Schoonmaken? schoonmaakmiddelen wat je niet moet mengen

schoonmaken schoonmakmiddelen

Schoonmaken is ook een vak, en niet iedereen heeft geleerd voor dit vak. Daarom kunnen er ook in de schoonmaak nogal eens wat foutjes gebeuren. Vaak kun je ook niet roepen dat een schoonmaakmiddel dan goed of fout is, maar het is de combinatie van welk schoonmaak middel je gebruikt voor welk materiaal. Vooral met de standaard schoonmaakmiddelen zoals groene zeep, ammoniak, soda, azijn en bleek kan het goed mis gaan. Ik heb hier even wat standaard problemen en oplossingen op een rijtje gezet.

Wat zijn agressieve schoonmaakmiddelen?

Viakal, Antikal en Cillit Bang met zoutzuur WC eend, ovenreinigers, toiletreinigers gebruik deze nooit in de badkamer of keuken of op RVS of op je tegels. Sommige producten zijn namelijk zo sterk dat ze aluminium, lichte metalen, chromen oppervlakken en kunststoffen, en zeker natuursteen onherstelbaar aantasten. Meng deze producten nooit met andere producten.

Meng dit nooit met elkaar

Bleek + ammoniak
Gootsteenontstopper + gootsteenontstopper
Baking soda + azijn niet samen in een fles of sprayflacon doen, kan exploderen.
Waterstofperoxide + azijn
Bleek + azijn + zure schoonmaakmiddelen
Bleek + ontsmettingsalcohol
Spiritus + ammoniak
Ammoniak+ azijn

Allesreinigers+ bleek

1. Schoonmaken met een droge doek

Bij bepaalde meubels staat weleens in de handleiding dat je de onderdelen het beste kunt schoonmaken met een droge doek. Feit blijft dat je het stof dan enkel verplaatst en écht schoon wordt het dan niet.
Neem voor dit soort materiaal een autozeem, en wring die goed uit, een autozeem geeft geen water meer af, maar neemt wel goed het stof en vuil op.

2. Schoonmaakmiddelen mixen

In verschillende schoonmaakmiddelen zitten verschillende stoffen die verkeerd op elkaar kunnen reageren. Vooral met bleek, ammoniak spiritus en azijn kan het goed mis gaan, hiervan komen giftige gassen vrij

3. Natuursteen

Gebruik nooit middelen met een zuur zoals azijn, ontkalkers, citroenzuur, toiletreinigers etc….en zelfs geen verse citroen. Natuursteen kan al uitbijten van een glas limonade. Gebruik geen baking soda, of soda en ook geen Pinkstuff voor natuursteen.
Gebruik het beste groene zeep, of producten voor natuursteen zoals Lithofin en HMK Moeller.

4. Vlekken verwijderen

Voordat je een vlek verwijdert op stof en je daarvoor een schoonmaakmiddel gebruikt, maak de vlek altijd eerst nat, alvorens je er een product opzet, zelfs afwasmiddel kan een vlek geven op nieuwe kleding, dus ook oppassen dat je geen dreft gebruikt op nieuwe kleding die nog niet gewassen is.

5. Sprayen op deuren en oppervlakken

Als je een reinigingsspray gebruikt op deuren, of keukenkastjes, lees dan eerst op de flacon of t rechtstreeks gebruikt mag worden op het oppervlak. Vooral geen gele Dasty rechtstreeks op geschilderde oppervlakken zoals deuren sprayen krijg je strepen en druipstrepen, spray Dasty altijd op een doek.
Staat er op de fles dat je het rechtstreeks mag gebruiken, spray altijd van onder naar boven, dit om druipstrepen te voorkomen. Of spray t product op een vochtige doek.

6. Roest verwijderen

Heb je roest in je badkamer, of buitentegels dan denk je vaak ik gooi er wat bleek op. Maar bleek trekt juist in de roest, en zo is de roest nadien bijna niet meer weg te krijgen.

7. Kalk verwijderen met azijn

De meeste denken dat azijn een veilig product is om kalk te verwijderen op keramische tegels of kranen, maar ook azijn is een zuur, en kan je kraan of tegels aantasten. Doe op tegels altijd even een test op een onzichtbaar plekje, Druppel een paar druppels op je tegels, als t gaat bruisen, is je tegel niet bestemd om azijn te gebruiken.
En het spreekt voor zich dat je azijn NOOIT op natuursteen gebruikt.

7.a Gebruik op een zwarte of messing kraan geen azijn. Maar gebruik hiervoor citroenzuur.
Gebruik voor een cooker kraan ook geen azijn, omdat deze ook vaak een coating laag hebben, citroenzuur mag wel.

8. Aluminium gaspitten afzuigkaproosters etc

Regels 1 ze mogen nooit in de vaatwasser.
Gebruik nooit soda op aluminium, het word dof en zwart.
Voor aluminium leg t in een plastic teiltje, druppel er wat Dreft over, en overget met heet water, en laat t een half uurtje of langer in dit sopje staan.

9. Oven schoonmaken

Er zijn verschillende manieren om je oven en voor een sterk vervuilde oven goed schoon te maken met een ovenreiniger van bijvoorbeeld kruidvat.
Je kunt deze afdekken met Plastic huishoudfolie, maar gebruik nooit aluminiumfolie dit kan zelfs gaan smeulen.
Vergeet nooit als je de oven hebt schoongemaakt om een sprayflacon met water te nemen, en ieder hoekje van je oven goed na te sprayen met water.

10. Bank of stoelen schoonmaken

Als je een bak of zetel schoonmaakt, maak dan altijd het hele zitvlak schoon, niet enkel de vlek. Doordat er vuil en stof in een bak zit trekt t vuil in t water rondom de vlek, en krijg je kringen. Maak je bank nooit schoon met soda, maar neem beter wat wasmiddel, vloeibaar wasmiddel, of een milde shampoo.

11. Laminaat PVC schoonmaken

Gebruik voor laminaat en PVC nooit een allesreiniger of groene zeep, het is een hard kunsstof materiaal en de zepen blijven achter op je vloer. Investeer in een vloerreiniger zonder zepen en gebruik nooit meer van t product wat op de fles staat.
Azijn is een zuur en ontvet niet.

12. Koffieapparaten ontkalken

Vaak denken mensen dat ze hun koffieapparaat kunnen ontkalken met azijn dit kan absoluut niet. Azijn verbrokkelt de kalk, waardoor er deeltjes kalk achterblijven in leidingen, en daardoor het apparaat stuk kan gaan. Gebruik altijd citroenzuur of een speciaal flesje wat je koppt in de supermarkt voor koffieapparaten te ontkalken, deze lossen de kalk op, waardoor t makkelijk door de leidingen afgevoerd kan worden.

13 Sprayflacon gebruiken

Gebruik je een schoonmaakmiddel in een sprayflacon? Stel deze zo in dat je een straal krijgt, in plaats van een nevelwolk. Dat verkleint de kans op inademing.

14. PH waarde van een product

De Ph-waarde geeft de zuurtegraad van het schoonmaakmiddel aan. De Ph-waarden lopen van 0 tot 14, waarbij de Ph-waarde 7 neutraal is. Alles onder de 7 is een zuur en alles wat boven de 7 is een alkalisch oftewel basisch product.

Allesreinigers hebben als het goed is altijd een Ph-waarde van 7, ze zijn dus Ph neutraal. Alle reinigers vanaf 6.9 en lager behoren tot de zuren. Vanaf een Ph-waarde van 7.1 en hoger behoren ze tot de ontvetters.

15. schimmel verwijderen in badkamer

Voordat je bleek of een schimmelreiniger op je tegels en voegen gaat gebruiken, zorg dat je het oppervlak altijd eerst goed nat maakt met water, dit voorkomt nare druipstrepen in je tegels.

16. Groene zeep

Groene zeep is een mild schoonmaakmiddel, maar zelfs groene zeep kan tegels aantasten als je teveel gebruikt, en zeker als je het te lang in grote hoeveelheden laat intrekken. Meng groene zeep altijd met ruim water in een sopje, of breng t onverdund aan op een hele natte spons met een klein likje zeep op het sponsje, en groene zeep moet altijd nagespoeld worden. Anders blijven de zeepresten op t oppervlak zitten.

 

 

Plaats een reactie

Dit bericht heeft één reactie

  1. Sonja

    Ik gebruik voor ontvetten en ontkalken van de glazen douchewand gw haast onverdund afwasmiddel. Even in laten werken en goed afspoelen. Werkt super 👍

Geef een reactie