Vloer dweilen met koud of warm water?

vloer-koud-warm water gebruiken?

Enkele jaren terug kwam Rtl4 met t volgende dat je niet met warm maar met koud water moest dweilen. Dit bericht werd door heel veel andere opgepakt en gekopieerd maar de meeste vergaten te vermelden waarom?

Waarom dweilen met koud water

Als je een allesreiniger gebruikt of zepen dan kan je t beste koud water nemen. Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer daardoor krijg je strepen en op den duur een residu. Maar aangezien allesreinigers en zepen helemaal niet zo bevorderlijk zijn voor harde vloeren zoals  Keramische, Laminaat en ook PVC, hoef je dus ook geen rekening te houden met t koude of warme water.
Voor dit soort vloeren gebruik je t beste een vloerreiniger zonder zepen, en ja je raad t al omdat er geen zepen inzitten hoef je ook geen koud water te gebruiken maar gewoon handwarm water. Deze vloerreinigers werken en mengen ook beter met handwarm/warm water en laten geen residu achter.

Waarom wel met warm water

Heet water kan zich niet binden aan onoplosbaar vuil, waardoor het een beter medium is om schoon te maken dan koud water. Daarom is heet water effectiever voor schoonmaakdoeleinden dan koud water , omdat het een hogere kinetische energie heeft, extra ruimte tussen de moleculen en beter compatibel is met reinigers. Heet water smelt vet en verlaagt de viscositeit van oliën . Dit zorgt voor een gemakkelijkere verspreiding en suspensie bij het gebruik van automatische schrobmachines om zwaar vervuilde vloeroppervlakken te reinigen. De relatie tussen de spanning van het wateroppervlak en de temperatuur is een van de belangrijkste redenen waarom warmer water altijd beter schoonmaakt dan koud water.

Gebruik je azijn?

Dag op dag hoor ik voorbij komen ik dweil mijn vloer met koud water en azijn.
Dit is dus absoluut niet nodig, azijn is een zuur en bevat geen zepen  maar azijn is ook geen ontvetter maar een zuur, om je vloer te ontvetten heb je warm water nodig en geen koud, dus gebruik je azijn voor je vloer? Gebruik dan handwarm/warm water. Warm water ontvet, afwassen doe je ook met warm water. Probeer eens af te wassen met koud water en azijn? Al een geprobeerd? Ik zou zeggen doe de test eens met een bakpan.

Huishoudelijke hulpen

Heel veel hulpen komen nog bij mensen die geen dweilsysteem hebben en zitten dus met de handen in t water, en niets is zo slecht als een hele dag je handen in koud water hebben, daarom gebruiken poetshulpen liever warm water.
Als een poetshulp je tegels van de badkamer gaat schoonmaken en zeepresten gaat verwijderen gebruikt ze ook zeker geen koud maar warm water, zeepresten zijn vetten, en die verwijder je met warm water.

Dweilen met koud water

Wil je toch graag dweilen met koud water, koud water ontvet niet, en dan zal je dus een goede reiniger moeten gebruiken om de vetten van je vloer te halen. Azijn en koud water samen werkt niet voor vetten op een vloer.

Waar komt t residu op je vloer van

Als je een vloer hebt met een laag absorptievermogen blijft t meeste op je vloer liggen, deze nemen geen zepen of reinigers op. En zo bouw je laagje per laagje een residu op.
Heb je zo’n vloer? Mop je vloer dan met veel warm water, mop t vuile water op, en droog na met een oude badhanddoek of goede microdweil. Warm water maakt goed schoon en ontvet je hoeft niet altijd een reiniger te gebruiken.

Plaats een reactie

Geef een reactie