Hoe bespaar je op printkosten?

printer-inkt

Wist je dat inkt een van de duurste vloeistoffen op aarde is? Het is duurder dan goud of olie! Niet zo gek dus dat printkosten nog wel eens kunnen oplopen. Het vaak een sluip kostenpost. Je hebt het niet zo snel door, maar uiteindelijk ben je per jaar een vermogen aan inkt kwijt. In dit artikel geven we enkele gemakkelijk toepasbare tips om deze kosten met wel 80% te verlagen.

Met welke cartridges print je?

Print je met originele cartridges van de printer fabrikant? Dan raden we je aan om huismerk cartridges te gebruiken. Huismerk cartridges zijn cartridges die compatible zijn met de printer van een bepaalde fabrikant, maar niet afkomstig zijn van diezelfde fabrikant. Dit zorgt er voor dat de huismerk cartridges veel voordeliger zijn.

De fabrikanten van printers verdienen namelijk vrijwel niets meer op printers, omdat deze voor een paar tientjes over de toonbank gaan. De truc is om de printers uiteindelijk op de veel te dure cartridges terug te verdienen.

Nu hoor ik je denken “gaat mijn printer niet kapot van dit soort huismerk cartridges?” Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Vroeger waren dit soort cartridges van lage kwaliteit en daardoor ontstonden nog wel eens problemen. Maar tegenwoordig zijn de huismerk cartridges vaak nog beter dan de originele.

Gebruik je de instellingen van de printer al om te besparen op printkosten?
Ook via de instellingen van printer kun je nog diverse trucs toepassen om te besparen op je printkosten. Hieronder sommen we ze voor je op:

1: Print dubbelzijdig – Hiermee bespaar je papierkosten;
2: Print zwart-wit – Zwart-wit inkt is goedkoper dan kleuren inkt en daarmee bespaar je dus op je cartridges;
3: Verlaag de kwaliteit van je printje – Bij sommige printers is dit mogelijk. Een lagere kwaliteit van je printje betekent minder inktverbruik en dit betekent besparen op je cartridges.

Gebruik jij al een inkt besparend lettertype

Wist je dat je zelfs met sommige lettertypes van je tekstverwerker inkt kunt besparen?! Het ene lettertype verbruikt namelijk minder inkt dan de andere. Er is zelfs een bepaald lettertype ontwikkeld waarmee je veel inkt kunt besparen. Dit is Ecofont. Zij beweren dat je met hun lettertype tot wel 50% kunt besparen op printkosten. Helaas moet je wel een licentie kopen. De goedkoopste licentie is 7 euro per jaar. Wil je liever gratis besparen, dan kun je ook Garamond proberen. Dit lettertype verbruikt ook relatief weinig inkt.

Print je niet te veel?

Ben je echt veel geld kwijt aan printen? Dan is het misschien ook eens handig om na te denken over wat je wel en niet print. Wellicht kun je dan al heel veel besparen op je printkosten.

Plaats een reactie

Geef een reactie