Kruidentuin of kruiden op balkon? Zo doe je dat.

Kruiden kruidentuin balkon

Maak een kruidentuin op het balkon, want kruiden zijn overal gemakkelijk te kweken en een balkon of terras met beperkte ruimte is geen probleem.
Kruiden hebben geen speciale behandeling nodig, afgezien van regelmatig water geven. Als je een klein balkon hebt, zet er dan een paar potten neer en laat de kruiden lekker groeien. Zo doe je dat!

Beste kruiden voor balkon

Je kunt vrijwel elk kruid dat je wilt laten groeien. Het hangt echter af van zonlicht, ruimte en weer.
Gelukkig zijn de meeste bekende en populaire kruiden goed geschikt voor een kruidentuin op het balkon. Enkele van de jaarlijkse kruiden zijn: Basilicum, dille, koriander, marjolein, dragon, peterselie, bieslook en vaste planten zoals: oregano, lavendel, salie, tijm, munt en rozemarijn groeien goed.
Je kunt ook wat exotische kruiden zoals betelbladplant , curryplant en fenegriek op je balkon laten groeien .

Soorten potten kruiden balkon

Potten voor het kweken van kruiden

Potten voor een balkon kruidentuin moeten worden aangepast aan de beschikbare ruimte. Kies grote houten plantenbakken, deze zijn goedkoop en breed en je kunt er veel kruiden in kweken.
Kruiden kunnen ook in kleine potten worden gekweekt, het beste zijn kleipotten omdat ze natuurlijker zijn. Plastic potten kunnen ook worden gebruikt voor de flexibiliteit van hun gebruik, ze zijn licht en je kunt ze gemakkelijk overal verplaatsen en ophangen. Terwijl keramische plantenbakken er mooi uitzien. Meestal hangt het allemaal af van de middelen die je hebt en de grootte van je balkon.
Na het selecteren van potten is het tijd om een geschikte potgrond te kopen voor het kweken van kruiden. Gebruik hiervoor een potgrond voor het telen van groenten. Ook een kokos potgrond is zeer geschikt.

Plantenbak voor kruiden balkon

Hoe en wanneer kruiden op het balkon planten?

De eenvoudigste en snelste manier voor het verkrijgen van planten is het kopen van ‘kant-en-klare’ kruiden in potten. Koop ze bij een tuincentrum en niet bij de supermarkt, want kruiden uit het tuincentrum zijn robuuster en beter om buiten neer te zetten.
Meestal blijft de temperatuur van een stadsbalkon warmer en als je niet in een echt koud klimaat leeft, kun je het hele jaar door kruiden kweken. Je moet de planten in de winter meer verzorgen om ze te beschermen tegen vriestemperaturen. Je kunt hiervoor een kleine kas kopen of er zelf een maken.
De meeste kruiden houden van een beetje zon, maar niet om de hele dag in de brandende zon te staan. Daarom is het makkelijk als je de potten met kruiden op tijd kunt verzetten in hartje zomer met een temperatuur van 30 graden. Laat ze dan lekker in de schaduw staan. Bij zulke extreme temperaturen houden de kruiden ook van een parasol boven hun hoofd.
Kruiden in de tuin hebben veel meer ruimte om te groeien, maar in potten heb je een zeer beperkte ruimte, dus het is erg belangrijk om slim te planten. Sterke en krachtig groeiende kruiden zoals munt, oregano en salie hebben veel ruimte nodig. Plant ze niet in de buurt van gevoelige en laagblijvende kruiden zoals basilicum, marjolein en koriander, die kunnen worden overstemd.

Kruiden tegen een muur in kisten

Planten op een stellage aan de muur

Heb je een ruim balkon of terras, dan vind je zeker een plek om kruiden te kweken en een ‘echte’ kruidentuin te creëren.. Maar onthoud dat zo’n grote bloembak gevuld met aarde erg zwaar kan zijn om te verplaatsen. Terwijl het kweken van kruiden in kleine potten je de mogelijkheid biedt om te verplaatsen. Maar nog leuker is met een klein balkon maak wat planken aan de muur. Hier kun je zeker wel 10 potten op kwijt, en ze staan zo nooit in de weg. Of koop enkele oude fruitkisten, en stapel deze op tegen de muur, op deze manier kun je alle kruiden kweken die je maar wil. Koop bij een tuincentrum grondfolie die luchtig is, en bekleed daar de kisten mee aan de binnenkant zodat je er potgrond in kunt doen.

Kruidentuin voor aan de muur

Kruidentuin tegen de muur

Heb je echt geen ruimte op je balkon, denk dan eens aan een verticale kruidentuin. Je kunt nu leuke wandzakken kopen waar je al je kruiden in kwijt kunt. Er zit een automatisch systeem bij voor water, dus je hebt er weinig omkijken naar, maar je kunt zo wel genieten van maar lieft 70 plantjes op je balkon. plantenbak tegen de muur

Plantenbak voor kruiden balkon

Hoe te zorgen voor kruiden in potten en vereisten

Positie: De meeste kruiden groeien het beste in de volle zon of lichte halfschaduw, dus uw kruidentuin op het balkon moet op het zuiden, zuidoosten of zuidwesten worden gericht. In een schaduwrijke tuin worden kruiden slechter, trekken ze naar de zon, gedijen ze niet goed en zullen ze minder smaakvol zijn. Maar let wel op met hoge temperaturen boven 30 graden, dat je de kruiden beschermd, plaats er een parasol boven. Gebruik ook goede potgrond die niet te snel uitgroogd, ikzelf gebruik kokospotgrond, deze houd het vocht langer vast.

Water geven

De zon en wind drogen potten snel uit, dus een balkontuin heeft vaker water nodig dan een gewone tuin. Vooral de balkons op het zuiden.
Hoewel kruiden tolerant zijn voor tijdelijke tekorten en overtollig water in de grond, maar kruiden die in potten groeien, zijn gevoeliger voor droge en drassige grond en om dit te compenseren, regelmatig water geven en potten met grote openingen in de bodem kiezen, waardoor het overtollige water makkelijk weg kan.

Bemesting

Potplanten hebben meer bemesting nodig dan die in de volle grond groeien, maar een voordeel is dat je niet vaak hoeft te bemesten. Gebruik natuurlijke meststoffen met langzame afgifte voor je kruidentuin op het balkon, verspreid ze een of twee keer per jaar en je planten krijgen geleidelijk voldoende voeding. Daarnaast wordt het gebruik van organische stoffen, mest en compost aanbevolen om nuttige micro-organismen en micronutriënten aan de grond te geven.

Snoeien

Kruiden moeten regelmatig worden geknepen en gesnoeid om de groei van nieuw blad te versnellen en aanmaken van het zaad te voorkomen. Maar snoei je planten alleen op zonnige dagen, voor de middag. Je moet ook de bloemen eraf snijden met behulp van een schaar of een scherp mes om te voorkomen dat er zaden ontstaan.

Zaadjes

Wat als je kruiden groot worden en gaan bloeien en zaadjes maken. Ze zullen dan weinig blad meer geven. Tegen september gaat de plant lelijk worden en raakt een beetje uitgeput. Als je bloemen ziet en zaadjes, deze kun je afknippen en in een donkere papieren zak bewaren op een droge plaats. Volgend jaar kun je hiermee weer je eigen plantjes kweken. Vooral erg leuk als je peperplantjes hebt die het sowieso altijd goed doen. De pepers die je niet meer gebruikt, laat ze drogen, haal er de binnenste zaadjes uit, en volgend jaar kun je de hele familie en buurt voorzien van een peper plantje.

Met deze tips heb je het hele jaar door je eigen kruidentuin op je balkon. Nog één tip, koriander is een moeilijke plant, als je hem zelf uit zaden kweekt, is hij sterker, maar zet hem nooit in de volle zon.

Stelling tegen muur balkon voor kruiden

Mijn favoriete kruiden in de tuin.

Bieslook kruidentuin

1. Bieslook

Bieslook is een echte klassieker en word in veel gerechten en salades gebruikt. Het is een makkelijke plant die groeit op elke bodemsoort. Wat betreft onderhoud hoef je er weinig aan te doen. Knip ze wel regelmatig af, en gebruik ze dan ook. Als je ze niet knipt en hij word heel groot, krijgt hij harde stugge laderen die niet lekker meer zijn.
Je kunt de bloemetjes ook eten, deze zijn leuk op op een gerecht of salade te leggen, ze smaken ietsje sterker.

2. Tijm

Tijm heeft erg kleine blaadjes, en houterige takken, en hebben echt heel veel smaak. Knip hem ook regelmatig, zo blijven de blaadjes jong en smaakvol. Thijm word veel gebruikft in stoofgerechten door zijn krachtige smaak.

3. Dragon

Een kruid wat veel gebruikft word in sausjes. De Dragon-plant houdt van een zonnig plekje. Hoe zonniger, hoe sterker zijn smaak. Dragon heeft een vrij scherpe smaak, gebruik het dan ook met mate. In de winter goed afdekken, want hij is zeer vorstgevoelig, terugsnoeien gebeurt het best in het najaar.

Oregano in kruidentuin

4. Oregano

Oregano is winterhard een winterhard kruid, en groeit ook zeer snel. Je moet hem regelmatig knippen. Oregano word veel gebruikt in Italiaanse gerechten, pasta, en pizza.

Balsilicum in kruidentuin

5. Balsilicum

Balsilicum doet het buiten in de volle grond op bak heel goed. Een van mijn favoriete kruiden in de keuken. Hij is niet winterhard, maar door zaadjes het volgend jaar weer makkelijk opnieuw te zaaien. Balsilicum is heerlijk in Salades, Italiaanse gerechten, pasta, of op een stokje met een tomaat en mozarella.

Peterselie in kruidentuin

6. Peterselie

Peterselie kan niet ontbreken in een kruidentuin, in de volle grond heb je er jaren plezier van, en binnen no-time zaait hij zich uit. Ook in een pot een plant die het uitstekend doet zowel zonnig als halfzon. Peterselie is eigenlijk een kruid wat bij iedere gerecht wel past.

Koriander in kruidentuin

7. Koriander

Ikzelf ben dl op Koriander, maar het heeft ee uitgesproken smaak, en niet iedereen is er dol op. Iedere jaar zet ik weer een korianderplant in een pot, maar meestal is hij na enkele weken dood. Afgelopen jaar heb ik hem in halfschaduw gezet in kokosgrond, en hij heeft t de hele zomer gedaan. Mijn advies geen volle zon. Koriander is heerlijk in Aziatische recepten.

8. Dille

Dille groeit goed in een kruidentuin, en zeker in een losse pot. Hier moet je ook weer regelmatig knippen. Dille is heerlijk bij visgerechten, het is een fris kruid dat ook goed in sausjes, maar ook lekker in tomatensoep is.

Rozemarijn in kruidentuin

9. Rozemarijn

De rozemarijn plant heb je jaren plezier van, wel goed snoeien. zo blijf je mooie groene verse takjes houden. Rozemarijn past goed bij de Mediterrane keuken. Maar ook in stoofpotjes ontbreekt het kruid niet.

Munt in kruidentuin

10. Munt

De muntplant is een plant die groot kan worden, je kunt hem in de volle grond zetten, maar ook in een bak doet hij het goed. Zet hem wel als solitair, want binnen no-time bezet deze plant de hele bak. Munt is heerlijk om thee mee te zetten, in salades, maar ook in de Aziatische en dan vooral Marokkaanse keuken word het vaak gebruikt.

Dit zijn mijn top 10 favoriete kruiden. Wat is jouw favoriet?

Plaats een reactie

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Floor Lojenga

  Is het mogelijk om in hier (Antwerpen-stad) SEREH (citroengras) te kweken in bloembak op terras?

  1. Martha

   Hallo Floor. Ja het is zeker mogelijk, ik heb het ook op mijn balkon staan. Alleen is het niet bestemd tegen vorst. Dus in de winter moet t naar binnen.

 2. Jan van Hoften

  Ik zou graag kruiden in de pot doen, want ik woon in een appartement en wilde despoten in de loggia zetten.
  Deze ligstoel het oosten, dus ‘s morgens vroeg de zon.
  Wat zijn de beste kruiden voor in de pot?
  Jan van Hoften. janvanhoften@ziggo.nl

Geef een reactie