Urinesteen en kalk in toilet verwijderen

Urinesteen en kalk verwijderen toilet

Hoe maak ik een echt vieze toilet schoon?

Het heeft gele en bruine rotzooi van binnen die gewoon niet loskomt. Urinesteen en kalk zijn hardnekkige vlekken in je toilet, en gaat er moeilijk uit. Vaak word het gedaan met een pluimsteen, maar dit kan ook het glazuur van je toilet aantasten. We geven je enkele tips hoe hardnekkige kalk en urinesteen te verwijderen is.

Wat als je toilet vol urinesteen kalk en bruine vlekken zit.

Je hebt een product nodig wat ontkalkt, azijn en schoonmaakazijn zijn ontkalkers, maar vaak is het zo hardnekkig dat je het hier niet mee weg krijgt. Wat ikzelf heb ervaren is een combinatie maken van baking soda met azijn. Duw met je toiletborstel het water in je toilet weg, zodat er minimaal water in blijft staan. Strooi baking soda in de pot, en spuit het in met azijn, het zal nu gaan bruisen. Laat het zeker 1 uur intrekken, en spuit weer in met azijn. Je zult zien dat de kalk en bruine vlekken al gaan oplossen. Blijft het nog zitten, neem een nieuwe schuurspons en schuur alles even op. Soms is het kalkaanslag wat er al jaren zit, laag op laag. Je zult het dan ook niet in één keer weg krijgen, maar moet ook laag op laag verwijdert worden. Je hebt ook een tig aantal professionele of industriele ontkalkers, mocht je echt zeer hardnekkige kalkaanslag hebben is dit meestal de beste oplossing. Neem als je alles al geprobeerd hebt de HG toilet renovatiekit – 500ml – extreem sterk – volledige kit Deze helpt om een vervuilde toiletpot weer een tweede leven te geven. De glazuurlaag van een toiletpot wordt brosser naarmate deze ouder wordt. Hierdoor houdt de toiletpot makkelijker aanslag vast, zoals kalk of urinesteen, dat zich vermengt met andere vervuiling.  Na gebruik is de toiletpot weer als nieuw.

Puimsteen

Ook een puimsteen voor de toilet is een goede oplossing. Hebt schuurt de urinesteen of kalk uit je pot. Doe het wel voorzichtig en schrob niet te hard door. Neem er een met een handvat die speciaal gemaakt zijn voor een toilet.

Zwarte Dasty

Ook de bekende en populaire Dasty heeft een fantastische reiniger voor hardnekkige kalkaanslag in de toilet. Deze verwijdert echt goed de kalkaanslag. Waar je wel rekening mee moet houden, als je al jaren een zwarte rand van urinesteen hebt in de toilet hebt, duurt het vaak ook even eer het weer weg is. Herhalen tot het weg is.

Dasty kalksteen verwijderaar

Bij echt hardnekkige kalk, die er al jaren inzit, zul je dit enkele dagen moeten herhalen, laat het desnoods de hele nacht zitten.

Dikke Bleek

In dikke bleek zit ook een kalkreiniger, dit zit in gewone chloor of bleekwater niet. Daarom is dikke bleek zeer effectief om dagelijks je toilet mee te reinigen. Plus gebruik gewoon een goedkoop merk van Aldi, deze kost slechts 49 cent.

Professionele Toiletreinigers

Ook zijn er diverse professionele producten op de markt die speciaal zijn voor urinesteen, deze bevatten meer zuren dan azijn, die speciaal zijn voor urinesteen en kalk in het toilet. Neem wel een goede geconcentreerde zoals deze van Mellurud. Krachtreiniger toilet

Bij lichte kalkaanslag en bruine vlekken.

Gooi een bruistablet in de toilet, of een Steradent tablet, dit houd je toilet en afvoer goed schoon. Leg toilet papier in het toilet, bedek ook de randen met papier, en giet er schoonmaak azijn over. Laat het papier zo lang mogelijk zitten, en spoel alles door. Bruistabletten voor wc

Een Puimsteen

Een puimsteen is effectief om urinesteen en kalk te verwijderen, het nadeel kan zijn, dat je zo hard schuurt, dat je beschadigingen aan je glazuur krijgt. Maar mits je het met beleid doet, zal het kalk en urinezuur goed verwijderen. Bedenk dat het vaak jaren heeft geduurd dat er zoveel kalk en urine aanslag in je toilet is gekomen, dus het vergt wel een beetje inspanning om het weg te krijgen. De beste tip is maak je toilet dagelijks schoon met een toilet reiniger of dikke bleek. Borstel je toilet ook goed onder de rand. En gooi iedere week een bruistablet in je toilet.

Heb jij nog een goede tip, laat een reactie achter.

Word ook lid van ultieme schoonmaaktips

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Bianca

    Ik heb even een nieuwsgierigheidsvraag. Je verwijst in je stuk naar het schoonmaakmiddel van Zchoon. Ik vraag mij even af hoe dit kan. Dit stuk is van 19-04-2019. Het merk Zchoon is pas sinds januari van dit jaar op de markt. Dat klopt toch niet.

    1. Martha

      Hallo Bianca, de datum van dit stuk blijft staan op 19-04-2019 toen het geschreven is, maar ik kan er wel steeds nieuwere informatie aan toevoegen.

Geef een antwoord