Urinesteen en kalk in toilet verwijderen

Urinesteen en kalk verwijderen toilet

Hoe maak ik een echt vieze toilet schoon?

Het heeft gele en bruine rotzooi van binnen die gewoon niet loskomt. Urinesteen en kalk zijn hardnekkige vlekken in je toilet, en gaat er moeilijk uit. Vaak word het gedaan met een pluimsteen, maar dit kan ook het glazuur van je toilet aantasten. We geven je enkele tips hoe hardnekkige kalk en urinesteen te verwijderen is.

Wat als je toilet vol urinesteen kalk en bruine vlekken zit.

Je hebt een product nodig wat ontkalkt, azijn en schoonmaakazijn zijn ontkalkers, maar vaak is het zo hardnekkig dat je het hier niet mee weg krijgt.

 Soms is het kalkaanslag wat er al jaren zit, laag op laag. Je zult het dan ook niet in één keer weg krijgen, maar moet ook laag op laag verwijdert worden. Je hebt ook een tig aantal professionele of industriele ontkalkers, mocht je echt zeer hardnekkige kalkaanslag hebben is dit meestal de beste oplossing. Neem als je alles al geprobeerd hebt de HG toilet renovatiekit – 500ml – extreem sterk – volledige kit Deze helpt om een vervuilde toiletpot weer een tweede leven te geven. De glazuurlaag van een toiletpot wordt brosser naarmate deze ouder wordt. Hierdoor houdt de toiletpot makkelijker aanslag vast, zoals kalk of urinesteen, dat zich vermengt met andere vervuiling.  Na gebruik is de toiletpot weer als nieuw.

Zwarte Dasty

Ook de bekende en populaire Dasty heeft een fantastische reiniger voor hardnekkige kalkaanslag in de toilet. Deze verwijdert echt goed de kalkaanslag. Waar je wel rekening mee moet houden, als je al jaren een zwarte rand van urinesteen hebt in de toilet hebt, duurt het vaak ook even eer het weer weg is. Herhalen tot het weg is. Het beste altijd het water eruit halen, dit kan je makkelijk doen doen even t kraantje van de wc dicht te draaien, en dan een paar keer doorspoelen, zo gaat t water in de pot weg., Laat de Dasty een hele nacht in werken, je mag er gewoon een halve tot hele fles ingooien.

Dasty kalksteen verwijderaar

Bij echt hardnekkige kalk, die er al jaren inzit, zal je dit enkele dagen moeten herhalen, laat het desnoods de hele nacht zitten.

Dikke Bleek

In dikke bleek zit ook een kalkreiniger, dit zit in gewone chloor of bleekwater niet. Daarom is dikke bleek zeer effectief om dagelijks je toilet mee te reinigen. Plus gebruik gewoon een goedkoop merk van Aldi, deze kost slechts 69 cent.
 

Professionele Toiletreinigers

Ook zijn er diverse professionele producten op de markt die speciaal zijn voor urinesteen, deze bevatten meer zuren dan azijn, die speciaal zijn voor urinesteen en kalk in het toilet.
Neem wel een goede geconcentreerde zoals deze van Mellurud.

Krachtreiniger toilet

Bij lichte kalkaanslag en bruine vlekken.

Gooi een bruistablet in de toilet, of een Steradent tablet, dit houd je toilet en afvoer goed schoon.

Leg toilet papier in het toilet, bedek ook de randen met papier, en giet er schoonmaak azijn over. Laat het papier zo lang mogelijk zitten, en spoel alles door.

Bruistabletten voor wc

Bruine gele aanslag in Toilet en toiletbril Kruidvat ovenreiniger

Neem Kruidvat ovenreiniger en spray dit onder de rand of in je toiletpot, schep wel eerst t water weg en duw er een oude dweil in zodat de stank niet omhoog komt. Spray de ovenreiniger erin en laat lang minimaal 4 uur inwerken, wel verluchten want het slaat op je adem, en beter nog even een mondkapje opzetten. Ook voor een toiletbril die gele aanslag heeft aan de onderkant, spray in met kruidvat ovenreiniger, en je haalt t naar enkele minuten zo weg.

Een Puimsteen

Een puimsteen is effectief om urinesteen en kalk te verwijderen, het nadeel kan zijn, dat je zo hard schuurt, dat je beschadigingen aan je glazuur krijgt. Maar mits je het met beleid doet, zal het kalk en urinezuur goed verwijderen.

Bedenk dat het vaak jaren heeft geduurd dat er zoveel kalk en urine aanslag in je toilet is gekomen, dus het vergt wel een beetje inspanning om het weg te krijgen.

De beste tip is maak je toilet dagelijks schoon met een toilet reiniger of dikke bleek. Borstel je toilet ook goed onder de rand. En gooi iedere week een bruistablet in je toilet.

Zelf een toilet bruis tablet maken

Neem een glazen vaas , doe er 15 druppels Dreft in 200 gr baking soda, en 100gr citroenzuur poeder. Meng het tot een massa. Neem een bakje waar je ijsklontjes in maakt. Doe het in het ijsvormbakje, laten drogen. Nu heb je bruistabletten voor de toilet, werking perfect.
 

Heb je alles geprobeerd en gaat t niet weg?

Neem dan zoutzuur een oplossing van 6 tot 10%, gooi dit in de toilet, en binnen enkele seconde is de aanslag weg. Ben wel zeer zorgvuldig het is een gevaarlijk goedje, dus bescherm jezelf en lees goed de bijsluiter.

Hoe je toilet onderhouden

Maak je toilet regelmatig schoon, en vergeet ook niet de onder rand in de toilet schoon te maken, hier blijft t vuil altijd zitten. Doe handschoenen aan, en ga er met een schuursponsje door met een reiniger of bleek. Vergeet ook de wanden niet schoon te maken, en zeker de vloer goed te schrobben. Ikzelf gebruik dikke bleek voor mijn toilet, en ook om de vloer en wanden schoon te maken, maar je kan ook een andere reiniger nemen voor de toilet en wanden. Voor mijn werk mag ik geen bleek gebruiken, daar gebruik ik de hygienische reiniger van Roveq, die dood voor 99,9 procent alle bacterieen.

Heb jij nog een goede tip, laat een reactie achter.

Word ook lid van ultieme schoonmaaktips

Of volg mij op instagram

Plaats een reactie

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Bianca

    Ik heb even een nieuwsgierigheidsvraag. Je verwijst in je stuk naar het schoonmaakmiddel van Zchoon. Ik vraag mij even af hoe dit kan. Dit stuk is van 19-04-2019. Het merk Zchoon is pas sinds januari van dit jaar op de markt. Dat klopt toch niet.

    1. Martha

      Hallo Bianca, de datum van dit stuk blijft staan op 19-04-2019 toen het geschreven is, maar ik kan er wel steeds nieuwere informatie aan toevoegen.

Geef een reactie