materiaalkeuze is dit van belang. Bij gebruik buitenshuis spelen ook de weersinvloeden daarbij een rol.

Plaats een reactie

Geef een reactie