Bescherm je meubels tegen UV-licht: dit zijn 4 tips om beschadigingen te voorkomen

Meubels-beschermen

Wanneer je mooie meubels hebt staan in je huis, dan wil je deze natuurlijk het liefst beschermen tegen mogelijke beschadigingen. Een van de grootste vijanden van meubels is UV-licht. UV-licht kan je meubels vervagen, verkleuring en beschadiging waardoor je het sneller zou moeten vervangen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je meubels te beschermen tegen het effect van UV-straling. In dit artikel delen we vier handige tips om je interieur te beschermen.

Gebruik van UV-werende raamfolies

De kans dat je meubels dicht bij een raam staan is groot. Een van de meest effectieve manieren om je meubels te beschermen tegen UV-licht is door UV-werende raamfolie over je ramen te hangen. Deze folies blokkeren tot 99% van de UV-stralen zonder de hoeveelheid natuurlijk licht die je kamer binnenkomt te verminderen. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen en kunnen op elk type raam worden gebruikt. Bovendien verminderen ze ook de schittering en kunnen ze de energie-efficiëntie van je huis verbeteren. Door te investeren in UV-werende raamfolies, kun je de levensduur van je meubels aanzienlijk verlengen en tegelijkertijd een comfortabele leefomgeving creëren.

Strategisch plaatsen van meubels

Een makkelijke manier om je meubels te beschermen is om je meubels op een strategische plek te plaatsen. Probeer meubels uit direct zonlicht te houden. Dit kan betekenen dat je je favoriete stoel een paar meter verder van het raam zet of je bank tegen een muur plaatst die niet direct door de zon wordt beschenen. Kijk goed naar de lichtinval van je woning en kies een strategische plek om je meubels te plaatsen. Daarnaast kun je overwegen om zonwering, zoals gordijnen of rolluiken, te gebruiken om de hoeveelheid direct zonlicht dat je interieur bereikt te verminderen.

Kies voor zonwering

Zonwering is een top manier om de zoninval te beperken. Kies voor zonneschermen om je meubels te beschermen tegen het UV/licht. Een zonnescherm is een effectieve oplossing; ze kunnen worden opgehangen boven ramen of patio’s om schaduw te creëren en de hoeveelheid direct zonlicht dat je huis binnenkomt te verminderen. Beide opties zijn praktisch en esthetisch aantrekkelijk, en kunnen helpen om de levensduur van je meubels te verlengen door ze te beschermen tegen UV-straling.

Regelmatig onderhoud en bescherming van meubels

Naast het beschermen van je meubels tegen UV-licht, kan het ook handig zijn om de meubels regelmatig te onderhouden. Dit kan onder andere door gebruik te maken van speciale schoonmaak- en verzorgingsproducten. Per materiaal zijn er verschillende schoonmaakmiddelen om het beste resultaat te behalen. Houten meubels kunnen bijvoorbeeld periodiek worden behandeld met een UV-beschermende was of olie, die helpt om het hout te voeden en te beschermen tegen uitdroging en verkleuring. Voor leren meubels zijn er speciale conditioners die helpen om het leer soepel en gehydrateerd te houden, terwijl stoffen meubels kunnen worden behandeld met sprays die beschermen tegen vervaging en vlekken. Door je meubels regelmatig te onderhouden, kun je hun levensduur verlengen en ze er jarenlang als nieuw uit laten zien.

Plaats een reactie

Geef een reactie